"Savaş halindeki Suriye, bize patates satıyor"

Son günlerde giderek artan gıda fiyatları vatandaşın cebini yakıyor. Çerkezköy sakinleri, zincir marketlerin ürünlerine yaptığı fahiş zamlara tepki gösterdi. Vatandaşlardan Erdem Ceyhan, çoğu ürÃ?

Çerkezköy 11.02.2021 13:04:00 0

Türkiye'de son zamanlarda gıda ürünlerine art arda gelen zamlar, tüketicileri kara kara düşündürüyor. Dolar ve euro’da yaşanan düşüşe rağmen salgını fırsat bilen bazı zincir marketler, temel gıda maddelerinde fahiş fiyat artışı yaptı.

 

“VATANDAŞ NE YAPACAK?”

 

Çerkezköy sakinleri, tüm dünya ile birlikte Türkiye'nin de zor günlerden geçtiği pandemi sürecinde yapılan bu zamların kabul edilebilir olmadığını belirtti. Vatandaşlardan İsmail Yağar, “Şikayetçiyiz. Bir teneke yağ 235-240 lira olmuş. Zincir marketlerin müdürleri birlik olup, zamlara kendileri karar verir olmuş. Un, şeker, yumurta ve yağ fiyatları aldı başını gidiyor. Vatandaş ne yapacak? En çok tükettiğimiz temel ürünler un, yumurta, yağ ve süt ürünleri. Bu ürünlere çok zam yapıldı. Marketlerin denetlenmesi gerekiyor bence. Biz devletimizden memnunuz, ama devletimizin buna bir el atması, bu marketleri düzenli olarak denetlenmesi gerekiyor” diye konuştu.

 

“45 TL’YE ALDIĞIMIZ YAĞ ŞU ANDA 85 TL”

 

Gürsel Arslan da “Dolar ve euro düşerken gıda fiyatlarının da düşmesi gerekiyor, ancak tam tersi bir şekilde gıda fiyatlarına zam üstüne zam yapılıyor. Yağdan makarnaya kadar birçok üründe gözle görülür bir artış var. Bir yağ çıkmış 85 liraya. 45 liraya aldığımız yağ, şu anda 85 lira. Bu artışları üzülerek görüyoruz. Aslında denetimler düzenli olsa çok iyi olur, hem vatandaş da mağdur olmaz” ifadelerini kullandı.

 

“KENDİ MALIMIZI KENDİMİZ ÜRETEBİLİRİZ”

 

Çerkezköy sakinlerinden Volkan Türkmen de “Pazarda çalışıyorum. Dolar ve euro’nun artışını bahane göstererek ürünleri bize pahalıya satıyorlar. Bunu söyleyip yerli mallarını yurtdışına satıyorlar. Burada büyük bir yanlış var aslında. Kendi malımızı kendimiz üretip kendimiz yiyebiliriz aslında. Arkadaşlarım ve çevremdeki insanlar da benimle aynı fikirde. Devletin yanlışı bu bence. Yanlışlar yapılıyor. Ekonomi daha iyi süreçte de olabilirdi. Ama menfaat çıkar ilişkisi olduğu için yanlış yoldalar. Meyve sebze fiyatları aldı başını gidiyor” şeklinde konuştu.

 

“BİZİM TOPRAĞIMIZDA SALATALIK YETİŞMİYOR MU?”

 

“Bir salatalığın kilosu 10 lira olmuş” diyen Türkmen, “Bizim toprağımızda salatalık yetişmiyor mu? Ya da bizim toprağımızda domates yetişmiyor mu? Patates, soğan olsun yetişmiyor mu? Bir hata varsa devlet büyüklerindedir, onların çözüm bulmaları gerekiyor. Devletin görevi kendi çıkarları değil de halkı memnun etmek olmalıdır. Zincir marketler kafalarına göre zam koyuyor, bunlar neden denetlenmiyor? Denetleniyorsa bile ortada bir şey yok. Fiyatlar hala aynı, insanlar kriz içinde. Pazardaki meyve sebzeler de çok pahalı. Gıdalar her türlü uçuk fiyatta. Ekmeği 2 lira yapıyorlar. Soğana, patatese zam koyuyorlar” dedi.

 

“ÇİFTÇİ DESTEKLENMEDEN OLMAZ”

 

Çiftçinin mutlaka desteklenmesi gerektiğini dile getiren Erdem Ceyhan da “Çiftçi desteklenmeden bu iş olmaz. Hükümet burada ne yapıyor? Ben şunu net olarak söyleyeyim; hükümet girdi fiyatlarını artırarak gübreyi, mazotu, ilacı artırarak üretici ile tüketiciyi karşı karşıya getiriyor. Tarım Bakanı üreticiyi destekleyeceği yerde, ‘ben ithal ederim’ deyip Afrika’da ada kiralayacağına buradaki üreticiyi desteklemiş olsaydı, böyle bir problem olmazdı. Mazotu artıracaksınız, gübreyi artıracaksınız, ilacı artıracaksınız, ne oldu? Üretici vatan haini oldu. Tarım Bakanı, Tarım Bakanı olmuş olsa bu durum yaşanmazdı. Şu anda ithal olmayan ürün yok. Patatesi dahi ithal ediyoruz ne hikmetse. Savaş halindeki ülke Suriye, bize patates satıyor. Niğde’deki patatesimiz de çöpe atılıyor” ifadelerini kaydetti.

 

“AŞAĞI BAKMADAN OLMAZ BU İŞ”

 

En çok fiyat artışının ayçiçek yağında olduğunu kaydeden Ceyhan, “Şu an yağdaki artış bayağı fazla. Ayçiçek yağı ülkemizde yetişen ve yine ithal edilen bir ürün. İşin özü şudur; yerli üretici hain değil de üretici konumunda desteklenirse vatandaşta rahat eder, kazanır, üretici de kazanır. Dışarıdan ithal ettiğiniz zaman ne oluyor? Bir kısım ticaret simsarları ucuzken alıyor. Dolar düşse de yükselse de onlar için fark etmiyor. Bu cambaz ne yapıyor, biliyor musunuz? Dolar yükseldiği zaman doların yüksekliğine, eğer dolar düştüyse bu sefer girdi fiyatlarını söylüyor. Tarım Bakanı eğer gerçekten Tarım Bakanlığı yaparsa bu problemler olmaz. Sayın Cumhurbaşkanı veya AK Parti Genel Başkanı uzaya çıkacağı yerde aşağıya biraz baktığı zaman bu iş çözülür. Aşağı bakmadan olmaz bu iş” diye konuştu.

 

Haber/Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10