Akay: 3 yıldır onaylanması bekleniyor

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy Haber, Marmara Haber, Radyo Haber ve Radyo Net'ten canlı yayınlanan, gazeteci Şaban Kardeş'in hazırlayıp sunduğu Gündem Özel Programının k

Çerkezköy 4.04.2021 16:55:00 0
Akay: 3 yıldır onaylanması bekleniyor

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy Haber, Marmara Haber, Radyo Haber ve Radyo Net’ten canlı yayınlanan gazeteci Şaban Kardeş’in hazırlayıp sunduğu Gündem Özel Programına konuk oldu. İlk dönemi ve ikinci döneminin 2 yılını değerlendiren Akay, başlayacak projeler ile ilgili de bilgiler verdi

 

“DAHA KAT EDECEK ÇOK YOLUMUZ VAR”

 

Göreve geldiği ilk günden bu güne kadar olan süreci kısaca değerlendiren Başkan Akay, “2014’ün 30 Mart’ında göreve geldik. İkinci dönem adına sorumlulukların farkındayız. Zaman zaman 2020 yılı pandemi döneminin yoğunluğunu görmezden gelerek bazı eleştirilerle baş başa kaldıysak da, 2020 yılının eksikliğini 2021-2022 yıllarına sıkıştırarak, yoğun bir çalışma içerisine gireceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. 2014’te göreve geldiğimizde o gün de ‘Sevdamız Çerkezköy’ diyorduk, bugün de ‘Sevdamız Çerkezköy’ diyoruz. Çok yol kat ettik. Daha da kat edecek çok yolumuz var. Durmadan, hiç beklemeden, beklemeye vaktimizin olmadığı durumlar yaşıyoruz. Çerkezköy’ün beklemeye tahammülü olmadığını düşünüyorum. Sosyal belediyeciliğin ne olduğunu yeniden hatırlattığımızı düşünüyorum. Birçok örnekle bunu anlatabilirim. Vatandaşların yanında olan bir belediye olduğunu tarif edebilirim. Esnafının yanında olan bir belediye olduğumuzu tarif edebilirim. 2014’ten 2021’e Çerkezköy’de çok şey değişti. Biz elimizden geldiği ölçüde Tekirdağ Büyükşehir Belediyemizden ciddi destekler aldık. Çerkezköy’de eğitim alanında ciddi destekler aldık. Tabi ki bunda Çerkezköy Kaymakamı Sayın Atilla Selami Abban’ın ciddi katkıları var bunu her fırsatta söyledim, bir kere daha yeniliyorum. Çerkezköy’ün çocukları 50-60 kişilik sınıflarda okuyordu. Son 5 yılda Cumhuriyet tarihinin tamamında yapılan derslik sayısının üzerine geçecek derslik yapıldı. Belediye olarak biz elimizden gelen katkıyı gösterdik. Devlet de çok büyük katkı gösterdi” dedi. “Muhsin Yazıcıoğlu, Necmettin Erbakan, Alpaslan Türkeş gibi siyasette yer almış kişilerin isimlerini parklara, sokaklara verdiniz. Bu konuda kendi partinizden ya da genel olarak bir tepki aldınız mı?” sorusuna da cevap veren Akay, “Türkiye tarihine sahip çıkmalı. Çerkezköy tüm siyasi partilerden oy veren, gönül veren vatandaşların olduğu bir şehir. O parti, bu siyasi parti demeden o ya da bu şekilde bu topraklara hizmet etmiş herkesi hatırlamak, yaşatmak zorundayız. Bir tepki almadım” ifadelerini kullandı.

 

“BUNA DA ŞÜKÜR DİYORUM”

 

Şehir planlaması ile ilgili de açıklamalarda bulunan Akay, çevre bölgelere kıyasla iyi durumda olduklarını belirterek, “Şehir planının bir şehrin geleceğine ne kadar önemli yön verdiğini tabii ki çok uzun yıllar sonra gözlemledikten sonra belki bu fikre sahip oluyorsunuz. Çerkezköy’ün şehir planının bana göre, etraf emsallerimize göre daha iyi durumda olduğunu düşünüyorum, daha da iyi durumda olabilirdik. Bugün Çerkezköy’ün merkezinden 35 metrelik bir Atatürk Caddesi, 30 metrelik bir Öztrak Caddesi, Güveniş Caddesi, Barbaros Caddesi, Namık Kemal Bulvarı gibi biraz daha nefes aldırılabilen bir planlama yapılmış geçmişti. Hemen yan tarafımızda bir Kızılpınar beldemiz var oranın imar planına bakıyorum. Bir yanda güzel aldığımız, diğer yanda ne kadar sıkıntılı bir plan görüyorum. Maalesef Kızılpınar’daki imar planı bu olmamalıydı. Daha geniş, uzun, metro geçsin, tramvay geçsin diyebildiğiniz caddeler, bulvarlar olsun isterdik. Daha iyisi olabilir miydi? Tabi ki olabilirdi ancak etrafa baktığımızda buna da şükür diyorum” diye konuştu.

 

“İSTASYON’A VE ÇERKEZKÖY’ÜN TAMAMINA BÜYÜK ETKİSİ VAR”

 

İstasyon Mahallesi ve hızlı tren projesi hakkında açıklama yapan Başkan Akay, “İstasyon ve şehrin diğer mahalleleri ile ilgili bizi bekleyen önemli bir altyapı çalışmaları var. 3 yıllık zaman içerisinde yapacağımız işler var. Mescit düzenlemesi, Gabralı okul alanındaki park alanın işi teslim edildi, çalışmalarımız başlıyor. 2021 yılının Haziran ayında inşaatını görmeye başlayacağımız bir hızlı tren projesi var. Hızlı trenin İstasyon’a ve Çerkezköy’ün tamamına büyük etkisi var. Kenti birbirine bağlayan özellikle üç nokta var. İstasyon Mahallesi’ni de etkileyen kısmı Yanıkağıl, Veliköy tarafından bir hızlı tren geliyor. Mezbaha kavşağının 4 metre yukarısından geçerek İstasyon’a giriş yapıyor. Oradaki düzenleme, eski BSH’a giden bir tren yolu hattı var, bir de onun yanında mevcut tren yolu hattı var. Bir düzenleme ile yukarıdan trenin geçtiği, alttan da hemzemin geçit olmadan 3 şerit gidiş, 3 şerit geliş olan, Atılım Beton kavşağına bir bağlantı hattı düzenlemesi olarak düzenlenecek. Mevcut kavşağın, BSH’a giden yol olarak düzenlemesi yapılacak. Büyükşehir Belediyemiz, Devlet Demiryolları ile bu buluşturmaları sağladık. O bölgedeki kamulaştırmaları Büyükşehir Belediyesi üzerine aldı. Orada yeni bir kavşağa kavuşuyoruz. Çerkezköy İstasyon tarafında yeni bir viyadüğe kavuşuyor, o viyadükle beraber hiçbir hemzemin geçide dokunmadan oradan bir geçiş planı var” dedi.

 

“ÇERKEZKÖY BELEDİYESİ HER HARCAMASINI 4 DEFA DÜŞÜNEREK YAPIYOR”

 

Belediyenin harcamaları oldukça dikkat bir şekilde yaptığını ifade eden ve Atatürk Kültür Merkezi’nde pandemi nedeniyle yeterli sosyal faaliyetlerin yapılamadığına değinen Akay, “2020 yılının başı çok güzel başlamıştı. Heyecanla kültür merkezini devraldık. Bugün hala kültür merkezimize yatırım yapıyoruz. Çok büyük bir yapı. İçinde 800 kişilik salonun olduğu, 2 tane 90 kişilik sinema salonu, bir tane 220 kişilik sinema salonu, 2 tane 250 kişilik bir tiyatro salonu, bin metrekarenin üzerinde tek parça büyük bir sergi salonunun yer aldığı, onlarca çalışma alanının olduğu büyük bir kompleksten bahsediyoruz. Tabi ki temizleteceğiz, güzel tutacağız. Çerkezköy Belediyesi her harcamasını 4 defa düşünerek yapıyor. O kadar heyecanla Kültür Merkezi hayali kurmuştum ki pandemi dönemiyle içimde bir ukde kaldı. Kültür Merkezi çalışmalarını daha yoğun yapabiliriz. Yeniden buluşacağız” dedi.

 

“BİR KISIR DÖNGÜ SİYASETİ YAKLAŞIMI VAR MAALESEF”

 

“Çerkezköy Belediyesi’nin en etkin olduğu alanlar hangileri? Mecliste sert tartışmalar da oldu. Gelecekle ilgili muhalefet de yönetenler kadar fikir sahibi olmalı. Muhalefetten de size projeler geliyor mu?” sorusuna Başkan Akay, “Muhalefet ile buluşmalarımız mecliste. Ben de isterim daha yapıcı, daha Çerkezköy’ün geleceğini katkı yapacak durumlarda buluşalım. Bir kısır döngü siyaseti yaklaşımı var maalesef. Çerkezköy’ün daha fazla zaman kaybetmemesi lazım. Seçim tarihi belli. Çerkezköy’ün alabildiği her şeyi toplaması lazım. Bu anlamda her kim Çerkezköy’e bir şey kattıysa 'Allah razı olsun’ derim. Süreç ve zaman içerisinde vatandaşlar kimin neye ne katkı sağladığını, neye engel olduğunu zaten görüyor. Bu noktadaki olumlu, Çerkezköy’e katkı sağlayacak her desteğe açık olmak durumundadır diye düşünüyorum. Destek olanı da köstek olanı da vatandaşlar görüyor, gözlemliyor ve unutmuyor. Günü birlik günü, kısır siyasetlerin kimseye faydası yok” cevabını verdi.

 

“3 YILDIR BEKLİYOR”

 

Asbest boruların değişmesi gerektiğini belirten Akay, “Bugün Çerkezköy’ün önünde çok önemli bir mesele var. Yollar ile ilgili sıkıntılar var. Şimdi planımız tabi ki var. Destek olan ve köstek olan bakış açısını yüksek sesle anlatalım. Bugün Çerkezköy’ün önünde, asbest boruların değişimine dair bir proje var. Proje tarihi 2018. İller Bankası onaylı. Parası kredilendirildiği anda ihaleye çıkacak bir projeden bahsediyorum. Su seviyelerinin düştüğü dönemleri görüyoruz. 3 yıldır proje İller Bankası’nda kredi onayı bekliyor. Hem altyapı borularını değiştirelim hem de onlar değiştikten sonra yollarını yapalım. Çerkezköy’ün içme suyu hatları için TESKİ, İller Bankası’na dosya gönderdi. Kredi verin hemen bu işe başlayalım dendi. 3 yıldır bekliyor. Kapaklı Belediyesi’nin TESKİ adına İller Bankası kredisini Kapaklı adına onaylıyor. Çerkezköy’ün projesini bekleten İller Bankası, Kapaklınınkini onaylıyor” dedi. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop’u ziyaret ettiğinde bu sorunu da dile getirdiğini kaydeden Akay, “Umutla bekliyorum. Meclis başkanımızın da bu noktada samimiyetle konuştuğunu ifade etmek istiyorum. Sayın meclis başkanımız Tekirdağ için bir şans” şeklinde konuştu.

 

“TALEPLERİMİZİ İLETTİK”

 

Küçük Sanayi Sitesi ile ilgili de talepleri ilettiklerini belirten Akay, “Küçük Sanayi Sitesi ile ilgili 25.000’lik planlar bakanlık onayında. 3 hafta evvel Ankara ziyaretimizde bunlarla ilgili taleplerimizi ilettik. İnşallah bu plan onaylandıktan sonra 5.000’lik ve 1.000’lik plan düzenlemeleri olacak. O plan düzenlemelerinden sonra alanda kooperatif marifetiyle bir çalışmamız olacak. Yollarla ilgili ise bu yaz ve bahar hem sıcak hem soğuk asfalt çalışmalarımız olacak” ifadelerini kullandı.

 

“VELİKÖY’E ORAYI KAZANDIRACAĞIZ”

 

Veliköy Belde statüsündeyken yapılan ve şu an atıl durumda bulunan bina ile ilgili de konuşan Akay, “Veliköy’deki 90’lı yıllarda yapılan bir binamız var. Sağlamlık testlerini yaptık. Güvenli çıktı.Veliköy’e orayı kazandıracağız. Kızılpınar’daki binada yeniden bir düzenleme projesi hedefliyoruz. Çerkezköy’ün bir önemli sorununu gidermeye çalışıyoruz. Bugün Çerkezköy’ün en önemli sorunlarından bir tanesi gümrük önünde biriken TIR manzaralarımız. Veliköy’ün orada bulunan eski futbol sahasındaki alanda biz 2017 yılında bir plan değişikliği yaptık. TIR parkı olarak düzenledik. Hazine alanı, gittik talepte bulunduk ama vermediler. Niye vermediler acaba? 2017 yılında biz “Burayı bize tahsis edin, TIR Parkı olarak düzenleyelim’ dedik. Nasıl ki Çerkezköy Belediyesi hiç düşünmeden Veliköy’ün sırtında okul yapılsın diye 14 bin metrekare okul yeri tahsis etti. Biz de Çerkezköy’ün kanayan yarasına derman olacağız dedik fakat olmadı. Şu anda Çerkezköy’de kiraladığımız yeri hayata geçirmek için karayollarından bir giriş çıkış yazısı bekliyoruz. O yazı geldikten sonra o alanda düzenleme çalışmalarımız başlayacak” dedi.

 

“DUYDUKLARIMIZ UMARIM DOĞRU DEĞİLDİR”

 

Ambardere’deki çalışmaların sorulması üzerine Akay, “Ambardere’den bir altyapı geçti. Sıcak asfalt hattı sonuna kadar yine gerçekleştireceğiz. Ara sokaklar ile ilgili soğuk asfalt çalışmaları başlayacak. Kaldırım eksiği yine planda.” ifadelerini kullandı. “Yeni bir ilçe planlanıyor. AK Parti İlçe başkanına sorduk ‘yok’ dedi. Sizin bu konuda bir bilginiz var mı?” sorusuna Başkan Akay, “Bir duyumdan bahsediyorum. 2012 yılında bir gecede Kapaklı’nın ilçe olduğunu öğrendik. Çerkezköy bir küçülme daha yaşamasın. Duyduklarımız umarım doğru değildir” cevabını verdi.

 

“SUYUN GELECEĞİ AÇISINDAN ÇOK CİDDİ SORUNLAR VAR”

 

Çerkezköy’de suyun 300 metre sondaj ile çıkartıldığını ifade eden Akay, “Hem TESKİ hem de Devlet Su İşleri yer üstü suyu kullanma hedeflerini ortaya koymak zorunda. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin su kullanımlarının yüzde 99’u yer üstü su kaynakları. Bugün Çerkezköy’ün su kullanımının yüzde 100’ü yeraltı. Bugün 300 metre sondajları yapıyoruz. Suyun geleceği açısından çok ciddi sorunlar var” dedi.

 

“BU PROJEYİ KESİNLİKLE BİTİRECEĞİZ”

 

Çerkezköy meydan altı otoparkı ve meydan düzenlemesi ile ilgili de konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “Bu projeyi kesinlikle bitireceğiz. Hem büyükşehir hem TESKİ yatırımları var. Bu sadece Çerkezköy’ün değil Büyükşehir Belediyesi’nin de önemsediği bir konu. Bendeki bu kararlılık Kadir Başkanımda da var. İnşallah biz sadece yeraltı ve yer üstüyle değil bu iki caddenin alışkanlıklarını da değiştirerek bir işini içerisine giriyoruz. Evet, çok önemli bir alt yapı işi. Yaklaşık 15 milyonluk bir ihale teslim edildi. Müteahhit önümüzdeki haftadan itibaren Atatürk Caddesi’ne bağlantılı olacak çalışmaları yapmaya başlayacak. Bunu hissetmeye başlayacağız. TESKİ işini teslim etti, müteahhit işe hazır. 7 Nisan’da meydan altı otopark, meydan üstü yeni meydan projesinin ihalesi var. İhaleyi yapan büyükşehir belediyesi, ardından 27 Nisan’da Çerkezköy Belediyesi’nin ihalesi gerçekleşecek. Atatürk ve Öztrak Caddesi aydınlatma, peyzaj, yerüstü düzenlemelerinin ihalesi tarihi de 27 Nisan. Artık çalışma takvimini oluşturduk. Çok zorlu bir iş. Ancak bu işi yapma zorunluluğumuz kesinlikle var. Kısa vadede esnafımıza belli zorluklar yaşatacak, ancak uzun vadede iş bittikten sonra esnafımızın işine biraz daha katkı sağlayacak. Caddeleri ve meydanları artık daha yaşanılabilir bir Çerkezköy manzarasını ortaya çıkarmayı hedefliyoruz. 2021 yılında bizi toz bekliyor, zaman zaman su kesintileri, elektrik kesintileri bekliyor. İşin sonunda ise çok kıymetli bir iki meydan ortaya çıkaracağız. Sadece altyapı, üstyapı, yeni meydan işi değil, Çerkezköy’ün iki caddesinde bir anlayış değişikliği getirmeyi hedefliyoruz. TESKİ müteahhidi işini teslim almış durumda. Altıyol Kavşağı’nda ayakkabı boyacılarının olduğu sokağa kadar trafiğin kapatılarak işe başlamasını bekliyor. Ancak bizim talebimiz, meydanın ortasında yapılacak hafriyat çalışmaları ile beraber 7 Nisan’da yapılacak ihalenin müteahhidinin de işi teslim alması ile beraber aynı anda işe başlayacağız. Belediye meydanımızdan yaklaşık 26 ağaç sökülecek, taşınacak. Çok büyük bir inşaat başlayacak ve inşallah 4-5 aylık bir dönemde üstünü kapatacağız. TESKİ işini tamamladıktan sonra Çerkezköy Belediyesi işin içerisine girecek.” dedi.

 

 “VATANDAŞ KİME GÜVENİP, İNANACAĞINI BİLİYOR”

 

Çerkezköy Belediye Meclisi’nde gündeme gelen harcamalar konusu ile ilgili de konuşan Akay, “Çerkezköy Belediyesi 320 bini aşkın maske dağıttı. Maskenin kısıtlı olduğu zamanda vatandaşa ulaşmaya çalışmış. Maske fiyatlarının 3 buçuk TL’yi bulduğu dönemde biz 40-50 kuruşa mal edip dağıttık. Harcamalar ile ilgili Çerkezköy Belediye Başkanı olarak ben bu söylemlerle dolu bir seçim dönemi yaşadım. Vicdanım rahat. Nasıl kılı kırk yardığımı, çalışma arkadaşlarım da, çalıştığım kişiler de bilir. Vatandaş kime güvenip, inanacağını biliyor. Bütün personeller virüs kapmayı göze alarak bir riske girdi. Kapı kapı gezerek maske, dezenfektan dağıtıldı.” şeklinde konuştu.

 

Haber / Faik ONUR KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10