Tokgöz: Afet durumda Çerkezköy'ü organize edecek durumdayız

UMAY Arama Kurtarma Derneği tarafından ilçe merkezinde görev yapan basın mensuplarına yönelik kahvaltı programı gerçekleştirildi. Büyük Marmara depremi gerçeğini kimsenin unutmaması gerektiğini kaydeden D

Çerkezköy 9.06.2021 16:35:00 0
Tokgöz: Afet durumda Çerkezköy

Tunalı Butik Hotel’de düzenlenen kahvaltı programına UMAY Arama Kurtarma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tokgöz, Dernek Başkan Yardımcısı İYİ Partili Çerkezköy Belediyesi Meclis Üyesi Dilek Köksal, dernek üyeleri ve basın mensupları katıldı.

 

ÇALIŞMALARIMIZA DEVAM ETTİK

 

Programda basın mensuplarına teşekkür ederek konuşmasına başlayan UMAY Arama Kurtarma Derneği Başkanı Mustafa Tokgöz derneğin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Pandemi döneminde de çalıştıklarını kaydeden Tokgöz, “ Zaten biz derneği kurduktan hemen sonra pandemi olayı yaşandı. Resmi olarak bir şey yapamasak da bireysel olarak biz arkadaşlarla birlikte 65 yaş üstü ailelerin alışverişleri olsun, ihtiyaçlarının giderilmesi olsun, yine bizim bünyemizde var olan ihtiyaç sahibi ailelerin ihtiyaçlarının giderilmesi olsun o tür faaliyetlerimize devam ettik” diye konuştu.

 

EĞİTİMLER VERİYORUZ

 

Tokgöz, “ 2021 yılı afet eğitim yılı olarak ilan edilmesi ile birlikte çalışmalarımızı aralıksız sürdürdü. Derneğimiz bünyesinde ilk etapta 5 arkadaşımız eğitici eğitmenliği alırken, kendileri de Çerkezköy’de sivil toplum kuruluşlarına ve siyasi partilere eğitimler verdiler. Derneğimiz sadece Çerkezköy’de şu anda yaklaşık 3 bin 500’e yakın kişiye afet bilinci eğitimi verdi. Yine 15-17 Haziran arasında 2. Etap eğitici eğitmenlik sınavları başlıyor. 10 arkadaşımız daha katılım sağlayacak. Orada uzaktan, yüz yüze eğitimlerimiz devam ediyor. Eğitim isteyen kurumlara, sivil toplum kuruluşlarına, halka eğitimlerimizi veriyoruz.Şu anda internet sitemizin çalışması yapılıyor.  Yine 12 ile temsilcilik verilmesi çalışması var. Ayrıca Almanya ve Hollanda’ya yine temsilcilik verme durumu var. Bu ayın sonuna kadar temsilciliklerin hepsi verilmiş olacak” dedi.

 

SÜRECE AYAK UYDURMAYA ÇALIŞIYORUZ

 

Gönüllü sayılarının her geçen gün artığını kaydeden Tokgöz, “ Derneği ilk açtığımızda pandemi sürecinde 250-300’lerde olan gönüllü sayımız bugünlerde binlere dayandı. Çerkezköy’de ise 830’a yakın gönüllü arkadaşımız var. Çerkezköy’ün içinde kalıp da Çorlu’dan falan gelen talepler doğrultusunda oralara da ilçe koordineleri kurmayı düşünüyoruz. Çünkü malum hepimiz çalışıyoruz. Bu işleri de gönül verdiğimiz için yapıyoruz. Sürekli de o arkadaşlarla ilgilenemediğimiz için bir yerde de işleyişin sürekli devam etmesi gerekmektedir. Gönüllülerin sorularına cevaplar verilmesi gerekiyor ya da gönüllülerin eğitim süreçlerini devam ettirmek gerekiyor. Bundan dolayı da yönetim kurulumuzla birlikte aldığımız karar neticesinde ilçelerimize de koordinelik verme gibi bir çalışmamız var. Tüm ilçelerimizde koordineli çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu şekilde hızlı büyüyen bir sürecimiz var ve bu sürece de ayak uydurmaya çalışıyoruz” dedi.

 

BİR PERSONEL 8 AYDA YETİŞİYOR

 

Büyük Marmara depremi gerçeğini kimsenin unutmaması gerektiğini kaydeden Tokgöz, “ Tekirdağ’ın arama kurtarma ekiplerine ihtiyacı var. Biz istiyoruz ki Trakya’da bulunan her insan afet konusunda ufak da olsa bir bilgi sahibi olsun. Ama biz kendi açımızdan baktığımız zaman bizim dernek olarak zaten şu an 30 kişilik bir ekibimiz bulunuyor. Biz ekibimizi büyütmek istiyoruz fakat bu ekibin büyümesinin de belli bir süreci var. Bir arama kurtarma personeli yetiştirmek bir günle olmuyor. Yetişmesi için 8 aylık ayrı ayrı periyotlarla eğitim alması gerekiyor. Şuan Çerkezköy’de bir afet olsa biz ilçeyi organize edecek durumdayız. Tekirdağ’daki insanların iş ve ev gibi yoğun tempoları var. İnsanlar zaten 8-12 saat fabrikada çalışıyorlar. Bu insanları bir de tutup zamanlarından feragat ettirip 8 ay eğitime gönderemiyoruz. Gerçekten bu süreç zorludur. Tekirdağ’da bu eğitimi alabileceğimiz yer bulunmamaktadır. Bu eğitimin alınabilmesi için personeli İstanbul, Sakarya ya da Bursa’ya göndermek gerekiyor. AFAD’ın buralarda birlikleri var. Büyükşehir’e de taleplerimizi ilettik. Ne kadar insanı bu şekilde bilinçlendirirsek afet konusunda o bize fayda sağlayacak” açıklamasında bulundu.

 

TAMAMEN GÖNÜLLÜLÜK ESASINA DAYALIDIR

 

UMAY Arama ve Kurtarma Derneğinin diğer derneklerden farklı olduğunu kaydeden Dernek Başkan Yardımcısı Dilek Köksal ise “ Derneğimiz tamamen gönüllülük esasına dayalıdır. Tekirdağ deprem bölgesinde bulunmaktadır. Depreme karşı hassas olduğum için dernek kurulmasında yardımcı oldum” dedi.

 

BİZİ GÖRMEZDEN GELMEYECEKLERDİR

 

“Bir siyasetçi olarak siyasi partilerin derneğe karşı tutumunu nasıl buluyorsunuz” sorusunu da cevaplayan Köksal, “ Belediyemiz ile ittifak olabiliriz. Benim çabalarıma rağmen belediyeden beklediğimiz oranda yardım aldığımızı söyleyemem. Belki Vahap Başkan, başkan yardımcıları bu konuda bana biraz gönül koyacaklar ama bizi diğer derneklerden ayırt etmeleri gerekiyor. Çerkezköy deprem bölgesinde, örneğin sanayi bölgesinde yaşıyoruz, fabrikalardan birinde bir yangın, patlama  yaşanabilir. Çerkezköy’ün merkezinde bir arama kurtarma derneği var. Bu derneğin el üstünde tutulması gerekiyor. Ama ne belediyeler, ne odalar ne de siyasetçilerimiz gereken desteği vermemektedir. Eminim ki bizi fark edecekler. Bu kadar gönüllüyü de görmezden gelmeyeceklerdir. Sanayicilerimizin bizi görmezden geleceğini düşünmüyorum. Çerkezköy gerçekten bu konuda çok şanslıdır. Bizden faydalansınlar. Ekipman ve her türlü desteği ihtiyacımız var” dedi.

 

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10