Akay: Topu taca atarak bu işin içinden kimse çıkamaz

Çerkezköy'de görev yapan 12 mahalle muhtarı ile öğle yemeğinde bir araya gelen Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, muhtarlarımızın istek ve taleplerini dinleyerek, Çerkezköy Belediyesi'ni

Çerkezköy 16.06.2021 17:29:00 0
Akay: Topu taca atarak bu işin içinden kimse çıkamaz

Pandeminin 2020 yılının ikinci yarısı ve 2021 yılının ilk yarısının herkesi çok zorladığını kaydeden Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “ Fevzipaşa Mahallemizde TESKİ büyük bir altyapı işine başladı. BSH Kavşağı, Halide Edip Adıvar Sokak civarları hatta Bahçeli Camii civarını ve bütün havzayı toplayan 7-8 milyon TL’lik büyük bir yatırıma başlandı. Hatırlanacağı gibi BSH Kavşağı’nda her şiddetli yağışta istenmeyen manzaralar oluşurdu. Hayri Batur Caddesi’nde, Hükümet Caddesi’nde, Güveniş caddesi ve ara sokaklarında yağmur suyu baskınları yaşanıyordu. Zorlu bir altyapı dönemi geçti Fevzipaşa Caddesi için. Özellikle Güveniş Caddesi’nde derin kazılar oldu. Hali Edip Adıvar Sokak’ta, Naim Süleymanoğlu Sokak’ta, Bahar Sokak’ta, Memur Sokak’ta ciddi ve büyük bir yağmur suyu inşaatları yapıldı. Tabi ki bunlar yapılırken sıkıntılı oluyor. Yağmur suyu, altyapı yapmak kolay değil. Ama artık günün sonunda Fevzipaşa Mahallesi’nden TESKİ’nin çıktığı, üstyapı yatırımlarının yapıldığı süreçleri yaşıyoruz” diye konuştu.

 

ALTYAPIDAN SONRA ÜSTYAPI

 

Gazi Mustafa Kemal Paşa Mahallesi’nde bulunan Polisevi arkası ve civarında da yine büyük bir altyapı yatırımının devam ettiğini ve bu noktadaki sıkıntılarının Temmuz ayı sonuna doğru giderileceğini kaydeden Akay, ardından bu bölgede de üstyapı çalışmalarının başlayacağını ifade etti. Cengiz Topel Caddesi’ni Hikmet Uğraş Caddesi ile birbirine bağlayan İstasyon Mahallesi Utku ve Güler Sokak’ta yol genişletme, kaldırım düzenleme ve sıcak asfalt çalışması yapılacağını, ihalesinin yapılarak yer tesliminin yapıldığını ifade eden Akay, yapılacak yeni yolun 15 metre genişliğinde olacağını kaydetti.

 

SICAK ASFALT SEFERBERLİĞİ BAŞLIYOR

 

Sıcak asfalt çalışmalarının önümüzdeki hafta başlayacağını belirten Akay, “Bağlık Mahallesi’nde Lale, Huzur, Hanımeli, Safran, Yaldız, Zambak, Cevizli, Güneşli ve Aksu Sokak olmak üzere 9 sokakta, Cumhuriyet Mahallesi’nde Emir, Subaşı, Çaltı, Moral, Şule, Beyazgül, Betül ve Sarı Sokak olmak üzere 8 sokakta, Fatih Mahallesi’nde Enes, Aslı, Şeyma, Kerem, Ayfer, Demirhan, Torun, Erkan, Lanacı, Furkan Sokaklar ile Ambardere Necmettin Erbakan Caddesi olmak üzere 12 ayrı sokak ve caddede, Gazi Mustafa Kemal Paşa Mahallesi’nde Şehit Erdinç Turan, Şehit Doğan Çabuk, Metin, Yılmazkaya, Bakanoğlu, Özgüler, Ahmet Ağlar, Mustafa Baykuş, Fırın, Doğramacı, İzbul, Metin 2, Tokuçlar, Mescit, Bayraktar, Haskolar, Ulus ve Karan Sokak olmak üzere 18 sokakta, Fevzipaşa Mahallesi’nde Halide Edip Adıvar Caddesi, Binkılıç, Karakılıç, Şükrüağa, Günaylar Sokaklar olmak üzere 5 ayrı noktada, İstasyon Mahallesi’nde Hakim Sami, Mehmetçik, Görkem, Alper, Kaynak, Fidan, Köknar, Tomurcuk, Yaprak, Gurbet, Hasret, Şentürk, Gürgen, Korkmaz, Bayındır, Saray, Cesur, Şehzade, Hilal, Kocaçeşme, Doğan, Yeşim, Alsancak, Ergin, Gülçin Sokak olmak üzere 25 noktada, Yıldırım Beyazıt Mahallesi’nde Demircan, Ceylan ve Yusuf Sokaklarda, Gazi Osman paşa Mhalalesi’nde Pehlivan ve Olca Sokaklarda, Kızılpınar Atatürk Mahallesi’nde Arda ve Erşan Sokaklarda, Veliköy Mahallesi’nde Kurtuluş Caddesi, Cumhuriyet Caddesi, Sağlık Caddesi, Hastane Caddesi ve Hürriyet meydanı olmak üzere 5 ayrı noktada sıcak asfalt serilecek” dedi.

 

 

10 CADDE VE SOKAĞIMIZ SOĞUK ASFALT İLE KAPLANACAK

 

Yıl içinde yapılacak sıcak asfalt çalışmaları kapsamında yaklaşık 204 bin 691 metrekarelik bir yol ağının sıcak asfalt ile kaplanacağını ve bunun yaklaşık maliyetinin 17 milyon TL civarında olduğunu ifade eden Akay, çalışmalar kapsamında 90 cadde ve sokakta sıcak asfalt serimi yapılacağını kaydetti. Sıcak asfalt dışında beton yol ve kaldırım yapımlarının devam edeceğini ifade eden Akay, bunun dışında soğuk asfalt ihalesine çıktıklarını kaydetti. Akay “Altyapı çalışmaları geçen Ambardere’de yaklaşık 39 sokak soğuk asfalt ile kaplanacak, Cumhuriyet Mahallemizde de 10 cadde ve sokağımız soğuk asfalt ile kaplanacak. Önümüzdeki günlerde başlayacak soğuk asfalt çalışmalarında toplam 75 bin 999 metrekare soğuk asfalt çalışması gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” dedi.

 

ÇALIŞMALAR HAKKINDA BİLGİ VERDİ

 

Akay, “ Namık Kemal Mahallesi 48. Sokak’ta 1575 metrekare revize park çalışması gerçekleştirdik. Gültepe Mahallesi Aydın Sokak’ta 1034 metrekare yeşil alan çalışması gerçekleştirdik.  Fevzipaşa Mahallesi Erdem Sokak’ta 1248 metrekare revize park çalışması gerçekleştirdik. İstasyon Mahallesi Yonca Sokak’ta 298 metrekare revize park çalışması gerçekleştirdik. İstasyon Mahallemizde bulunan Çerkezköy Atatürk Kültür Merkezimizde 1978 metrekare yeşil alan çalışmasını tamamladık. Fatih Mahallemizde bulunan Alparslan Türkeş Parkı’nda fitness alanı yaptık. Yıldırım Beyazıt Mahallesi Turna Sokak’ta 600 metre orta refüj ve yeşil alan çalışması yaptık. Gazi Osman Paşa Mahallesi Fatih Caddesi’nde 200 metre kaldırım ve yeşil alan çalışması yaptık. Kartaltepe Piknik Ve Mesine Alanı’nda bulunan spor sahalarının tadilat ve bakımını gerçekleştirdik. Kartaltepe Piknik Ve Mesire Alanımızda bulunan yürüyüş yoluna kiremit kırığı serimi gerçekleştirildi. Namık Kemal Mahallesi Muhtarlık Binası yapımı tamamlandı. İstasyon Mahallesi Poyraz Sokak’ta (Gabralı İlkokulu Yanı) 2 bin 571 metrekare revize park çalışması yapılacak. İstasyon Mahallesi Yazgan Sokak’ta bulunan İstasyon Parkı’nda 2 bin metrekare revize park ve yeşil alan çalışması yapılıyor. Fatih Mahallesi Şeyma Sokak’ta (Medine Camii Yanı) 3 Bin 480 metrekare yeni park ve yeşil alan yapılacak. Bağlık Mahallesi Yaldız Sokak’ta 12 Bin 993 metrekare park ve yeşil alan çalışması yapılacak. Bağlık Mahallesi Küba Camii yanında 3 bin 724 metrekare park ve yeşil alan çalışması yapılacak. Yıldırım Beyazıt Mahallesi Leylak Sokak’ta 2 bin 235 metrekare revize park ve yeşil alan çalışması gerçekleştirilecek.  Yıldırım Beyazıt Mahallesi Kurt Sokak’ta 843 metrekare park ve yeşil alan çalışması yapılacak. Gazi Osman Paşa Mahallesi İmar Sitesi yanında 1965 metrekare revize park çalışması gerçekleştirilecek. Gazi Mustafa Kemal Paşa Mahallesi Şelale Park’ta 800 metrekare revize park ve yeşil alan çalışması yapılacak. Gazi Mustafa Kemal Paşa Mahallesi Koca Türk Sokak’ta 1.355 metrekare revize park ve yeşil alan çalışması yapılacak. Veliköy Mahallesi Çayır Sokak’ta 903 metrekare revize park ve yeşil alan çalışması gerçekleştirilecek. Veliköy Mahallesi Çayır Yolu Caddesi’nde 5 bin metrekare park ve yeşil alan çalışması gerçekleştirilecek. Kızılpınar Mahallesi Kandemir Sokak’ta 4 bin 579 metrekare revize park ve yeşil alan çalışması gerçekleştirilecek. Kızılpınar Mahallesi Mert Sokak’ta 1040 metrekare revize park ve yeşil alan çalışması gerçekleştirilecek. Kızılpınar Mahallesi Baygın Sokak’ta 2 bin 251 metrekare revize park ve yeşil alan çalışması gerçekleştirilecek” diye konuştu.

 

YÜZDE 60’I TAMAMLANDI

 

Atatürk ve Öztrak Caddesi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Uygulama Projesi’nin başladığını 1. Etap çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Akay, “ Bu üç kurumun beraber yönettiği bir proje. TESKİ 1. ETAP’taki çalışmalarının yüzde 60’ını tamamladı. Önümüzdeki hafta yolun diğer tarafına geçecek ve orada çalışmaya başlayacak. Çerkezköy belediyesi olarak üstyapı çalışmalarına TEKSİ’nin işlerini tamamlamasının ardından Temmuz ayının 15’inden sonra Altıyol Kavşağı’ndan başlamayı hedefliyoruz” dedi.

 

 MEYDAN ALTI OTOPARK İHALESİ YAPILDI

 

Büyükşehir Belediyesi’nin yaklaşık 53-54 milyon TL’lik bir bedel ile Meydan Altı Tam Otomatik Otoparkın ihalesini yaptığını, şuanda ihalenin Kamu İhale Kurumu tarafından incelendiğini, incelemenin tamamlanmasının ardından yaklaşık 1 ay sonra Cumhuriyet Meydanı’nda büyük bir hafriyat ve inşaat çalışmasının başlayacağını ifade eden Akay, Temmuz ayının ikinci yarısında meydan altı otopark inşaatının başlaması ile birlikte Çerkezköy halkını daha sıkıntılı günlerin beklediğini ifade etti. Bu yıl ve önümüzdeki yılın su kesintilerinin daha fazla yaşanacağı, zaman zaman planlı su kesintilerinin de olacağını belirten Belediye Başkanımız Vahap Akay, çalışmaları her iki cadde ve bağlantılı sokaklarda hassasiyetle sürdürmeye devam edeceklerini kaydetti.

 

YOĞUN BİR TEMPOYA GİRDİK

 

Akay, “İnşallah işin sonunda hem Atatürk ve Öztrak Caddelerinde, hem de şehrimizin tamamında Çerkezköy’e yakışır projeler kendini göstermeye başlayacak.Mayıs ayından itibaren Çerkezköy Belediyesi tüm imkanlarıyla sahada yer alıyor ve çalışmalarına da hız vererek yoğun bir tempo içerisine girmiştir.  Bu anlattıklarımın dışında Büyükşehir Belediyesi’nin de Çerkezköy’de gerçekleştireceği bazı asfalt çalışmaları var. Tevfik Fikret Caddesi programda, Alparslan Türkeş Caddesi’nin kaldırımı programda. Şuanda Çerkezköy Belediyesi Narin Caddesi’nin ihale hazırlığı içerisindeyiz. Narin Caddesi ve Kipa Kavşağı’na, Narin Kavşağı’na dönen 29 Ekim Caddesi’nin de ihale hazırlığı içerisindeyiz. Onun da çalışmalarını başlatacağız. Yoğun bir şekilde Haziran ayı, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım ve bütün sene 2022’nin Haziran ayına kadar çalışmalarımız artarak devam edecek. Bunun dışında İstasyon Mahallesi’nde Celal Bey Mescidi’nin ihalesini hazırladık, yakında ihale ediyoruz ve orayı eski haline kavuşturacağız. Vakıflar Genel Müdürlüğü 2013 yılından beri bu konuda bir girişim içerisindeydi, yapmadı. Biz bir protokol teklifinde bulunduk, protokolü gerçekleştirdik. Şimdi ihale aşamasına da geldik. Celal Bey Mescidi’ni de eski görünümüne inşallah kavuşturacağız. Bunun dışında Tır Parkı ile ilgili bir bilgi vereyim. Çerkezköy Belediyesi Tarımsal AŞ. ihaleye girdi. İhalede Veliköy’deki futbol sahasının da olduğu alanı kiraladı. Hazineden tahsis dedik önce. Tabi tahsis cevapları her zaman olduğu gibi sonuçsuz kalınca Çerkezköy Belediyesi kamu yararını gördüğü her anda her zaman okul yeri tahsisleri gibi birçok tahsislerinde bulunmasına rağmen Çerkezköy’ün ihtiyacı olan ve hali hazırda Veliköy Belediyesi’nden kalma futbol sahası olarak Çerkezköy Belediyesi’nin kullandığı bugün ayda 40 bin TL bedelle kiralamış durumda Çerkezköy Belediyesi Tarımsal AŞ. Şirketi alanı kiraladı, yakında dolgusu başlayacak ve yaklaşık 52 dönümlük alanda da bir Tır Parkı hazırlığı içerisindeyiz. Çerkezköy’ün girişindeki tır manzaralarını ortadan kaldıracağız. Mevcut kavşağımızı revize edeceğiz, yenileyeceğiz.  BSH Bulvarı’nın kavşağı yani Hayri Batur Caddesi, Güveniş Caddesi ve Namık Kemal’den gelen kavşak yeni düzenine kavuşacak hızlı tren süreciyle beraber” dedi.

 

HALK EKMEK RAMAZAN AYINDAN ÖNCE HİZMETE GİRECEK

 

Halk Ekmek Gıda Sanayi AŞ.’nin kurulduğunu kaydeden Akay, “ Çerkezköy Belediyesi iştiraki olarak 5 milyon TL bedelle şirket kuruldu, kurulumu gerçekleştirdi. Şu anda bir yer araştırma süreci devam ediyor. İnşallah önümüzdeki sene Ramazan ayından önce Çerkezköy’e Çerkezköy Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası’nı kuracak ve inşallah Ramazan ayından evvel de üretime başlayacak. Çerkezköy’ün 12 mahallesindeki noktalarda Halk Ekmek satışını da gerçekleştirme ile ilgili adımı da atmış bulunuyoruz. Bunun dışında uzun zamandan beri konuştuğumuz hatta geçenlerde sayın Milletvekilimizin açıklamasından da 6 sene sonra, 6 senedir bunu konuşan biri olarak 6 yıl sonra sayın milletvekilimden duyduktan sonra mutlulukla bunu ifade edeyim. Çerkezköy’ün gerisine yani Halaçlı bölgesine Ambardere göleti ile ilgili galiba bir açıklamada bulundular, mutlulukla karşılıyorum. 6 yıl evvel yeni Belediye Başkanı seçilmiş ben birisiyken Ambardere Göleti’ni Çerkezköy’ün ani dere taşkınlarına Çerkezköy için bir emniyet sibobu olduğunu bahsetmiştik. Bu noktada Devlet Su İşleri ile görüşmeler yapmıştık, hatta Devlet Su İşleri’nin bu noktada bir proje çıkarmasıyla ilgili de girişimlerimiz olmuştu, başarılı da olmuştuk. Ancak öyle bir noktaya gelmiştik ki biz Ambar Dere Göleti yaparken karşımıza bir Termik Santral Bölgesi olarak gelmişti hatırlarsanız” dedi.

 

İNŞALLAH BİR AN EVVEL YAPILIR

 

Akay, “ Umut ediyorum Ambardere göleti bir an evvel yapılır. Çerkezköy’ü dere taşkınından kurtaracak iki adımdan en azından birisini görmüş oluruz. Birisi Ambar Dere Göleti diğeri uzun yıllardan beri ihalesi yapılmış işi teslim edilmiş ancak hala yapılmayan Çorlu Deresi. Islah edilmeyen Çorlu Deresi inşallah bir an evvel ıslah olur. Biz bu görüntü kirliliğinden, biz bu dere taşkını riskinden, biz bu o dereye atılan kaçak deşarjlardan Veliköy Mahallesi’nin çektiği kokuların temelidir bu. Çerkezköy’de o dere kenarından bütün sakinlerin zaman zaman burnuna gelen o kimyasal kokuların sebebi olan Çorlu Deresi’nden tıpkı Büyükşehir Belediyesi’nin Yıldırım Beyazıt Mahallesi Kavak Dere’de ıslah ederek artık Yıldırım Beyazıt Mahallesi’ni o kokulardan kurtardığı süreci inşallah Çorlu Deresi’nde yaşarız. Hem Çorlu Deresi’nin ıslah edilmesiyle hem Ambar Dere Göleti’nin ortaya çıkmasıyla hem dere taşkını riski ortadan kalkar hem de Çerkezköy artık bunları konuşan bir Çerkezköy olmaktan çıkar diye ümit ediyorum” dedi.

 

İÇME SUYU HATTI PROJELENDİRİLDİ VE BEKLİYORUZ

 

Çerkezköy’ün İçme Suyu Hattı yenilemesi çalışmalarındaki son durum hakkında da açıklamalarda bulunan Akay, “ Çerkezköy İçme Suyu Hatlarının Yenilenmesi Projesi uzun zamandan beri konuştuğumuz, beklediğimiz bir proje. Şu anda tabii ki Atatürk, Öztrak Caddesi ve diğer projeler kapsamında kısmi olarak içme suyu hatlarının revize işlemleri yapılıyor. Ancak bir büyük projemiz vardı. Çerkezköy’ün tüm mahallelerinde ne kadar asbest boru varsa bunların değişimine dair proje 2017 yılında İller Bankası tarafından hazırlandı ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne teslim edildi.  Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, o proje ile ilgili İller Bankasına tekrar kredi başvurusu bulundu. Yani ortada dosyada bir eksiklik var mıdır acaba soru işaretlerini koymaya kimsenin hakkı yok. Yeniden söylüyorum, proje 2017 yılının sonu veya 2018 yılının başında Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi İller Bankası’na kredi talebiyle müracaatta bulundu. Sonra bu projenin bugünkü maliyeti yani Çerkezköy’de bugün su patlakları yaşadığımız asbest boru sorunları yaşadığımız, sorunları temelden çözecek 200 milyonluk bir projeden bahsediyorum. İller Bankası ‘Bu 200 milyonluk projeye 3 etapta yapalım, biraz daha adım adım yapalım’ talebinde bulundu. Biz de Çerkezköy Belediyesi olarak biz de bunun böyle olmasını istedik. Ve yaklaşık 60 milyonluk bir kredi talebi 2 ya da 3 yıl zarfında İller Bankası’ndan bir kredi talebi olarak gönderildi. Ama olumlu cevap alınamadı” dedi.

 

İLLER BANKASINA ÇAĞRIDA BULUNDU

 

Akay, “Tolga Petrol’ün oradan başlayan bir depo, orada kurulan depodan sonra Cengiz Topel Caddesi, Cengiz Topel Caddesi’nden Hikmet Uğraş Caddesi, Hikmet Uğraş Caddesi’nden Hükümet Caddesi, Hükümet Caddesi’nden Altı Yol Kavşağı, Altı Yol Kavşağı’ndan Uğur Mumcu Caddesi, Uğur Mumcu Caddesi’nden Barbaros Caddesi, Barbaros Caddesi’nden Namık Kemal Bulvarından dönen hat ve o adayı yani Gazi Osman Paşa Mahallesi’nin Namık Kemal Bulvarı, Barbaros ve Atatürk Caddesi arasında kalan tüm adanın yani en çok sorunların yaşandığı, Çerkezköy’deki su kesintilerinin yüzde 23’ünün gerçekleştiği o adayı içine alarak birinci etap çalışması talebiyle 60 milyonluk kredi başvurunda Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi bulundu. Projenin hattı bu. İhtiyacımız ne? Bir asbest boru sorunumuz var. İki şu anda Çerkezköy’ün su depolarının büyüklüğü 8 bin ton. Çerkezköy’ün şu anda merkez nüfusu yaklaşık 130 bin. Kızılpınar ve Veliköy’de dahil edilince 190 bin nüfusa gelmiş bir Çerkezköy 25 yıl evvel yapılmış 8 bin tonluk depo ile hayatına devam ediyor. Yaz aylarında bu su deposu seviyesi sıfırlara kadar iniyor. Yani siz kuyudan çektiğiniz suyu direk hatta verdiğiniz, zaman zaman su yetiştiremediğimiz için şehrin tamamında su kesintisine sebebiyet veren bir sorundan bahsediyoruz. İş bu kadar hassasken, iş bu kadar önemliyken, iş bu kadar kıymetliyken 3 yıldan beri Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin Çerkezköy adına kredisini vermekten imtina eden İller Bankası’na sesleniyoruz” açıklamasında bulundu.

 

TOPU TACA ATARAK BU İŞİN İÇİNDEN KİMSE ÇIKAMAZ

 

Akay, “ Aynı şekilde bu süreçte Kapaklı Belediyemizde tabii ki onunda alt yapıya ihtiyacı var. Çok doğal. TESKİ bu noktada da 52 milyonluk bir bedelle İller Bankası’na müracaat ediyor 2 ay evvel Kapaklı Belediyesi’nin kredisini onaylıyorsunuz, 2,5 yıldan beri bekleyen Çerkezköy’ün bekleyen, bu derecede şiddetle ihtiyacı olan projeyi siz kapının arkasında bekletiyorsunuz. Ben bunu bütün kamuoyunun dikkatine sunuyorum. Eğer yarın bu yaz Çerkezköy’de 8 bin tonluk yetmeyen su deposundan dolayı, 30 bin tonluk planlanan su deposunun yapılmamasından dolayı bir sıkıntı yaşarsa ben bunun sorumlularını bugünden ilan ediyorum. Çerkezköy’ün acilen İller Bankası’ndan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi adına o kredinin onaylanarak bu işe başlamaya ihtiyacı var. Hiç kimsenin topu tacı atmadan, sorumlular her kimse bunlarla ilgilenmeye bir kere daha davet ediyorum. Biz Çerkezköy Belediyesi olarak burada yaşanacak alt yapı sıkıntılarının tamamını kendi adımıza göğüslemeye hazırız. Alt yapı işi kolay mesele değil. Ancak topu taca atarak olayın şeklini başka tarafa göstererek de bu işin içinden kimse çıkamaz. Dosya İller Bankası’nda Büyükşehir Belediyesi adına bekliyor. Ve biz bir an evvel Çerkezköy’ün 30 bin tonluk su deposunun yapılmasını, Çerkezköy’ün su kesintisiyle baş başa kalmamasını ve bu artık asbest boru rezaletinden Çerkezköy’ün kurtulmasını istiyoruz. Bir kere daha buradan bu konuyla alakalı her kim varsa sesimizi duyurmak için bunları söylemiş bulunmaktayım” açıklamasında bulundu.

 

Haber/Şaban KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10