Öztrak: Ellerinde yangın söndürmeye uçak yok

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, partisinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) gündemini kamuoyuyla paylaştı.  CHP Sözcüsü Öztrak, Erdoğan'ın ülkede ne zaman bir felaket olsa önce birkaç gün ortadan

3.08.2021 12:53:00 0
Öztrak: Ellerinde yangın söndürmeye uçak yok

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Genel Merkez’de MYK gündemine dair düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

 

ORMANLARIMIZ CAYIR CAYIR YANIYOR

 

Öztrak, “ Son birkaç günde 30 ilimizde, onlarca orman yangını yaşandı. Ne yazık ki can kayıplarımız var. Şehitlerimiz var. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza, şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Yaralılarımıza acil şifa dileklerimizi iletiyoruz. Kaybettiklerimizin ailelerine ve tüm milletimize baş sağlığı diliyoruz. Orman işçilerimiz, itfaiye görevlilerimiz, yurttaşlarımız, yangın bölgesinde insanüstü bir gayret gösteriyorlar. Hepsine üstün fedakârlıkları için buradan teşekkür ediyoruz. Ortada çok acı bir gerçek var. Milli servetimiz, ormanlarımız, içindeki kurdu, kuşu, karıncasıyla birlikte cayır cayır yanıyor. Yanan her ağaçla, bizim de ciğerlerimiz dağlanıyor. Yangınlar bir an önce söndürülmelidir. Bu yangınlara sebep olan sabotaj, ihmal ve diğer nedenler, derhal ortaya çıkarılmalıdır. Sorumluları tespit edilmeli ve en ağır şekilde cezalandırmalıdır. Ancak ortaya çıkan felaketin boyutu ve mücadelede yaşanan kargaşa karşısında, milletimiz haklı olarak soruyor. “Bu ülkede orman yangınlarının çıkmasını engellemek kimin görevi? Yangın çıkarsa, en hızlı ve etkin şekilde müdahale etmek kimin görevi? Bu ülkeyi kim yönetiyor?” Elbette Erdoğan Şahsım Hükümeti… Son 20 yılda; milletten 2 trilyon 330 milyar dolar vergi topladı. Yurt dışından 109 milyar dolar, milletten de 51 milyar dolar borç aldı. 62 milyar dolarlıkta özelleştirme yaptı. Atadan, deden kalan malları sattı. Toplam da 2,5 trilyon dolar parayı topladı ve harcadı. Şimdi milletimiz, “Bu kadar parayı topladınız harcadınız, neden bu yangınlara mani olamıyorsunuz, neden söndüremiyorsunuz?” diye sorunca, havaya bakıp ıslık çalıyor” dedi.

 

 YANGINI İZLEMEYE UÇAK VAR, SÖNDÜRMEYE YOK

 

Konuşmasını sürdüren Öztrak, “ Bunların kullandığı kaynaklar çok, yetkileri çok. Ama nedense sorumlulukları hiç yok. Erdoğan, ülkede ne zaman bir felaket olsa, ne zaman bir kriz yaşansa, önce birkaç gün ortadan kayboluyor. Ondan sonra da ortaya çıkıyor, milletin kafasına çay paketi atıyor. Millet kendine yapılan bu saygısızlık nedeniyle, severek içtiği çaydan bile olacak hale geldi. İki ay öncesine kadar aya gideceğiz diyenlerin, ellerinde yangın söndürmeye uçak yok. Nereye gitti bu trilyonlarca dolar? Beyefendi itibarı için, uçan saraylara milyarlar yatırmış. Ama orman yangınlarını söndürmek için ihtiyaç duyulan, uçakların bakımını yapmamış, hurdaya çıkarmış. Yeni uçak da almamış. Yangın söndürmeye uçak yok. Ama yangın seyretmek için uçan sarayları var. Orman işçilerimizin ve vatandaşların sahadaki fedakâr çalışmalarını koordine edecek, organize edecek, doğru dürüst bir kriz merkezi, kriz masası yok. Tek adamın ağzından çıkacak talimat bekleniyor. Talimat beklendikçe de, yangın ve kargaşa daha da büyüyor. Kurumlar Erdoğan’dan talimat almadan, yasal, rutin görevlerini bile yerine getiremez hale geldi. Böyle bir kurumsal iflasla daha önce hiç karşılaşmamıştık. Bu ülkede otomobilin yangın söndürme tüpü olmasa, muayeneden geçmez. Ama son yangınlarda gördük ki, bir otomobil için alınan tedbir kadar tedbir, koskoca ülke için maalesef alınmamış. Ortada masada yangınla mücadele için bir master plan yapılmamış. İklim değişikliği nedeniyle bulunduğumuz coğrafi konumda, orman yangını riskinin arttığını, bilim insanları kaç zamandır bar bar söylüyor, bağırıyor. Ama bu yeni riskleri dikkate alan yeni bir eylem planı, buna uygun bir hazırlıkta ortada yok. Hükümet işte böyle zamanlar için vardır. Ama hükümet yerine ortada ciddi bir yönetim krizi var” açıklamasında bulundu.

 

BÖYLE BİR KİBİR YOK

 

Öztrak, Beylerin devlet yönetmekten anladığı, debdebe, şatafat. Marmaris’te yaşanan son rezaleti tüm Türkiye gördü. Yangın yerlerinde trafik oluşmasın diye, millet aracıyla yola çıkarılmıyor. Ama beyefendi Marmaris’te yüzlerce araçlık konvoylarla dolaşıyor. Beyefendinin konvoyu geçebilsin diye, yangın söndürme araçları yollarda bekletiliyor. Böyle bir kibir, böyle bir milleti umursamazlık, ne görüldü, ne de duyuldu.Ekonomide bilinen bir kuraldır. Her tercih, aynı zamanda bir başka tercihten, başka seçeneklerden vazgeçiştir. Kaynakları şatafat ve sefahat için harcama tercihin yapan, Erdoğan Şahsım Hükümetinin başı, şimdi çıkmış, kendisinin onursal başkanı olduğu Türk Hava Kurumu’nu suçluyor. Uçak konusundaki sıkıntıların sebebi, Türk Hava Kurumu’nun filosunu ve teknolojisini yenilememesiymiş. Bu ülkede son 20 yılda, 2,5 trilyon dolarlık kaynağı Türk Hava Kurumu kullanmadı. Siz kullandınız. Siz, aynı zamanda, Türk Hava Kurumu’nun sözde onursal başkanısınız. Ama ideolojik bağnazlığınızla, şimdi terörist dediğiniz ortağınızla, Cumhuriyetin ilk gözbebeklerinden Türk Hava Kurumu’nu çökertmek için elinizden geleni ardınıza koymadınız.2002’de Türk Hava Kurumu’nun elinde, pilotlarıyla birlikte 19 yangın söndürme uçağı vardı. Bu uçaklar 2016’da İsrail’deki büyük orman yangınları da dâhil, dünyanın pek çok bölgesindeki yangına müdahale etti. Şimdi bu uçaklar nerede? Açık söyleyeyim iktidar, hükümet ne söylediğini bilmez halde. Erdoğan çıkıyor, “Türk Hava Kurumu’nun elinde, rahatlıkla kullanılacak uçak yok” diyor. Tarım ve Orman Bakanı da; “Türkiye’nin envanterinde yangın söndürme uçağı yok” diyor. Ama sonra aynı bakan, tepkiler üzerine çark ediveriyor. “Uçak olarak, dünya üzerinde az bulunur bir filoya sahibiz” diyor.Erdoğan da yaptığı konuşmada, önce Türk Hava Kurumu’nun uçaklarına “hurda” diyor. Sonra da, “Hurda araç, gereç görüntüleri üzerinden yürütülen, fitne, fesat, bozgunculuk faaliyetlerine, kimse itibar etmemelidir” diyor. Yani kendini fitne, fesat ve bozguncu ilan ediyor. Böyle bir garabetle bu ülkede ilk defa karşılaşıyoruz. Bize ait yangın uçakları var mı, yok mu? Hurda mı, değil mi? Bu konu da tıpkı, “128 milyar dolar nerede?” sorusuna döndü. Yine her kafadan ayrı ses çıkıyor.

 

 HURDA DEDİKLERİ UÇAĞIN AYNISINI GÖNDERDİLER

 

Aynı kafadan farklı sesler çıktığını ifade eden Öztrak, “ Ama Erdoğan’ın hurda dediği ve çürümeye terk ettikleri uçakların aynısını, şimdi AB üyesi İspanya ve Hırvatistan, Türkiye’ye yardım etmek amacıyla gönderiyor. Havacılıkta “hurda uçak” olmadığını… olsa olsa “Bakımsız uçak” olduğunu herkes biliyor. Buna rağmen Türk Hava Kurumu’nun uçaklarını, ideolojik bağnazlıkla, Cumhuriyetin kurumlarına düşmanlığınız nedeniyle, çürümeye terk ettiğiniz için, bugün ormanlarımız, ciğerlerimiz yanıyor.

 İnsanlarımız çaresizce yanan yerlerin konumunu atıp, “Uçak gönderin” diye, sosyal medyadan feryat ediyor. Ama Erdoğan Şahsım Hükümeti bu feryatları duymuyor. Hükümet, Belediye Başkanlarımızın sesini de duymuyor. Manavgat Belediye Başkanımızın, “Kimse telefonlarıma çıkmıyor” sözü hepimizin zihinlerine çakıldı kaldı. Dün de Milas Belediye Başkanımız, Türkülere konu Çökertme’yi kurtarmak için, canla, başla uğraştı. Ama ne yazık ki Saraya sesini duyuramadı. Maalesef Manavgat gibi, Çökertme de yandı, kül oldu. Bölgedeki Belediyelerimiz kendi imkânlarıyla, fedakârca çalışıyor. Diğer illerdeki belediyelerimiz de, yangın bölgelerindeki yerel yönetimlerle, büyük bir dayanışma içerisinde. Belediyelerimiz, Antalya, Mersin, Muğla’daki yangınlar için, 150’ye yakın araç, 500’e yakında personel görevlendirdi. Yine TIR’lar dolusu temel gıda ve ihtiyaç malzemesi, kurtarma, yangın söndürme ekipmanını bölgeye gönderdiler. Ama Hükümetin atanmış Tarım ve Orman Bakanı, dün çıkmış utanmadan, sıkılmadan belediyelerimizi suçluyor. Yetmiyor birde trollerini devreye sokuyor, şehirleri kurtarmaktan, ormanları kurtaramadık algısı yaratmaya çalışıyor. Yangın şehirde değil, ormanda çıktı beyefendi. Edep yahu… Size uçak aldırmayan yerel yönetimler mi? Mevcut uçaklara bakım yaptırmayan, hurdaya çıkartan yerel yönetimler mi? Ülkeyi uçuracak denen tek kişilik Erdoğan yönetimi, çok açık söylüyorum devleti mefluç etmiştir. Devlet mefluçtur.

 

 BODRUM’DA YANAN ORMANIN YERİNE OTEL YAPILDIĞINI UNUTMADIK

 

Öztrak, “ Ama Türk Hava Kurumu’nu, Belediyeleri suçlayanlar, mevzubahis rant oldu mu, krizlerden, felaketlerden, kendilerine fırsat devşirmeyi de gayet iyi biliyorlar. Tam da orman yangınların başladığı gün, Resmi Gazete’de bir kanun yayımlandı. Ormanlarımızda turizm yatırımları için, yapılaşmaya izin veren, bir takım düzenlemeler yapıldı. Daha önce 3 bakanlığa dağıtılan yetkiler, tek bir bakanlığın Turizm Bakanlığı’nın bünyesinde toplandı. Ormanlık alanlarda yapılacak turizm yatırım kararlarında, artık Tarım ve Orman Bakanlığı da dâhil, diğer bakanlıkların hiç fikri sorulmayacak. Bu konuda doğrudan Turizm Bakanlığı yetkili olacak. Bodrum’un cennet Pina yarımadasında, daha önce yanan ormanlık alanın, sonrasında nasıl imara açıldığını, nasıl oteller yapıldığını unutmadık.   Anayasamıza rağmen bu bölgeye Halep Çamı değil, beton diktiler. Genel Başkanımız, bu rezaleti, bu yeni düzenlemeyi dile getirince de, burnuna pudra şekeri çeken danışmanlarla iş tutan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı çıktı, ağza alınmayacak, edepten yoksun laflar etti. Bugün bakıyorum Tarım ve Orman Bakanı da aynı yola girmiş. Bir de üstüne trollerini de harekete geçirdiler. Bakın buradan söyleyeyim, biz sizi de, neyin peşinde olduğunuzu da iyi biliriz. Biz aziz milletimizin hakkını, hukukunu korumaya devam edeceğiz. Yanan ormanlık alanlara ağaç dikmek yerine, çivi çakmaya, beton dikmeye kalkanlar, karşılarında Genel Başkanımızı ve bizi bulacaklarını bilsinler. Güçleri yetiyorsa da buyursunlar, yanan ormanlara tek bir çivi çaksınlar” dedi.

 

Haber/Şaban KARDEŞ

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10