Çevre temizliğine dikkat çektiler 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi 'Let's Do It' Türkiye Çevre Koruma Kuruluşu Tekirdağ İl temsilciliği iş birliğiyle 18 Eylül Dünya Temizlik Günü'nde vatandaşlarda bilinç ve farkındalı

Tekirdağ 20.09.2021 19:26:00 0
Çevre temizliğine dikkat çektiler 

“Let’s Do It” Hareketi Tekirdağ Temsilciliği Saha Lideri Gülcan Karali, yaptığı konuşmada “  Let’s Do It Türkiye Ekibi olarak, ülkemizin 81 ilinde düzenlenen 18 Eylül 2021 Dünya Temizlik Günü etkinliklerini organize etmekteyiz. Büyükşehir belediyeleri, il ve ilçe belediyeleriyle iş birliği yapmaktayız. Temiz çevreye katkı sağlamak için gönüllülerle birlikte, senede bir defa küresel çapta atık toplama etkinlikleri düzenlemekteyiz. Amacımız dünyada ve Türkiye’de çöp körlüğünü yenmek. Bununla beraber son zamanlarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığının sıfır atık kampanyasını önemsiyoruz ve bu etkinliğimizle desteklemiş oluyoruz. İsrafın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun önlenmesini veya minimize edilmesini, atığın oluşması durumunda kaynağında ayrı toplanmasını ve geri kazanımın sağlanmasını, katılan gönüllülerimize ve diğer vatandaşlarımıza anlatıyoruz. Dünya Temizlik Günü’nde bir gün değil, her gün temizlik felsefesini tüm insanlara aşılamayı hedefliyoruz” dedi.    


ÇEVREMİZİ TEMİZ TUTALIM 


Çevre kirliliğinin önüne geçilmesi gerektiğini kaydeden Atık Yönetimi Şube Müdürü Çiğdem Çivrekoğlu, “ Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Albayrak’ın öncülüğünde, çevreye ve ekolojik hayata gösterdiği duyarlılık ile Büyükşehir Belediyesi model olma çabalarına devam etmektedir. Tekirdağ ili genelinde 11 ilçemizden gelen günlük ortalama bin 200 ton katı atığın depolanması, Katı Atık Bertaraf Tesisimizde sağlanmaktadır. 2021 yılının ilk 8 ayında toplam 269 bin ton evsel nitelikli katı atık bertaraf edilmiştir. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığımız 29 Ekim 2020 tarihinden bugüne 35 bin megavatlık elektrik enerjisi üretmiştir. Bu rakam günde yaklaşık 30 bin hanenin elektrik ihtiyacına karşılık gelmektedir. Yakın tarihte faaliyete geçecek olan Çorlu Karatepe Entegre Katı Atık Tesisinde, evsel katı atıkların atmosfere sağladığı ve karbondioksit gazından 25 kat daha zararlı olan metan gazının atmosfere yayılmasının önüne geçilecektir. Entegre Katı Atık Tesisinde verilecek hizmette, evsel nitelikli katı atıkların içerisinde yer alan ambalaj atıklarının da ayrışması gerçekleşecek ve bu atıkların ekonomiye yeniden kazandırılması sağlanacaktır. Ayrıca Entegre Katı Atık Tesisinde yer alacak olan kompost ünitesi ile organik mutfak atıklarının organik gübreye dönüştürülerek tarımsal faaliyetlere katkı sağlaması büyük önem arz edecektir. Çevre bilincinin geliştirilmesi konusunda iş birliği içerisinde olduğumuz Türkiye Çevre Koruma Kuruluşu Tekirdağ İl Temsilciliği olan Let’s Do It ekibine, tüm çevre gönüllülerine, çevreye duyarlı olan tüm kamu kurum ve kuruluşlarına katkılarından dolayı teşekkür ederim. Çevre sosyal, kültürel, fiziksel ve biyolojik özellikleriyle bir bütündür. Çevremizi temiz tutalım” dedi.

 
GÜZEL BİR DÜNYA BIRAKMAK İÇİN ÇALIŞALIM 


Etkinliğe katılan CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, “ İnsanoğlunun kendi eliyle batırmış olduğu doğayı, bugün farkındalık yaratmak için buradayız. Buraya katılan çocuklarımıza öncelikle ben teşekkür ediyorum. Onlar bizim geleceğimiz. Ama biz o geleceklerimize temiz bir dünyayı maalesef bırakamayacağız ve bırakamadık. Kendi elimizle doğayı katlediyoruz. Tekirdağ Marmara Denizi’ne kenar. Marmara Denizi geçtiğimiz günlerde müsilajla birlikte yine ağır metallerin fosseptik atıklarının atıldığı çöplük haline getirildi. Kimin elleri ile bu hale getirildi, bizlerin elleriyle getirildi; bizler yaptık. Gelin yol yakınken doğayı ve çevreyi tekrar kurtarma çabasında birlikte olalım. El birliği ile doğayı ve çevreyi koruyalım ve çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakmak için çalışalım” diye konuştu. 


640 KİLO ATIK TOPLANDI 


Atık Yönetimi Şube Müdürlüğü koordinatörlüğünde gerçekleştirilen etkinlikte 80 kilogram kağıt, 60 kilogram cam, 20 kilogram plastik, 240 kilogram organik, 80 kilogram evsel ve 160 kilogram da metal atık olmak üzere toplam 640 kilogram atık ayrıştırılarak toplandı. Ayrıştırılarak toplanan atıklar yeniden ekonomiye kazandırılmak üzere geri dönüşüm tesislerine teslim edildi. 


Haber/Sevim BOZKURT


0282 726 91 91
0282 747 65 10