Ertem: Tam otomatik yer altı otoparkı yöntem olarak yanlış

Çerkezköy'de tam otomatik yer altı otoparkı ve meydan düzenlemesi kapsamında ihale aşaması tamamlanan projeye ilişkin görüşlerini dile getiren Eski Belediye Başkanlarının röportajları geleceğe

Çerkezköy 17.10.2021 20:00:00 0
Ertem: Tam otomatik yer altı otoparkı yöntem olarak yanlış

Çerkezköy’ün ciddi anlamda otopark sorunu olduğunu kaydeden Ertem, “Çerkezköy’de yaşayan, aracı olan herkesin söyleyeceği en önemli sorunlardan bir tanesi otoparktır. Atatürk ve Öztrak caddeleri tüm ticaretin olduğu, bankaların bulunduğu yerdir. Kamu kurumlarının da bazıları da o bölgededir. Bunu çözmek için otopark gerekmektedir. Atatürk ve Öztrak caddesinin merkez olacağı yakınlıkta bir otopark yapılması gerekiyor. Benim de adaylığım döneminde düşündüğüm şeylerden biriydi. Ben meydan altından ziyade cadde altını düşünmüştüm. Meydan altında da yapılsın itirazım yok. Ama giriş çıkış için de yer yapılması lazım. Araçlar da girip çıkmak için oraya gelecek. Bundan ziyade benim düşüncem aşağıdan başlayarak modüler sistemde otopark yapmaktı.  Çerkezköy’ün başka alternatifi yok. Maliyet açısından da maliyeti daha az olurdu. O modüler sistemde çözdüğünüz zaman hem imkanlarınızı zorlamamış olursunuz,hem de ihtiyaç olunca devam edersiniz. Meydan altına yapılması bir ihtiyacı çözer ama giriş ve çıkışlar oradan olacağı için ekstra sıkıntılar getirir” dedi.

 

 

"BELEDİYE BUNUN ALTINDAN KALKAMAZ"

 

Ertem, “ Ben Pazar yerinin altına en az 400 araçlık otopark, Anfi Tiyatro’yu yıkıp İstasyon’a yapılmak kaydıyla yerine katlı otopark, Şelaleli Park’ın olduğu yere de 400 araçlık otopark yapardım. Bunları yaptığınız zaman 1000 araçlık otoparkla sorunları çözmüş olurdunuz. Bunlara girilmedi. İlla meydan altı denildi. Ben bugünden meydan altı otoparkın getireceği sıkıntıları görüyorum. Oradan o parayı çıkarma şansı yok. İşletme şansınız yok, çalıştıramazsınız. Altından kalkılacak gibi değil. İşletme ve amortisman giderleri çok pahalı. Bunlar dışarıdan alınacak. Bu kadar maliyete girmektense 45 milyon TL ile bin araçlık otopark yapabiliyorsunuz. Keşke normal yapsalar eyvallah. Otomatik katlı otopark yöntem olarak yanlış. Otomatik bir otoparkı kaldırabilecek bir durumda değil. Çerkezköy Belediyesi bunu altından kalkamaz. Çok maliyetli olur. Vatandaşı o paralarla o otoparka sokamazlar. Keşke çalıştırsalar, örnek olur” diye konuştu.

 

"TİCARETİN OLDUĞU YERDE TEK YÖN UYGULAMASI OLMAZ"

Tek yön uygulamasına başından bu yana karşı olduğunu ifade eden Ertem, “ Sıkıntıların bir kaynağı da budur. Tek yön uygulaması kararıyla bir anda araç sayısı artmadan trafik yükünü yüzde 30 artırdı. Otopark yapmanız ya da araç trafiğini azaltmak için şerit atmanız gerekirken, şerit sayısını hiç değiştirmediniz. Atatürk Caddesi’ndeki bir şeridi Öztrak Caddesi’ne, Öztrak Caddesi’ndeki bir şerifi de Atatürk Caddesi’ne aldınız. O yetmedi, ortadaki refüjü kaldırdığınız için sağlık sollu parklarla trafik da yoğunlaştı. Vatandaşlar karşıya geçmekten imtina ediyor, geçemiyor. Eski haline bakın nasıl bir düzen vardı, bir de şimdiki haline bakın. Görüntüden, estetikten, yeşillikten vazgeçtim. Tek yön uygulaması olmaz değil ama tek yön uygulaması ticaretin olmadığı yerde olur. Bu kadar karşılıklı ticaretin olduğu yerde tek yön uygulaması olmaz” dedi.

 

"5 AYDIR YARISI BİLE OLMADI"

Ertem, “ Atatürk ve ÖztrakCaddesi’ndeki düzenleme çalışmaları ne kadar ihtiyaçtı?Hangi meseleleri hallettiniz de Atatürk ve Öztrak caddesinde bu denli bir yatırıma giriyorsunuz?Bu maliyetleri nereden çıkardınız?Bir metrekare yer 800 liraya yapılacak. Bu maliyetleri nasıl hesapladınız? 60-70 bin metrekare yer yapılacak. Asfaltı en fazla yaptıracağınız rakam 160-180 TL metrekaresi. 70 bin metrekare yer 60 milyonTL yapılıyor. Ne yapıyorsunuz da metrekaresine 800 TL para harcanıyor?10 yıllık başkanlık dönemimde Çerkezköy iki kez komple kazıldı. Komple doğalgaz kazısı yapıldı. Bir yer kapatılmadan öbürüne izin vermedim. Bütün elektrik hatları kazılarak yer altına alındı. Atatürk ve ÖztrakCaddesi’nde 2-3 aydan fazla mağduriyet olmadı.Atatürk ve Öztrak Caddesi’ndeki çalışmalar 5 ay önce başladı. 5 aydır daha yarısı bile olmadı. Kışa giriyoruz. Yağmur çamurda olacak durumu siz düşünün” diye konuştu.

 

"BEN 10 LİRAYA MAL EDİYORSAM O 20 LİRAYA MAL EDİYOR"

 

Ertem, “ Benim dönemimde ben 5-6 tane bulvar açtım. Bana mevcut Belediye Başkanı Vahap Akay’ın bir tane cadde veya bulvar yaptığını söyleyin. Ben 10 yılda 50 milyon TL yatırım bütçesiyle hizmet ettim, yaptıklarımı 50 milyon TL’yle yaptım. Onun 7 yılda 400 milyon yatırım bütçesi ile yaptıkları ortadadır. İlçenin temizliği benim döneminde ki gibi yapılmıyor. Benim nüfus başı maliyetim ile onların maliyeti en az 2 kat fazladır.Ben kişi başına 10 liraya mal ediyorsam o 20 liraya mal ediyor. Her gün süpürülüyordu ve her hafta caddeler yıkanıyordu” diye konuştu.

 

Haber/Şaban KARDEŞ

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10