Garip: Projeyle ilgili endişelerim var

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından Çerkezköy'de hayata geçirilecek olan meydan altı tam otomatik yeraltı otoparkı ve meydan düzenlemesi projesiyle ilgili görüşlerini dile getiren Çerkezköy

Çerkezköy 20.10.2021 13:26:00 0
Garip: Projeyle ilgili endişelerim var

Çerkezköy’de görev yapan eski belediye başkanlarının görüşüne başvurduğumuz tam otomatik yer altı otoparkı ve meydan düzenlemesine ilişkin yazı dizimizin üçüncü ve son konuğu, 1994 yılında Çerkezköy’de bağımsız Belediye Başkanı seçilerek Çerkezköy siyaset tarihinde ezber bozan Dr. Remzi Garip oldu.

 

“BİZİM DÖNEMİMİZDE BELEDİYE BAŞKANLIĞI FARKLI ŞEKİLDE YAPILIYORDU”

 

Belediye Başkanlığı görev süresinin üzerinden çeyrek asrın geçtiğini söyleyen Garip, “Bizim dönemimizde belediye başkanlığı başka bir şekilde yapılıyordu. Çerkezköy’ün yaklaşık 30 bin nüfusu bulunuyordu. Problemlerimiz bugünkülerden çok farklıydı. Bizim ana sıkıntımız çamurla mücadeleydi. O dönemlerde bin metrekare asfalt olmayan bir ilçede yaşıyorduk. O dönemlerde sembolik finansla, rakamlarla çalışıyorduk. Bizim hedefimiz ilk önce personelin maaşını ödeyebilmek, onların sigortalarını yapabilmekti. Az bir yatırım bütçemiz vardı. Belediye gelirleri kanunu ona müsaade ediyordu. Benim dönemimde emlak vergileri, harçlar çok sembolikti” dedi.

 

“BELEDİYELERE ÇOK BÜYÜK MADDİ İMKANLAR SAĞLADI”

 

Bugünkü belediyenin gelirlerine bakıldığı zaman üç rakamlı sayılarla çarpmak gerektiğini kaydeden Çetin, “Belediyelerin çok iyi gelirleri var. 2005 yılında kanunda yapılan değişiklikler, belediye gelirleri kanunlarında yapılan değişiklikler belediyelere çok büyük maddi imkanlar sağladı. Finansal imkanlar müthiş. Bunu söylerken tabii çok önceden belediye başkanlığı yapmış olmama rağmen geçen dönem büyükşehir belediyesinde Çerkezköy Belediyesi’nden meclis üyeliği yaptığımdan dolayı aşağı yukarı yatırım bütçelerini biliyorum. O günden bugüne daha da artarak geliyor” diye konuştu.

 

“YANLIŞSA NİYE YAPTIN, DOĞRUYSA NİYE SÖKÜYORSUN?”

 

Birçok belediyenin müthiş bir israf içinde olduğunu ve buna da anlam veremediğini kaydeden Garip, “Resmen paralar çarçur ediliyor. Atatürk Caddesi’nde iki dönem önce belediye başkanlığı yapan kişi tarafından yapılan o güzelim seramiklerin üzerinde kepçeler geziyor. İnsanın öyle veya böyle içi sızlıyor. Son 4-5 dönemdir yeni gelen belediye başkanı diğer belediye başkanının yaptıklarını beğenmeyip basit de olsa 1-2 sokağı söküp yenisini yapabiliyordu. Ama bu dönem öyle de değil, bu dönem kendi geçen dönem yaptığı şeyleri ikinci döneminde aynı belediye başkanı söküp yıkıyor. Yanlışsa niye yaptın, doğruysa niye söküyorsun? Çok merakla bisiklet yolları yapıldı, şu anda onlar telef olmuş. Paralara yazık, insanların ödediği vergilere yazık. Kaldı ki Çerkezköy’de her şey bitmiş değil” dedi.

 

“FOSSSEPTİK ÇUKURUYLA SATILIYOR”

 

İstasyon Mahallesi Tepe Emlak Konutları’nda yapılan apartman dairelerinin bazılarının kanalizasyonu olmadığını belirten Belediye Eski Başkanı Remzi Garip, “Bunların fosseptik çukurunu kazacaksın diye fosseptik yapma şartıyla verilen Çerkezköy’de, tepedeki lüks daireler fosseptik çukuruyla satılıyor. Onlara da bir göz atsınlar. Ambardere’de imar çalışması yaptım diye sadece kendim için oradan vatandaştan bir takım gayrimenkuller satın aldığım için 10-15 sene sürekli rant suçlamalarıyla eleştirildim. Halbuki biz imar uygulamalarını çok açık, şeffaf ve net yaptık. Herkese bunu ilan ederek yaptık. Biz buraya Çerkezköy’de bir villa bölgesi olarak buranın gelişmesini istiyoruz, bu tarafa doğru Çerkezköy’ün gelişebilme imkanı var diyerek basında o günün şartlarıyla her toplantıda bunları dile getirdik. Nitekim ticari olarak da oraya yatırım yapan bana da, benim gibi yatırım yapanlara orası hiç rant sağlamadı” dedi.

 

“SADECE ATATÜRK CADDESİ’NE KONSANTRE OLMAMALI”

 

Belediyenin her yere bakması gerektiğini dile getiren Garip, “Sadece Atatürk Caddesi’ne konsantre olmaması gerekiyor. Atatürk Caddesi’ne bugüne kadar yapılanlar da güzeldi, bundan sonra yapılanların da güzel olacağından hiç şüphem yok. Görsel güzellik her zaman iyidir” ifadelerini kullandı.  

“ESNAF UZUN SÜREDİR SIKINTI YAŞIYOR”

Hayata geçirilecek projede meydanın görsel olarak olacağından şüphesinin olmayacağını kaydeden Garip, “Fakat bunun bir bedeli de olacaktır. Hem bunun finansal hem de esnaf yönünden sıkıntısı olacaktır. Pandemiden dolayı esnaf uzun süredir sıkıntı yaşıyor. Şimdi bu insanlar burası yapılana kadar ticari olarak ayakta kalabilirse belediyenin hepsine gidip ödül vermesi gerekiyor. Dünyada ve ülkemizde genel olarak bir buhran var. Dolayısıyla belediyeler yatırım yaparken özellikle görsel amaçlı yatırım yaparken bütün bunları komple değerlendirmeleri gerektiğine inanan biriyim” dedi.

 

“ÇERKEZKÖY’ÜN HER YERİNE BAKMAMIZ GEREKİYOR”

 

Belediyelerin kasasına büyük paraların girdiğini kaydeden Garip, “Bunu kendim vatandaş olarak ödediğim emlak vergilerinden biliyorum. Bugünün şartlarında vatandaş çok büyük paralar ödüyor. Ondan dolayı diyorum Çerkezköy’ün her yerine bakmamız lazım. Çerkezköy’ün en ücra köşesinde oturan vatandaş o evin büyüklüğüne göre vergi vermemektedir. Atatürk Caddesi’ne israf edilecek paraları neden hizmet gitmeyen vatandaşa götürmüyorsunuz. Buna isyan ediyorum, yoksa yapılan her şey güzel olur. Yapılan her şey mutlaka vatandaşımıza, insanımıza yakışır onda hiçbir şüphe yok” diye konuştu.

 

“PROJEYLE İLGİLİ ENDİŞELERİM VAR”

 

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ın iki dönemdir gösterdiği çabaları takdir ettiğini kaydeden Garip, “Geçen dönem meclisten kendisini izledik. Belediye meclis üyesi olarak da vatandaş olarak da güzel yatırımlar yaptığını söyleyebilirim. Atatürk Caddesi’ne de güzel proje yapıyor. Ancak bu proje üzerinde görünen görsellikle işlevlik ayrı şeylerdir. Meclis toplantısında orta refüjle alakalı güzel bir sunum yaptı. Çok hoşumuza gitti. Ancak o sunumdan 3-4 sene sonra yaşanan trafik karmaşasında kendinizi Hindistan ve Pakistan’da hissediyorsunuz. İnsanların arabaların arasından karşıdan karşıya geçme çabaları, bana göre bu iş tam bir trajedi oldu. Peki şimdi yapılacak otopark ona yatırılan paraların karşılığı olacak mı? Ben projeyi çok iyi bilmiyorum ama otomasyon dendiği zaman orada görevlendirilecek bir iki kişiyle vardiyalı olarak işletilecek bir otopark değil. Aylık bir gideri olacak. En büyük endişem insanlar 10-15 dakikasını oraya girmek için, 10-15 dakikasını da oradan çıkmak için zamanı harcamayı göze alacak mı? Proje ile ilgili endişelerim var” dedi.

 

“ÇERKEZKÖY’DE OTOPARK İHTİYACI VAR”

 

Çerkezköy’de otopark ihtiyacının olduğunu ifade eden Belediye Eski Başkanı Remzi Garip, “Bu kadar masraf ederek Atatürk Caddesi’nde olmayabilirdi. Çelebi Öğrenci Yurdu’nun orada yeşil alanımız var. Orada altyapı yoğunluğu yok. Şelale Parkın olduğu yer de olabilir. Bu tip yerler mesela çoğaltılabilir. Bunları da yapabilmek için çok daha düşük maliyetle, belki de vatandaşı özel otoparklar yapmak için teşvik etmek lazım. Biraz daha vizyonel olmak lazım, yani bu özel otoparkı da yabana atmamak lazım. Vatandaşın önünü aç, onu teşvik et. Deki ona ‘senden hiç harç almayacağız tam tersine sana yardımcı olacağız.’ Bu proje mutlaka görselliğiyle, yapılmış olmasıyla bir ses getirecek. İnşallah Çerkezköy halkına da faydalı olur. Halkımız bunu kullanmayı kabullenir, öğrenir ve en azından ana ilçe merkezimizde bir çözüm olur” diye konuştu.  

 

“AMACIMIZ ELEŞTİRMEK VE DEMORALİZE ETMEK DEĞİL”

 

Bu tip projelerin zengin işi projeler olduğunu söyleyen Belediye Eski Başkanı Garip, “Daha çok lüks otellerde yapılan otopark sistemleridir. Yapım maliyeti, işletme maliyeti var. İlla para kazanması gerekmiyor, ama en azından kendisi götürmesi gerekiyor. Tekirdağ’da Tekpark, TESKİ üzerinden gidiyordu. Ancak yürütemediler ve başarılı olamadılar. Hala neden olmadığını da anlamış değilim. İstanbul’da, Edirne’de, Balıkesir’de gayet düzgün gidip arabamızı park edebiliyoruz. Burada bunu da düzgün oturtamadılar. Amacımız eleştirmek, demoralize etmek değil. Kendisine başarılar diliyorum. Sadece adil bir belediye hizmeti konusunda oturup düşünmeleri gerekiyor. Hizmetleri herkese eşit şekilde paylaştırmaları gerekiyor.  En kenardan en merkezi yerde oturana kadar” dedi.

“VATANDAŞ TAKDİR ETSİN”

Vahap Akay’ın birinci ve ikinci dönemi arasında da kıyaslama yapan Garip, “Vahap Akay’a başarısız diyemem, haksızlık olur. Başarı derecesini vatandaş takdir etsin. Çaba, gençlik ve bir heves var. Geçen dönem belli projelerle ilgili daha hareketli ve heyecanlıydı. Allah yolunu açık etsin” dedi.

Haber / Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10