ÇOSB'de Yeni Ticaret Yasası Konferansı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Yeni Türk Ticaret Kanunu ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Çerkezköy 16.11.2011 00:15:00 0
ÇOSB
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU ANLATILDI
Dün 14.00-17.00 saatleri arasında Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya katılan Yeminli Mali Müşavir Ercan Aktürk Çerkezköylü sanayicileri yeni Türk Ticaret Kanunu hakkında bilgilendirdi. 14 Şubat ‘ta Resmi Gazete’de yayınlanan yeni Türk Ticaret Kanunu 1 Temmuz 2012’de yürürlüğe girecek. Ercan Aktürk, muhalefetin de desteğiyle hızlı bir şekilde TBMM’de geçirilen ve 1535 maddeden oluşan kanunun önceki Ticaret Kanunu’nu top yekün değiştireceğini söyledi. Yeni kanunda yer alan uygulamalarla ilgili bazı belirsizliklerin de olduğuna dikkat çeken Aktürk, önümüzdeki aylarda yayınlanacak tüzük, genelge, kararname, yönetmelik ve tebliğlerle yeni ticaret kanununun yönünün belirleneceğini kaydetti.
 
YENİ UYGULAMALAR GETİRİYOR
Yeni kanunun hazırlanmasında Almanya ve çoğunlukla İsviçre hukukundan esinlenildiğini söyleyen Aktürk, Avrupa Birliği ile Müktesebat Uyumlu olan yeni kanunun Türk sermayesini uluslararası hukuka uygun hale getirmesini beklediklerini aktardı. Buna göre yeni kanun ticaret hayatını bağımsız denetim ve işlem denetçisi gibi yeni kavramlarla tanıştırıyor. İşlem denetçisi kavramıyla çeşitli konularda uzmanlığı olan kişilerin denetleme görevini üstlenmesi için Mali Müşavir olma zorunluluğunu ortadan kaldıran düzenlemenin yanı sıra denetim işini A.Ş.ler’den alarak bağımsız denetçilere verme durumu da yeni kanunda yer alıyor. Yeni Türk Ticaret Kanunu’nda yer alan özel denetim hakkı ile küçük sermaye sahibi ortakları koruduğu yönünde bir eğilimden bahsedilebileceğini ifade eden Aktürk, bu tür uygulamaların şirket faaliyetlerini sekteye uğratabilecek nitelikte olduğunu da ekledi.
 
YÖNETİM ŞEKLİ DEĞİŞECEK
Denetim ile birlikte yönetim ile ilgili olarak da ticaret hayatına birçok değişiklik getiren yeni kanun ile temsil, yönetim, birleşme, ortaklık hukukunda birçok değişikliğin yer aldığını söyleyen Aktürk yeni TTK’nın yönetimde profesyonellerin yer almasını teşvik ettiğini belirtti.
 
İNTERNET SİTESİ ZORUNLU
Yasanın bilişim çağıyla paralel olarak bazı değişiklikler de getirdiğine değinen Aktürk, yönetimde internet üzerinden oylama, elektronik imza kullanımı ve sanal ortamda evrak depolama gibi uygulamaların yurtdışında başarıyla uygulandığını ifade etti. 1 Temmuz 2013 itibariyle tüm şirketlerin birer internet sitesi kurma zorunluluğu bulunduğunu aktaran YMM Aktürk, bu sitelerde paylaşılacak mali raporlar yoluyla şeffaflık sağlanmasının hedeflendiğini aktardı.
 
SORULARI CEVAPLADI
3 saat süren toplantıda yeni Türk Ticaret Kanunu’nun yönetim ve denetim konusunda kapsamlı bir sunum yapan Yeminli Mali Müşavir Ercan Aktürk, katılımcıların sorularını da cevapladı.

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10