Köprülü’den Ergene için araştırma komisyonu önerisi

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, Ergene Nehri ile ilgili meclis araştırma komisyonu kurulmasını önerdi

Tekirdağ 30.11.2011 18:38:00 0
Köprülü’den Ergene için araştırma komisyonu önerisi
ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMASINI ÖNERDİ
Yıldız Dağları’ndan doğup Meriç Nehri’ne kadar yaklaşık 300 kilometre boyunca bütün Trakya’yı kat eden Ergene Nehri’nin son yıllarda giderek artan yoğun kirliliği sebebiyle sürekli gündeme geldiğini ifade eden Milletvekili Köprülü, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne illeri ve bunlara bağlı ilçelere ait yerleşim alanlarını kapsayan bölgede yer alan Ergene Nehri’nin çevresinde 1 milyonu aşkın insanın yaşadığını belirterek “Trakya bölgesinde sanayileşmenin en yoğun olduğu bölge burası. 90’lı yıllarda kirlenmenin arttığı uzmanlarca tespit edilen Ergene Nehri’nin bugün itibariyle yararlı kullanımı ortadan kalktığı gibi telafisi mümkün olmayan zararlara yol açtı. Nehrin su kalitesi ise “çok kirli su” olan hiçbir durumda kullanılmayacak 4. sınıf su niteliğinde. Ergene’de kurşun, civa, kadmiyum, kobalt, bakır gibi ağır metaller ve arsenik gibi sayısız kimyasal maddeler de tespit edildi. Binden fazla fabrikanın çevrelediği Trakya’ya hayat veren Ergene nehri, artık kendi renginde akmadığı gibi zehir saçıyor” dedi.
 
SORUN, SADECE TRAKYA’NIN DEĞİL
Sorunun sadece su kirliliği olmadığını, toprak ve o toprakta yaşayan canlıların da su kirliliğinden payını aldığını ifade eden Köprülü,  bilimsel araştırmalara göre bölgede kirlilik nedeniyle kanser vakalarının arttığına ve ölümlerin yaşandığına dikkat çekti. Bölgede tarımın da çok önemli olduğunu ve tarımın da bu kirlilikten yoğun olarak etkilendiğini vurgulayan Milletvekili Emre Köprülü, “Tüm Türkiye’nin ayçiçeği üretiminin yüzde 63’ü, pirinç üretiminin yüzde 44 ‘ü, buğday üretiminin yüzde 10’unun bu bölgede gerçekleştiği düşünüldüğünde sorunun sadece Trakya’nın sorunu olmadığı da anlaşılacak” diye konuştu.
SORUN, KONTROLSÜZ SANAYİ
Ergene nehri kirliliği üzerinde, siyasiler, bilim adamları, uzmanlar, sivil toplum kuruluşlarının aynı uyarıları yaparak acilen önlem alınmasını sürekli dile getirdiğini söyleyen Emre Köprülü “Konu siyasetin ve siyasi bakışın dışında bir konudur. Bölgede yaşayan ve kirlilikten etkilenen insanlarımızın ve çocuklarımızın hangi siyasi partili oldukları hiç önemli değil. Yöneticilik ve devlet adamlığı budur” dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun Ergene konusunda yaptığı açıklamalarda Ergene Nehri üzerindeki tüm belediyelerin CHP’li olduğunu iddia ederek kirlilikten dolayı CHP’li belediyeleri suçladığını ifade eden Köprülü, bölgede yer alan belediyelerin farklı partilerden olduğunu ve sorunun çok su kullanımına dayalı hızlı ve kontrolsüz sanayi olduğunu söyledi.
 
YER ALTI SULARI TÜKENİYOR
Kontrolsüz sanayinin kirliliğe sebep olmanın yanı sıra yer altı sularını da tükettiğini ifade eden CHP Milletvekili Köprülü, “Durum bu kadar vahimken soruna ayrımcılık yaparak yaklaşmak bu derece vahim tablodan siyasi rant sağlamaya çalışmak kabul edilmez bir davranıştır” dedi.
 
ERGENE CİDDİ BİR YARA
Başta Trakya olmak üzere Türkiye için de önemi büyük olan Ergene Nehri’ndeki kirliliğin siyasi malzeme yapılamayacak kadar ciddi bir yara olduğunu ve konunun daha etkin, bilimsel ve çağdaş çalışmalarla ele alınması gerektiğini ifade eden Tekirdağ Milletvekili Köprülü, Ergene Nehri’ndeki kirliliğin boyutlarını tüm yönleriyle ortaya koymak ve alınabilecek önlemleri belirlemek amacıyla Anayasanın 98, içtüzüğün 104. ve 105. maddeleri uyarınca bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını önerdi. 
 
Haber / Gülveren VATANSEVER

0282 726 91 91
0282 747 65 10