Türkiye’yi 20 yıl sonraya hazırlayacak

Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek, 'AB kaynaklarından daha sağlıklı yararlanabilmek için proje mühendisliği bölümünün üniversitelerde açılmasını da isteriz' dedi.

Tekirdağ 2.12.2011 17:48:00 0
Türkiye’yi 20 yıl sonraya hazırlayacak
Tekirdağ Valiliği tarafından organize edilen Avrupa Birliği (AB) Uyum, Dayanışma ve Yönlendirme Kurulu Toplantısı, önceki gün Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirildi.
 
AB STANDARTLARI DİKKATE ALINSAYDI
Toplantıda konuşan Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek, Türkiye'yi 20 yıl sonrasına hazırlayacak mesleklerin proje ve sistem mühendisliği ile fütüristliğin olduğunu belirtti. Bu mesleklerin bir işin veya projenin ileriye taşınmasını sağladığını belirten Vali Kemelek, önceki dönemlerde AB standartları dikkate alınsaydı, bu mesleklerden Türkiye'de de olabileceğini ifade etti.
 
AB PROJELERİNDEN YARALANMADA 79’UNCU SIRADA
Tekirdağ'ın AB projelerinden yararlanma bakımından 79'uncu sırada olduğunu ifade eden Vali Kemelek, “Kurumlardan yeteri kadar proje geliyor, ancak projeler yetersiz. Proje sayısını arttırmak adına biz de 'İnsanlar Yetişir Kurumlar Gelişir' projesini başlatarak, proje yazma kursu açtık. Kursumuz devam ediyor. Tüm kurumların yaptırmak istediği işi projelendirmesi gerekiyor. Bunun için proje mühendisliğine ihtiyaç var. AB kaynaklarından daha sağlıklı yararlanabilmek için proje mühendisliği bölümünün üniversitelerde açılmasını da isteriz. Ama bu olmadığından açığı kurslarla kapatabiliriz. Çünkü proje yazmak zorundayız” dedi.
 

AB GİDEREK DİNAMİZME İHTİYAÇ DUYUYOR
AB Bakanlığı AB Uzmanı Can Büyükpamuk da, Türkiye'nin 3 Ekim 2005 yılında AB müzakerelerine resmi anlamda başladığını anımsattı. Müzakere sürecinin 6 yıldır devam ettiğini belirten Büyükpamuk, sürecin zorlu bir süreç olduğunu ifade etti. AB'ye girilebilmesi için 33 başlığa tam uyum gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Büyükpamuk, “Hükümetin 2023 hedefleri arasında belirlediği ihracat rakamı şuanda AB üyesi olan Almanya'nın ihracat rakamının üçte biri. Avrupa ne durumda olursa olsun, AB hala çok güçlü. Bu anlamda AB'ye girmek Türkiye için faydalı olacaktır. AB giderek, dinamizme ihtiyaç duyuyor. Bu dinamizmin de Türkiye'de olduğunu biliyorlar" diye konuştu.
 

Haber / Cem BÜLBÜL 


0282 726 91 91
0282 747 65 10