Kapatılan Devlet Hastanesini meclis gündemine taşıdı

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, kapatılan Çorlu Devlet Hastanesi’ni Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.

Tekirdağ 8.12.2011 18:55:00 0
Kapatılan Devlet Hastanesini meclis gündemine taşıdı
ÇOK MANİDAR
1963 yılından bu yana Çorlu’da hizmet veren, Çorluluların, hayırseverlerin katkılarıyla daha geniş kitlelere hizmet vermesi için milyonlarca bağışların yapıldığı Çorlu Devlet Hastanesi’nin kapatıldığını ifade eden Köprülü, “Yeni binaya taşınması gündemde olan hastane binasının, ihtiyaç olmayacağı ve Bakanlık hizmetleri için de kullanılmasına gerek olmadığı savunularak atıl olduğuna karar verildi. 300 bine yakın nüfusuyla Türkiye’nin en büyük ilçelerinden birisi olan Çorlu’da tek devlet hastanesi hiçbir ihtiyacı karşılamazken, tüm çevreler ikinci bir hastane yada bir ihtisas hastanesi ihtiyacını dile getirirken Sağlık Bakanlığı’nın bu kararıyla Çorlu’nun tek hastaneye mahkum edilmesi çok manidar” dedi. 
 
HİÇBİR YASAL DAYANAĞI YOK
Eski Çorlu Devlet Hastanesi’nin bulunduğu arazinin oldukça değerli olmasının, konumu itibariyle işlek bir yerde bulunmasının da akıllara rant hesaplarını getirdiğini belirten Milletvekili Köprülü “Eski hastanenin alışveriş merkezi olarak değerlendirileceği haberleri de yıllardır bu hastane için emek vermiş, maddi ve manevi destek vermiş tüm çevrelere yapılacak olan en büyük haksızlık olacak. Tüm bunların yanında, Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan kararda; “Hastane binasına ihtiyaç olmadığı ve binaların Bakanlık hizmeti için kullanılmayacağından vatandaş hisselerinin iadesi ” kararı alındı. Kararda ayrıca geriye kalan Hazineye ait bölümün bakanlıkça değerlendirileceği” ifadelerinin de hiçbir yasal dayanağı yok” açıklamasını yaptı. 
 
HUKUKİ BOYUTU
Kapatılmak istenen devlet hastanesinin artık kamunun malı olduğunu ifade eden Köprülü, hastane ile ilgili hukuki boyutu da şöyle açıkladı:  “2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 2003 yılında Anayasa Mahkemesince iptal edilen 38. Maddesi kamulaştırmalarda 20 yıllık hak düşürücü süre uygulamasını düzenlemekteydi. Söz konusu düzenlemeye göre fiili el atma tarihinden itibaren 20 yıl içerisinde dava açılmamış ise kamulaştırmaya ilişkin dava ve talep hakkı ortadan kalmaktaydı. Ancak uygulamalarda ortaya çıkan sorunları gidermek adına Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, iptal edilen 38. Maddenin uygulamasına dair 25.05.2005 tarihli kararında; Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararından önce yani 2003 yılından önce 2942 sayılı Kamulaştırma Kanun’unun iptal edilen 38. Maddesinde belirtilen 20 yıllık hak düşürücü süre geçmiş ise mülkiyet hakkının sona erdiği ve taşınmazın idarenin mülkiyetine geçeceğini belirtmiştir. Hukuki durum budur”
Çorlu Devlet Hastanesi’nin yapıldığı tarih olan 1963 yılından 20 yıl sonraki tarih olan 1983 yılında hak düşürücü sürenin geçmiş olması sebebi ile taşınmazların idarenin yani kamunun mülkiyetine intikal ettiğini belirten Köprülü, “Kanun ve mevzuat bu konuda çok açık. Hal böyle iken Sağlık Bakanlığı’nın “Hastane binasına ihtiyaç kalmamıştır binalar bakanlık hizmetleri için kullanılmayacaktır” diyerek halk için kamu hizmeti için kullanılan söz konusu yerleri özel kişilere ve şahıslara devretmek istemesi ve bu konularda girişimlerde çalışmalarda bulunulması hem Çorlu halkına büyük bir haksızlık hem de kanuna aykırı bir uygulamadır. Bu alan Çorlu halkına ait bir alan ve Çorlu halkının yararına kullanılması gereken bir alandır. Sağlık Bakanlığı’nın söz konusu kararı; halkın ve kamunun menfaatini koruyan bir karar değildir” dedi.
 
SAĞLIK BAKANI AKDAĞ’A SORDU
Konuyla ilgili Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na soru önergesi sunan CHP Milletvekili Köprülü “1963 yılından bu yana yaklaşık 300 bin nüfusa sahip Çorlu ilçemizde tek devlet hastanesi olarak hizmet veren Çorlu devlet hastanesinin ihtiyaç olmadığı gerekçesiyle kapatılmasını Çorlu halkına karşı bir haksızlık olduğunu düşünüyor musunuz? Bakanlığınız tarafından bu hastaneye ihtiyaç olmadığı ya da başka bir amaçla kamunun yararına kullanılmasına ihtiyaç olmadığı yönünde bir tespit neye dayanarak yapılmıştır? Sivil toplum kuruluşları ve kamuoyunun bu hastanenin kapatılması yerine İhtisas hastanesi ya da kamu hizmetine yönelik başka bir amaçla değerlendirilmesi yönünde ki önerilerini hiç dikkate almıyor musunuz? İadesi düşünülen taşınmazlarla ilgili yukarıda ayrıntılı olarak belirtilen “hak düşürücü sürenin” dolması sebebiyle parsellerle ilgili idare adına tescili için bir dava açılmış mıdır? Çorlu halkının ve vatandaşlarımızın zararına ve açık olarak kanuna da aykırı Bakanlığın bu kararı ile ilgili herhangi bir soruşturma açılmış mıdır, açılacak mıdır? Sağlık Bakanlığınızca yeni devlet hastanesi yapılmasının karşılığı olarak eski devlet hastanesi arazisinin TOKİ’ye verileceği yönünde ki iddialar doğru mudur?” sorularını yöneltti.  
 

Haber / Gülveren VATANSEVER 


0282 726 91 91
0282 747 65 10