“Hastalığın ilerlemesi 20 yıl sürebilir”

Özel Çerkezköy Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Burcu Tokmak Alzheimer hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu.

Çerkezköy 9.12.2011 16:40:00 0
“Hastalığın ilerlemesi 20 yıl sürebilir”
AKTİF BAKIM İHTİYACI DUYARLAR
Alzheimer Hastalığının beyinde ön görülemeyen hücre yıkımına bağlı olarak başta unutkanlık olmak üzere pek çok işlev kaybına yol açan ilerleyici bir yaşlılık hastalığı olduğunu ve hastalık sürecinde gözlenen işlev kaybının hasta kadar hasta yakınını da yakından ilgilendirdiğini ifade eden Dr.Burcu Tokmak, “Zihinsel ve bedensel yeteneklerini aşama aşama kaybeden hastalar yakın gözlem ve aktif bakım ihtiyacı duyarlar. Bu zorlu süreç hasta yakınlarının tükenmelerine ve hasta bakımının aksamasına neden olur. Bu nedenle hasta yakınının gerek hasta bakımı konusunda bilgilendirilmesi, gerekse bir birey olarak empati ve destek sağlanması toplumsal dayanışma açısından hayati önem taşımaktadır” dedi.
 
“HASTALIĞIN BELİRTİLERİ”
Alzheimer hastalığının, nedenleri bilinmeyen nörolojik bir hastalık olduğunu ifade eden Tokmak “Yaşlılığa bağlı diğer benzer hastalıkların tümüne birden halk arasında bunama terimi kullanılır. Oysa bunama yaşlılığın doğal bir sonucu değildir. Bu nedenle her yaşlanan kişi bunamaz. Bu duruma en sık yol açan hastalık olan Alzheimer hastalığının belirtileri, kişinin günlük yaşamını etkileyecek düzeyde unutkanlık, tanıdığı kişileri, eşyaların yerini hatırlayamama, kelime bulmada güçlük, para hesabında zorlanma, bildiği yolları karıştırma, her zaman yaptığı işlerin unutkanlık nedeniyle aksaması ve dikkatin dağınık olması olarak nitelendirilir. Bu belirtiler kişinin sosyal ve mesleki yaşamında hastalık öncesine göre belirgin bozulmaya neden olur. 85 yaşın üstündeki nüfusun yüzde 50’sinde Alzheimer hastalığının ortaya çıkması beklenir. Alzheimer vakalarının bir kısmının genetik mirasla ilişkili olduğu ortaya konulmuştur” diye konuştu.
 
“35 MİLYON ALZHEİMER HASTASI BULUNUYOR”
Alzheimer hastalığının ilerlemesinin 5 ile 20 yıl arasında sürebileceğini belirten Tokmak, hastalığın en ileri evresinde Alzheimer hastasının 24 saat bakıma ihtiyacı olabileceğini, beslenme, temizlik, tuvalet ihtiyacının ancak bir bakıcı tarafından sağlanabileceğini ifade etti. Hastalık erken evrede tanı alır ve gerekli tedavi düzenlenirse yatağa bağımlı aşamaya geçişin 10 yıla kadar geciktirilebileceğini vurgulayan Burcu Tokmak, “Hastanın üzerindeki etkisi bu derecede büyük olan hastalığın hasta yakınları ve bakıcılarına da etkisi çok büyüktür. Hasta yakınlarının yüzde 70-82’sinde depresyon, uyku bozukluğu, kaygı bozukluğu gibi ruhsal ve pek çok fiziksel rahatsızlık eşlik ediyor. Dünyada yaklaşık 35 milyon Alzheimer hastası bulunuyor” diyerek 2050 yılında dünyadaki Alzheimer hastası sayısının 115 milyona ulaşacağının tahmin edildiğini ifade etti.
 

Haber / Faik Onur KAYA 


0282 726 91 91
0282 747 65 10