ÇTSO, sanayiciye ‘Afrika Kapısı’nı araladı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası temsilcileri, sanayici üyelerine Afrika kapısını açmak için Cezayir 1. Türk Ürünleri Fuarı’na gitti. Fuarda stant açarak, Çerkezköy’deki 300 firmanın tanıtÄ

Çerkezköy 12.12.2011 18:25:00 0
ÇTSO, sanayiciye ‘Afrika Kapısı’nı araladı
İstanbul Ticaret Odası Cezayir 1. Türk Ürünleri Fuarı’na katılan ÇTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ertan Selvili, Meclis Başkan Yardımcısı Süleyman Kozuva, Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Asbaş ve Genel Sekreter Selma Uğurlu, oda adına açılan stantta, Çerkezköy’deki 300 firmanın tanıtımını yaparak, Cezayirli iş adamları ile temasta bulundu.
 
TÜRKİYE’DEN 133 FİRMA KATILDI
Cezayir Safex Fuar Alanı’nda geçtiğimiz hafta gerçekleşen Cezayir 1. Türk Ürünleri Fuarı’na, Türkiye’den 133 firma katıldı. 15 bin metrekarelik alanda tanıtım yapan Türk firmaları, gıdadan mobilyaya, hediyelik eşyadan kimyasal ürünlere, kozmetikten plastik eşyalara, inşaat malzemelerinden makineye kadar birçok sektörü temsil ederek, fuar süresince Cezayirli iş adamları ile birebir görüşmeler yaptı. 
 
KOZUVA CEZAYİR İLE İLGİLİ İZLENİMLERİNİ PAYLAŞTI
Katıldıkları Cezayir Fuarı’ndan dönen ÇTSO Meclis Başkan Yardımcısı Süleyman Kozuva ve beraberindekiler, Cezayir ve fuarla ilgili açıklama yaptı. Fuar alanında bulunan 25 bayraktan 19’unun Türk Bayrağı olduğunu ve Cezayirliler tarafından yoğun bir ilgi ile karşılandıklarını ifade eden Kozuva, “Çerkezköy Ticaret Odası’nı temsilen, Çerkezköy’de bulunan 300 firmanın katalogu ile tanıtım yapmak için Cezayir’e gittik. Türklere karşı farklı bir ayrıcalık vardı. İsimlerin yazılı olduğu boyun kartlığımız dahi Türk Bayrağı’nın renklerinden oluşuyordu. Kendimizi hem özel hissettik hem de gururlandık” diye konuştu. Meclis Başkan Yardımcısı Süleyman Kozuva, gün içinde belli aralıklarla folklor ekibinin Cezayirliler için gösteri yaptığını, başta kültürel olmak üzere her alanda Türkiye’nin tanıtımının yapıldığını belirtti.
 
‘TÜRK MALI BİRİNCİ KALİTE MAL’
Türkiye’den birçok firmanın tanıtım amacıyla yiyecek götürdüğünü kaydeden ÇTSO Meclis Başkan Yardımcısı Süleyman Kozuva, “Her kesimden her yaştan insan fuara ilgi gösterdi. İkram olarak götürdüğümüz lokum ve şekerlemelere yoğun ilgi gösterdiler. O kadar çok beğendiler ki ikramlarımızı satın almak istedikler. Türkiye’den oraya ne gittiyse kısa sürede tükendi” dedi.  ÇTSO olarak farklı ülkelerdeki fuarlara katıldıklarını ama ilk defa böyle bir yoğunluk gördüklerini dile getiren Kozuva, Cezayirlilerin, Türk Malı’nı birinci kalite mal olarak gördüklerini ifade etti.
 
BAKAN HAYATİ YAZICI DA ORDAYDI
ÇTSO Meclis Başkan Yardımcısı Süleyman Kozuva, fuarın açılışına Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın katıldığını belirterek,  Yazıcı’nın iki ülke arasındaki güçlü bağların köklerinin Osmanlı’ya dayandığını belirttiğini ifade etti. Serginin açılışında konuşan Yazıcı, “Küresel krizden az etkilenen Cezayir, bölgenin parlayan bir yıldızı. Yıllık 159 milyar dolarlık Gayri Safi Milli Hasılası ile Cezayir, Afrika’nın en büyük ikinci ekonomisi durumunda” dedi. İhracat yaptığımız ülkeler arasında, Cezayir’in 2.7 milyar dolarla yedinci sırada olduğunu, ithalatta ise 1.5 milyar dolarlık pay ile dokuzuncu sırada yer aldığını söyleyen Yazıcı, “Cezayir ile ekonomik ilişkilerde, karşılıklı kazancımız daima ön planda. Son yıllarda gelişen ticari ilişkilerimizle birlikte Cezayir’deki Türk yatırımları da günden güne artıyor” diye konuştu.
 

Çerkezköy Haber / Kader BİLGEN 


0282 726 91 91
0282 747 65 10