Gözünüze ‘gözünüz’ gibi bakın

Özel Çerkezköy Hastanesi göz doktoru Ayhan Sandal, Zübeyde Hanım Ana Okulu öğrencilerine göz sağlığı konulu seminer verdi. Dr. Sandal, minik öğrencilere gözlerinde problem varsa kesinlikle gözlük kul

Çerkezköy 27.12.2011 17:27:00 0
Gözünüze ‘gözünüz’ gibi bakın
“BİLGİSAYARA YAKINDAN BAKMAYIN”
Öğrencilere evlerinde bilgisayar olup olmadığını da soran Dr. Ayhan Sandal, ‘evet’ cevabını alınca, bilgisayara iki karış mesafeden fazla yaklaşmamalarını ve bilgisayara bir saatten fazla bakmamalarını tavsiye ederek, aksi takdirde gözlerinin daha çabuk bozulacağını söyledi. İnsan vücudunda beş duyu organı bulunduğunu ifade eden Sandal, çocuklardan gözlerini kapamalarını isteyerek duyu organlarının ne kadar önemli olduğunu uygulamalı olarak gösterdi. Bütün duyu organlarımızın kıymetli olduğunu belirten Dr. Sandal, “Organlarımızı kaybettiğimiz zaman kıymetini anlarız. Bu yüzden organlarımızın bozulmaması ve sağlıklı olması için dikkat etmeliyiz” dedi. Göz Doktoru Sandal, çocuklara, ‘gözünüze gözünüz gibi bakın’ uyarısında bulundu. 
 
GÖZÜMÜZE NASIL İYİ BAKARIZ?
Gözün ne kadar önemli olduğunu da anlatan Göz Doktoru Ayhan Sandal, göz sağlığı ile ilgili “Annenizin yaptığı sebze yemeklerini yiyin. Gözümüzün ihtiyacı olan A vitamini en çok sebze ve meyvelerde, yumurta ve sütte var. Bunlar yer ve sık sık elinizi yüzünüzü yıkayıp mikroplardan arınırsanız gözünüzün bozulma ihtimali o kadar düşük olur” tavsiyesinde bulundu.
 
GÖZ TEMBELLİĞİNE DİKKAT
Çocuklara göz muayenesi olmaları konusunda da tavsiyelerde bulunan Dr. Sandal, “Bir gözünü kapatıp, diğer gözünüzle baktığınızda, gözlerinizden birinin bozuk olup olmadığını anlayabilirsiniz. Eğer gözlerinizden biri bozuk ise bu göz tembelliği demektir. Şayet bu yaşlarda fark ederseniz, sağlığın açısından daha iyidir. Fark etmezseniz ve göz bozukluğu ilerlerse bunun tedavisi mümkün olmuyor” dedi.
 
GÖZÜN YARDIMCI ORGANLARINA DİKKAT ÇEKTİ
Göz kapağı, gözyaşı, kirpik ve kaşların, gözün yardımcı organları olduğunu belirten Dr. Ayhan Sandal, çocuklara kaşların ne işe yaradıklarını bilip bilmediklerini sordu. Çocuklardan ilginç yanıtlar alan göz doktoru Sandal, kaşların, alından akan terlerin gözlere gelmemesi için koruma kalkanı görevi gördüğünü söyledi. Kirpik ve gözyaşlarının ise dışarıdan gelmesi mümkün olan toz ve mikroplara karşı gözü koruduğunu belirten Sandal, “Gözyaşı gözümüzü yıkayarak temizliyor. Ayrıca, kirli ellerinizle gözümüze ellememiz ve dumandan gözlerimizi korumamız gerekiyor” ifadesini kullandı. Öğrencilerle sohbet eden Sandal, öğrencilerin sorularını da yanıtladı.
 
Çerkezköy Haber / Sedat KARDEŞ 

0282 726 91 91
0282 747 65 10