ÇOSB’den Enerji Yönetim Sistemi Projesi

Türkiye ekonomisinde önemli bir rol üstlenen organize sanayi bölgeleri, ekonominin gelişimine paralel büyümesini sürdürüyor. Faaliyette bulunan organize sanayi bölgeleri içinde İstanbul Sanayi Odası verilerine gÃ

Çerkezköy 28.12.2011 17:45:00 0
ÇOSB’den Enerji Yönetim Sistemi Projesi
Türkiye’nin en büyük ilk 500 sanayi kuruluşu listesinde 19 firmayla yer alan Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB), Simens’le birlikte organize sanayi bölgeleri içindeki en büyük ve en kapsamlı Enerji Yönetimi Projesini hayata geçiriyor.
 
PROTOKOL YAPILDI
Önceki gün saat 14.00’de proje protokolü imzalandı. Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Toplantı Salonu’nda gerçekleşen imza törenine Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Mehmet Özdoğan, Siemens Akıllı Şebekeler Direktörü Hasan Ali Pazar, Enerji Otomasyonu Ticari Yöneticisi Sefa Yelen ile ÇOSB Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.
 
“2013 ORTASINDA TAMAMLANMASI HEDEFLENİYOR”
Yapılan protokol ile ilgili bilgi veren ÇOSB Başkanı Sarıoğlu “Toplamda 50 bine yakın istihdamla hem bölge hem de ülke ekonomisine katkı sağlayan ÇOSB, Enerji Yönetim Sistemiyle pek çok ilke de imza atmaya hazırlanıyor. 2013 ortasında tamamlanması hedeflenen projeyle birlikte, ÇOSB içindeki tüm sanayi parsellerine fiberoptik kablo çekilirken, oluşturulan altyapı sayesinde toplam 326 parsele sağlanan şebekelerin uzaktan izlenebilmesi ve parsel bazında kumanda edilebilmesi sağlanacak. Buna paralel olarak parsellerin yararlandığı tüm elektrik, su, atık su ve doğalgaz şebekelerinin en optimum şekilde yönetilmesi için şebeke otomasyon sistemleri de bu proje kapsamında hayata geçirilecek” dedi.
 
“7/24 ONLİNE İZLENECEK”
Kurulacak bu sistem ile ileride tüm katılımcılara her türlü telekomünikasyon, IP TV ve buna benzer hizmetlerin de Organize Sanayi Bölgesi tarafından verilebileceğini belirten Sarıoğlu, Çerkezköy OSB’nin haberleşme altyapısının OSB tarafından tesis edilmesi ile operatör bağımsız bir işletme imkanına sahip ilk OSB olma özelliğine de sahip olacağını belirtti. Kurulacak sistemde OSB’nin tüm şebekeleri 7/24 online olarak izleneceğini ve kumanda edileceğini ifade eden Sarıoğlu, “Tüm elektrik, su, atıksu ve doğalgaz sayaçları haberleşme özelliğine sahip yeni jenerasyon sayaçlar ile değiştirilecek ve tüm veriler sürekli olarak sorgulanarak kontrol merkezine aktarılacak” dedi. Kullanılacak olan sayaçların da pilli yerine sürekli enerji altında beslemesi tipinde olacağını belirten Sarıoğlu, “Pil ile beslenen tip sayaçlarda, ilgili sayaç sadece günün belli saatlerinde sorgulanmakta ve olası alarmlar geç bir sürede ihbarlanmaktadır. Getirilen yenilik ile bu tür sayaçlardan ihbarlar oluşturdukları an alınacak ve değerlendirilecek” ifadesini kullandı.
 
“MALİYETİ 12 BİN TL”
Bölge genelinde güvenliğin üst düzeyde sağlanacağını belirten Sarıoğlu 12 Milyon TL maliyetle ve 18 aylık bir çalışmayla hayata geçecek olan projenin diğer bir önemli bir ayrıcalığının ise kamera sistemi olduğunu vurgulayarak “ÇOSB bünyesindeki firmaların güvenliğini sağlamaya yönelik kamera sistemi kurulacak. Yerleştirilecek yaklaşık 150 kamera sayesinde ÇOSB içindeki tüm yollar ve güzergahlar kontrol altına alınırken, tüm sistem SCADA sisteminin de yer alacağı kontrol merkezinden yönetilebilecek. Siemens’in organize sanayi bölgeleri içinde bugüne kadar gerçekleştirdiği en kapsamlı projelerden biri olan Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Enerji Yönetim Sistemi Projesi, tek bir merkezden hem altyapı ihtiyaçlarının hem de güvenliğin yönetilebilmesini sağlamasıyla farklılaşıyor. Ayrıca kurulacak fiberoptik altyapı sayesinde kapalı devre bir sistem oluşturularak, ileri de herhangi bir Telekom operatöründen yüksek hızda internet erişimi ve TV yayını hizmetleri de alınabilecek” dedi.
 
“BU İŞ İÇİNDE YER ALMAMIZ MUTLULUK VE GURUR VERİCİDİR”
Siemens olarak Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi ile çalışmaktan gurur duyacaklarını belirten Siemens Akıllı Şebekeler Direktörü Hasan Ali Paza da, bu projenin Siemens’nin dünyada ve Türkiye’deki birikimini ve deneyimlerini kullanmak için büyük bir fırsat olduğunu ifade etti. Bu yatırımı Organize Sanayi Bölgeleri arasında hem Çerkezköy’ü öne taşıyacak hem de sanayicilerin verimlerini ve kaynaklarını etkin kullanmaları için önemli bir fırsat olarak gördüğünü söyleyen Paza, “Bu iş içinde yer almamız mutluluk ve gurur vericidir” dedi.
 

Çerkezköy Haber / Faik Onur KAYA 


0282 726 91 91
0282 747 65 10