Yılda 6 milyon kişi kanserden hayatını kaybediyor

Çerkezköy Müftülüğü tarafından düzenlenen ‘Kadın Sağlığı’ konulu seminere katılan Dr. Nurcihan Başkent, yılda 10 milyon kadına meme kanseri teşhisi konduğunu ve dünyada her 11 dakikad

Çerkezköy 9.01.2012 18:14:00 0
Yılda 6 milyon kişi kanserden hayatını kaybediyor
Çerkezköy Hacı Fahri Zümbül Camii’nde dün saat 14.00’da “kadın sağlığı” semineri düzenlendi.
 
YILDA 10 MİLYON KADINA TEŞHİS KONUYOR
Çerkezköy Müftülüğü Aile İrşad ve Rehberlik Bürosu tarafından düzenlenen seminere konuşmacı olarak Dr. Nurcihan Başkent, Dr. Emel Çalışkan ve Hemşire Mehtap Elverici katıldı. Kadınların sorunları arasında en güncel problemin meme kanseri olduğunu belirten Dr. Nurcihan Başkent, meme kanserinde ve diğer tüm hastalıklarda erken teşhisin çok önemli olduğunun altını çizdi. Kanserin bir hastalık değil hastalıklar grubu olduğunu kaydeden Başkent, “Kanser, vücuttaki hücrelerin kontrolsüz bir biçimde çoğalmasıyla oluşur. Dünyada her yıl yaklaşık 10 milyon kanser olgusu ortaya çıkıyor. Bu sebeple kanser ortaya çıkmadan önce önlemimizi almalıyız. Eğer önlemimizi alamamış ve kansere yakalanmışsak neler yapmamız gerektiği konusunda bilgi almalıyız” dedi. Yılda yaklaşık 6 milyon kişinin kanserden hayatını kaybettiğini vurgulayan Başkent, bu rakamın gelecek 20 yıl içinde 10 milyona çıkmasının beklendiğini açıkladı.
 
11 DAKİKADA 1 KADIN MEME KANSERİNDEN ÖLÜYOR
Meme kanserinin süt bezleri ve kanalları döşeyen hücrelerin kontrol dışı çoğalması sonucu oluştuğunu belirten Dr. Nurcihan Başkent, erken teşhis amacıyla koltuk altındaki bezelerin sık sık kontrol edilmesi gerektiğini, nohut büyüklüğündeki şişkinliklerin önemli belirtilerden biri olduğunu kaydetti. Amerika’da her yedi kadından biri, Avrupa’da ise her 10 kadından birinin meme kanserine yakalandığını ifade eden Başkent, dünyada her 11 dakikada 1 kadının meme kanserinden dolayı hayatını kaybettiğini ve her 3 dakikada 1 kadına da meme kanseri teşhisi konduğunu belirtti. Türkiye’deki kadın kanserlerinin yüzde 32’sinin meme kanseri olduğuna değinen Dr. Başkent, 1 yıl içinde 30 bin kadına meme kanseri teşhisi konduğunu söyledi.
 
50 YAŞ ÜSTÜ KADINLARDA RİSK DAHA FAZLA
Ailesinde annesi ya da kız kardeşinde meme kanseri olan kadınların meme kanserine yakalanma riskinin yüksek olduğuna değinen Dr. Nurcihan Başkent, meme kanserinin etkilerini “ilk adet yaşının 11’den küçük olması, menopoz yaşının 55’ten büyük olması, ilk doğumun 40’tan sonra olması ve emzirme süresinin 2 yıldan az olması” şeklinde sıraladı. 50 yaş ve üstü kadınların meme kanseri risk oranının 50 yaş ve altı kadınlara oranla 4 kat fazla olduğunu kaydeden Nurcihan Başkent, 50 yaş üstü kadınları en az yılda 1 kez doktor muayenesinden geçmesi gerektiğini söyledi. Seminer Dr. Emel Çalışkan ve Hemşire Mehtap Elverici’nin ‘Kanserden Korunmada Smear Testi ve Önemi’ ve ‘Aile Planlaması’ konulu anlatımlarıyla devam etti.
 
SEMİNERLER DEVAM EDECEK
Düzenlenen programların müftülüğün aile bürosu çalışmaları kapsamında gerçekleştirildiğini belirten Çerkezköy Vaizi Gülsüm Soydan, “Dini rehberliği aşan konularda kadınlarımızı konunun uzmanı doktorlarla buluşturma gayreti içerisindeyiz. Diyanet İşeri Başkanlığı ve Sağlık Bakanlığı arasındaki protokol gereği bu çalışmaları yapıyoruz” dedi. Gerçekleştirilen seminerlerde kadınların, konunun uzmanı doktorlarla buluşmasının, seminerlere olan ilgiyi arttırdığını söyleyen Gülsüm Soydan, seminer çalışmalarının devam edeceğini söyledi.
 
BUGÜN DE DÜZENLENECEK
‘Meme Kanseri ve Erken Teşhis Yöntemleri’, ‘Kanserden Korunmada Smear Testi ve Önemi’ ve ‘Aile Planlaması’na ilişkin konularda kadınları bilgilendirmek amacıyla düzenlenen etkinlikler kapsamında bugün de Organize’de bulunan Haci Talip Sivrioğlu Camii’nde bir seminer düzenlenecek. Dr. Nurcihan Başkent’in konuşmacı olarak katılacağı seminerde, kadın sağlığı anlatılacak
 

Çerkezköy Haber / Ahmet KARDEŞ  


0282 726 91 91
0282 747 65 10