ÇOSB’den ‘enerji tasarrufu’ atılımı

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) ile Enve Enerji arasında bölgede enerji tasarrufu sağlamak amacıyla ‘Enerji ön etüdü yapımı’ için protokol imzalandı.

Çerkezköy 10.01.2012 19:09:00 0
 ÇOSB’den ‘enerji tasarrufu’ atılımı
PROTOKOL İMZALANDI
Dün saat 12.30’da OSB İdari Binası’nda düzenlenen protokol imza törenine ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu, ÇOSB Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan, Enve Enerji Genel Müdürü Coşkun Karabal ve Enve Enerji Trakya Bölge Müdürü Serkan Odabaşı katıldı. Törende konuşan ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu Enve Enerji’nin protokol kapsamında bölgedeki tüm sanayi tesisleri ile ön çalışma yapacağını, raporlar çıkartarak tesiste enerji tasarrufu ve enerji verimliliği için neler yapılabileceğini belirterek “Bunlarla ilgili neler yapılabilir konusunda bütün firmaları dolaşıp raporlama yapılacak. Bölgemiz enerji verimliliği konusunda ne yaptı ve ne kadar yaptı toplantıda açıklama fırsatı bulacağız” dedi.
 
AVRUPA KRİZDE TÜRKİYE BÜYÜYOR
Enerji tasarrufunun önemine dikkat çeken Sarıoğlu, “Günümüzün konusu enerji ve enerji tasarrufudur. Biz de ÇOSB olarak bu çerçevede çalışma başlatıyoruz. Öncelikle firmalarımıza, bölgemize ve ülkemize hayırlı olsun. Bu konuda katkımız olursa mutlu oluruz” ifadelerini kullandı. Sarıoğlu, ön etüt çalışmasını yılsonuna kadar bitirmeyi hedeflediklerini de kaydetti. Avrupa ülkelerinde yaşanan krizin Türkiye’yi teğet geçtiğini söyleyen Sarıoğlu “Her ne kadar bütün Avrupa krizde ise de Türkiye büyüyor. Fabrikalarda, sürekli caddelerde işçi aranıyor yazıları görüyorsunuz. Bu çok önemli bir göstergedir. Bu herkesin ilave yatırım yaptığını, büyüdüğünü, makinesini yenilediğini ve  revizyon yaptığının göstergesidir” dedi.
 
VERİMLİ KULLANMAK KAZANÇLI
“Günümüzde artan enerji maliyetleri ve rekabet koşulları, kaynakların etkin kullanımını son derece önemli bir konu haline getirmiştir. Yakın zamanda, enerji giderlerini dikkate almayan, enerji departmanı olmayan şirketler, rekabet ortamında saf dışı kalacaklardır. Bu sebeple her kuruluşun bir enerji politikası olmalıdır” diyen Enve Enerji Genel Müdürü Coşkun Karabal da “Enerji Verimliliği demek, gelirin artması, aynı işin daha az enerji ile yapılmasıdır. Dolayısı ile Enerjiyi verimli kullanarak elde edilecek kazançlar, doğrudan kar olarak düşünülebilir.
Genellikle, sanayide birinci öncelik üretime verildiğinden enerji verimliliğine gereken önem verilmemektedir. ÇOSB, bünyesindeki işletmelere daha fazla kazanç elde edebilmeleri ve gereksiz yere sarf edilen enerji kayıplarını işletmelere ve dolayısı ile ülke ekonomisine geri kazandırılması adına aksiyon planları üzerine çalışmalarını sürdürmesi memnuniyet vericidir” dedi.
 
“ENERJİ KONUSUNDA DIŞA BAĞIMLIYIZ”
Türkiye olarak enerjinin yüzde 75’inin dışardan ithal edildiğini söyleyen Karabal “Bu konuda dışarıya bağımlıyız. Hem işletmelerimizin bu konuda rekabet koşullarını devam ettirmesi hem de ülkemizin dışa bağımlı azaltılmasında önemli bir konudur. Her işletmenin enerji politikası olmak zorundadır. Enerji politikası olmadan enerjiyi verimli kullanmadan bazı firmalar da bu rekabet koşullarında saf dışı kalacaktır. Ülke olarak ta büyük kayıplarımız var. Avrupa birliğine göre iki buçuk misli ve Japonya ya göre dört misli enerjiyi kötü kullanıyoruz. Japonya’nın bir birim elde etmek için harcadığı enerjiyi biz dört misli daha fazla miktarda elde ediyoruz” dedi.
 
“AMACIMIZ BİRİM ÜRÜN BAŞINA ENERJİ MALİYETİNİ AŞAĞIYA ÇEKMEKTİR”
Hedeflerinin OSB genelinde enerji giderlerini en az yüzde 10 aşağıya çekmek ve yıllık minimum 35 milyon TL tasarruf sağlamak olduğunu söyleyen Karabal “ÇOSB ile yapılan sözleşme kapsamında Organize Sanayi Bölgesindeki işletmelere Ön Etüt gerçekleştirilecek. Etütlerde; son üç yıllık enerji girdilerinin alınması, İşletmedeki mevcut verilerin toplanması, verimlilik ve tasarruf potansiyellerinin tespit edilmesi ile ön etüt raporu hazırlanacak ve detaylı etüt gerektiren bölümler belirlenerek işletmeye brifing verilmesi şeklinde sunumu yapılabilecek. Sözleşme kapsamı dışında; Ön etüt sonuçlarına göre verimlilik potansiyeli olan işletmelerin talepleri doğrultusunda Detaylı Enerji Etütleri gerçekleştirilecek. Amacımız birim ürün başına enerji maliyetini aşağıya çekmek. Tamamen işletmelere maliyetleri düşürmek için bu işlemler yapılıyor” dedi.
 
Çerkezköy Haber / Faik Onur KAYA

0282 726 91 91
0282 747 65 10