ÇESİAD’dan ‘Geçici Ustalık Yetki Belgesi’ toplantısı

ÇESİAD tarafından yapı sektöründe faaliyet gösteren üyelere yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi. ‘Geçici Ustalık Yetki Belgesi’ konusunda bilgiler veren MEM Müdürü Vedat Canmemiş, yap?

Çerkezköy 10.01.2012 19:21:00 0
ÇESİAD’dan ‘Geçici Ustalık Yetki Belgesi’ toplantısı
Çerkezköy Ergene Havzası Sanayici ve İş Hayatı Derneği (ÇESİAD), önceki gün saat 19.00’da yapı sektöründe faaliyet gösteren üyelere yönelik ‘Geçici Ustalık Yetki Belgesi’ ile ilgili bir bilgilendirme toplantısı düzenledi.
 
TOPLANTILAR ARTARAK DEVAM EDECEK
Toplantıda ÇESİAD Genel Sekreteri Engin Parlak, üyelere yönelik bu tür bilgilendirme faaliyetlerinin, konferansların ve üyelerin faydasına olan eğitimlerin devam edeceğini belirtti. Toplantıda konuşan Yapı Komitesi Sorumlusu ve Yönetim Kurulu üyesi Süleyman Ak da yapı sektörü ile alakalı toplantıların bundan sonra da birlik ve beraberlik içerisinde artarak devam edeceğini söyledi.
 
‘YÖNETMELİĞİN AMACI USUL VE ESASLARI DÜZENLEMEKTİR’
ÇESİAD Eğitim ve Sosyal Program Sorumlusu Tuncay Yegin’in organize ettiği toplantıda ‘Geçici Ustalık Yetki Belgesi’ ile ilgili sunum yapan Çerkezköy Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Vedat Canmemiş, yapı müteahhitlerinin kayıtları ile şantiye şefleri ve yetki belgeli ustalar hakkındaki yönetmelikten bahsetti. Yönetmeliğin amacını “çevre şartlarına ve standartlara uygun yapı inşa edilmesine yönelik yapım faaliyetlerinin takibini sağlamak üzere usul ve esasların düzenlenmesi” olarak açıklayan Canmemiş, “Bu yönetmelik her türlü yapım işinde yapı müteahhitlerini, teknik elemanları ve yetki belgeli ustaları kapsar” dedi.
 
YETKİ BELGE NUMARASI ALMAK ŞART
Yapı ruhsatına tabi bütün yapıların bir yapı müteahhidi sorumluluğu altında inşa edilmesi gerektiğini vurgulayan Vedat Canmemiş, “Her müteahhit bir yetki belgesi numarası almak zorunda. Yapı müteahhidi, yapım işinin ruhsata uygun gerçekleşmesi için gerekli inşaat ve iş organizasyonunu sağlamak ve mevzuatın öngördüğü her türlü tedbiri almaktan sorumlu. İnşaat ve tesisat işlerinde yetki belgeli usta çalıştırmak zorunda” dedi.
 
‘İŞ TOPLAMI 30 BİN METREKAREYİ GEÇEMEZ’
‘Şantiye Şefliği ve Yetki Belgeli Usta Çalıştırılması’ ile ilgili de bilgi veren Canmemiş,  şantiye şefinin uzmanlık alanına uygun mühendis, teknik öğretmen ya da tekniker olması gerektiğini açıkladı. Şantiye şefinin, işin konusu, niteliği ve büyüklüğüne göre belirlendiğini ifade eden Canmemiş, yapı ruhsatına tabi tüm yapılarda şantiye şefinin bulunmasının zorunlu olduğunu vurguladı. Şantiye şefinin görev yaptığı il sınırları dışında başka bir ilde görev üstlenemeyeceğini söyleyen MEM Müdürü Vedat Canmemiş, “Şantiye şefinin görevi yapı ruhsatının alınmasıyla başlar ve yapı kullanma izin belgesinin alınmasıyla son bulur. Mimar ya da mühendis unvanlı şantiye şeflerinin aynı anda üstlenebileceği iş toplamı 30 bin metrekareyi geçemez” dedi. 
 
YETKİ BELGESİ SAYILACAK BELGELER
Yapı müteahhitliğini üstleneceklerin yetki belgesi numarasının bulunup bulunmadığının ve yasaklılık durumunun ilgili idarece elektronik ortamda kontrol edildiğini belirten Vedat Canmemiş, yapı ruhsatı izin belgelerinin birer nüshasının Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüğü’ne, ilgili meslek odalarına ve MEM Müdürlüğüne gönderilmesinin zorunlu olduğunu vurguladı. Ustalık yetki belgesi olarak kabul edilen belgeler hakkında da bilgi veren Vedat Canmemiş, Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında edinilmiş diploma, ustalık belgesi, yetki belgesi, sertifika, bağımsız işyeri açma belgesi, kalfalık, ustalık belgeleri, kurs bitirme belgeleri, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumlar tarafından 32-40 saatlik eğitimler sonucu verilen belgelerin de yetki belgesi olarak kabul edilebileceğini söyledi.
 

Çerkezköy Haber / Ahmet KARDEŞ 


0282 726 91 91
0282 747 65 10