Çanakkale Zaferi 109 yaşında

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferinin 109’uncu yıldönümü dolayısıyla tüm yurtta olduğu gibi Kapaklı’da da kutlama programı düzenlendi.

Kapaklı 18.03.2024 16:14:00 0
Çanakkale Zaferi 109 yaşında

 

Kapaklı Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen programda günün anlam ve önemine ilişkin konuşan Aziz Sancar Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Gökhan Yalçınkaya, “Çanakkale, tarih boyunca hiçbir millete nasip olmayan Türk milletinin kahraman evlatlarınca kazanılan mücadelenin adıdır. Şairin ifadesiyle Bedir’in aslanlarının kükrediği ateşten bir sınavdır. Çanakkale kınalı kuzuların gül bahçesine girercesine şahadete atıldığı yerdir” dedi. 

 

Kapaklı Atatürk Anıtı önünde Saat 10.00’da çelenk sunma töreni düzenlendi. 

 

 

ÇELENK SUNMA TÖRENİ DÜZENLENDİ 

 

Düzenlenen törene; Kapaklı Kaymakamı Mustafa Gürdal, Çerkezköy 3. Zırhlı Tugay Komutanlığı Tank Kurmay Binbaşı Ramazan Kayalı, Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Başçavuş Hakan Kaya, İlçe Emniyet Müdürü Ertuğrul Gazi Aksoy, siyasi parti ilçe başkanları, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve ilçe protokolü katıldı. Kapaklı Kaymakamlığı, Çerkezköy Komutanlığı ve Kapaklı Belediye Başkanlığı çelenklerini Atatürk Anıtı’na sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşımız okundu.

 

ŞEHİTLERİMİZ KABİRLERİ BAŞINDA ANILDI 

 

Çelenk sunma töreninin ardından Kapaklı Kaymakamı Mustafa Gürdal, Çerkezköy 3. Zırhlı Tugay Komutanlığı Tank Kurmay Binbaşı Ramazan Kayalı, Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin ve protokol üyeleri Karaağaç’taki şehitliği ziyaret ederek şehitlerimizi kabirleri başında andı. 

 

“BEDİR’İN ASLANLARININ KÜKREDİĞİ ATEŞTEN BİR SINAVDIR”

 

Program Kapaklı Atatürk Kültür Merkezi’nde devam etti. Saat 11.30’da düzenlenen program Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı. Programda günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı Aziz Sancar Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Gökhan Yalçınkaya, “Çanakkale, tarih boyunca hiçbir millete nasip olmayan Türk milletinin kahraman evlatlarınca kazanılan mücadelenin adıdır. Şairin ifadesiyle Bedir’in aslanlarının kükrediği ateşten bir sınavdır. Çanakkale kınalı kuzuların gül bahçesine girercesine şahadete atıldığı yerdir” dedi. 

 

“BİR MİLLETİN BAĞIMSIZLIĞINI DEVAM ETTİRME SAVAŞIDIR”

 

Yalçınkaya, “Çanakkale asırlardır yorgun düşmüş bir milletin varlığını, bağımsızlığını devam ettirme savaşıdır. Osmanlı Devleti’nin yıkılış sürecinde olan bu savaş, 1. Dünya Savaşı’nın da önemli bir cephesini oluşturmaktadır. Çanakkale sırtlarında savaş başladığında düşman güçlerinde kara ve deniz birlikleriyle birlikte 506 adet top bulunmaktaydı. Bizim birliklerimizde ise 72 adet top bulunmaktaydı. 506 adet toptan atılan her bir top mermisi, boğazın iki yakasını adeta cehenneme çevirmişti” diye konuştu. 

 

 

DÜŞMAN ASKERİ ŞANSINI KARADA DENEDİ 

 

Nusret Mayın Gemisinin elde kalan son 26 mayınla birlikte 8-9 Mart gecesi ustalıkla yapılan mayın dökme harekatıyla birlikte 24 saat içerisinde olması beklenen itilaf donanmasını adeta perişan ve bertaraf ettiğini dile getiren Yalçınkaya, “Düşman askerleri boğazdan geçilemeyeceğini anlayınca şansını karada denemiştir. Kahraman Türk askerleri düşmana ‘Çanakkale geçilmez’ dedirtmiştir. Çanakkale mukaddes bir zafer olarak tarihteki yerini almıştır. Bizlere böyle bir zaferin gururunu yaşatan tüm şehitlerimizi şükranla, minnetle yad ediyorum. Şehitlerimizin ruhları şad olsun” ifadelerini kullandı. 

 

TÜRKÜLER SESLENDİRİLDİ 

 

Tarih Öğretmeni Gökhan Yalçınkaya’nın konuşmasının ardından 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla Kapaklı’da düzenlenen resim, şiir, mektup ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Daha sonra Aziz Sancar Anadolu Lisesi öğrencilerinin müzik öğretmenleri yönetiminde hazırladığı koro tarafından türküler seslendirildi.  Aziz Sancar Anadolu Lisesi öğrencilerinden İbrahim İnan’ın Mehmet Akif Ersoy’un ‘Çanakkale Şehitlerine’ adlı şiirini okumasının ardından programın finali Çanakkale Savaşı isimli gölge oyunuyla yapıldı. 

 

Haber / Sevay SÖNMEZ 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10