Çanakkale şehitleri zaferin 109’uncu yılında Tekirdağ’da anıldı

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 109. yıldönümü dolayısıyla Tekirdağ’da bir dizi program düzenlendi.

19.03.2024 14:26:00 0
Çanakkale şehitleri zaferin 109’uncu yılında Tekirdağ’da anıldı

Programların ardından şehit aileleri ve gaziler ile iftar programında bir araya gelen Tekirdağ Valisi Recep Soytürk, “Bugün 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 109. Yıldönümü. Bugün Şehitlerimizin, Gazilerimizin günü” dedi. 

 

Tekirdağ Valiliği, Garnizon Komutanlığı ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından Tekirdağ Valiliği önündeki Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması ile başlayan tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’mızın okunmasıyla devam etti.

 

SOYTÜRK ŞEHİTLİK DEFTERİNİ İMZALADI 

 

Törende Şehitlik Defteri’ni imzalayan Vali Soytürk şu ifadeleri kullandı: Türk tarihinin dönüm noktalarından olan ve İstiklal Harbimizin temellerinin atıldığı Çanakkale Zaferi’ni kutlamak ve vatanımız, dinimiz ve bağımsızlığımız uğruna canları pahasına göğsünü düşmana siper eden şehitlerimizi anmak için burada bulunmaktayız. Şehitlerimiz, ay-yıldızlı şanlı al bayrağımızın vatan semalarında özgürce dalgalandığı, ezanların okunduğu, huzurlu bir toplumda, birlik-beraberlik içinde kardeşçe yaşayabilmemiz için canlarını feda ettiler. Vatan ve Millet için yaptıkları fedakârlık, hiçbir şeyle ölçülemeyecek kadar ulvî ve emsalsizdir. Onlar, Yüce Allah katında ve Milletimizin gönlünde en yüce mertebeye eriştiler. Emanetlerini sonsuza kadar koruyacağız ve yaşatacağız. Şehitlerimizden öğrendiğimiz inanç ve azim sayesinde bayrağımız sonsuza kadar özgürce dalgalanacak, İstiklal Marşımız ebediyen okunacaktır. Bu vesileyle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve vatanımız ve kutsal değerlerimiz uğrunda canını feda ederek bu toprakları bizlere vatan yapan kahraman şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. Yaralanmış temiz alnından, uzanmış yatıyor; Bir hilâl uğruna, yâ Rab, ne güneşler batıyor! Çelenk Sunma Töreni’ne; Tekirdağ Milletvekilleri Çiğdem Koncagül, Faik Öztrak, Nurten Yontar, İlhami Özcan Aygun, Selcan Hamşıoğlu, Cem Avşar, Tekirdağ Valisi Recep Soytürk, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ahmet Uğurlu, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, il protokolü, Şehit Aileleri, Gaziler, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

 

 

ŞEHİTLERİMİZİN KABİRLERİNE KARANFİL BIRAKILDI 

 

Daha sonra Tekirdağ Valisi Recep Soytürk ve protokol üyeleri 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 109. Yıldönümü münasebetiyle Muratlı Caddesi üzerindeki ve Şehir Mezarlığındaki Şehitliği ziyaret etti. Ziyarette, şehitlerimiz için Kuran-ı Kerim okunup dua edilmesinin ardından Vali Soytürk ve protokol üyeleri, şehit aileleri ile birlikte şehitlerimizin kabirlerine karanfil bıraktı.

 

SİPERLER ARASINDA MESAFE 8 METRE ÖLÜM MUHAKKAK

 

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 109. Yıldönümü dolayısıyla düzenlenen program Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’nde devam etti. Program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı. Ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Demirhan’ın yaptı. Öğretim Üyesi Demirhan, “Çanakkale'de savaşan askerin ruh portresini ifade etmek açısından Mustafa Kemal Atatürk'ün Ruşen Eşref Aydın'a anlattığı Bomba sırtı vakasını ifade edeyim. Siperler arasında mesafe 8 metre ölüm muhakkak. Birinci siperdekiler hiç kurtulmamacasına kamilen düşüyor. İkincidekiler onların yerini alıyor. O kadar hayret verici ki. Asker öleni görüyor 3 dakika içinde öleceğini biliyor. Hiç ufacık bir tereddüt bile göstermiyor. Sarsılmak yok. Okuma bilenler ellerinde Kuran-ı Kerim, cennete girmeye hazırlanıyorlar. Bilmeyenler kelime-i şahadet getirerek yürüyorlar. Bu, Türk askerinin ruh kuvvetini gösteren dünyanın hiçbir askerinde bulunmayan tebrike değer bir örnektir. Emin olunuz ki Çanakkale savaşlarını kazandıran, bu büyük ruhtur” dedi. 

 

 

DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLER ÖDÜLLENDİRİLDİ 

 

Demirhan’ın konuşmasının ardından 18 Mart Şehitleri Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109. Yıldönümü münasebetiyle Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen resim, şiir, mektup, kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri, Vali Soytürk, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Şahin Yenilmez, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak tarafından verildi.

 

ÇANAKKALE’DEN GETİRİLEN VATAN TOPRAĞI, VALİ SOYTÜRK’E SUNULDU

 

Ödüllerinin takdiminin akabinde Şehit Ulaş Türk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından Çanakkale’den getirilen vatan toprağı, Vali Soytürk’e sunuldu. Sonrasında Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Mehmet Serez Sosyal Bilimler Lisesi tarafından hazırlanan program sunuldu. Programın ardından Vali Soytürk, programı düzenleyen öğretmen ve öğrencileri tebrik etti.

 

 

GAZİLER İLE BULUŞTULAR

 

Tekirdağ Valisi Recep Soytürk, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 109. Yıldönümü münasebetiyle Türkiye Muharip Gaziler Tekirdağ Şube Başkanlığında Gazilerle bir araya geldi. Vali Soytürk’e ziyaretleri sırasında İl Emniyet Müdürü Mehmet Hakan Fındık, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Ahmet Çetin, Askeralma Bölge Başkanı Per. Alb. Davut Kulalar eşlik etti.

 

İFTAR PROGRAMINDA BİR ARAYA GELDİLER 

 

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 109. Yıldönümü münasebetiyle Şehit Aileleri ve Gaziler onuruna Süleymanpaşa’da bir otelde Tekirdağ Valiliği tarafından İftar Programı düzenlendi.

 

 

“BÜYÜK BİR ONUR VE GURUR DUYUYORUZ”

 

İftar Programı, Vali Recep Soytürk ve eşi Nurdan Soytürk Hanımefendi’nin davetlileri karşılaması ile başladı. Akabinde Rüstempaşa Cami İmam Hatibi Uğur Küskün tarafından Kuran-ı Kerim okundu. Davetlilerin oruçlarını açmasının ardından İftar Programında bir konuşma yapan Vali Soytürk, “Bugün 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 109. Yıldönümü. Bugün Şehitlerimizin, Gazilerimizin günü. Bugün tüm Türkiye’de olduğu gibi bizde iftar sofrasında bir aradayız. Büyük bir aile olarak, tam bir aile olarak bir aradayız. Hepiniz hoş geldiniz, sefa getirdiniz. Yaklaşık 7 aydır Tekirdağ’dayız. Artık Tekirdağlı olduk. Bundan önce Kilis’te 5 yıl görev yaptım. Eşim Nurdan Hanımla birlikte tüm ilçelerdeki, tüm köylerdeki Şehit Ailelerimizin, Gazilerimizin bizzat evlerine gittik. Hepsini ziyaret ettik. Bir kısmına 7. 8. defa gittik. Burada da her ilçeye ziyaretlerimde mutlaka bir Gazi ve Şehit derneklerine aynı zamanda bir Şehit Ailesine uğruyorum. Allah nasip ederse eşimle birlikte bütün aileleri evlerinde ziyaret etmek istiyoruz. Bundan da büyük bir onur duyuyoruz, gurur duyuyoruz” dedi. 

 

 

“AMANOSLARDA BİR TANE TERÖRİST BIRAKMADI”

 

Soytürk, “Bugün size bir tanıdığımdan bir Gaziden bahsetmek istiyorum. Amanos Dağlarının etrafında hem üsteğmen olarak çalışmış hem Albay rütbesi ile Alay Komutanı olarak çalışmış hem de Adana Bölge Jandarma Komutanı olarak çalışmış Hacı Paşamdan bahsetmek istiyorum. Hakikaten çok iyi bir asker, çok iyi bir insan, çok iyi bir dost. Şimdi emekli oldu ona hayırlı ömürler diliyorum. Bir gün Şehit Ailelerinin olduğu bir dost meclisinde bir şeyden bahsetti ve beni çok etkilemişti. Dedi ki “Allah şehadeti bana nasip etmedi. Vuruldum tam göğsümden vuruldum ama bana Allah onu nasip etmedi.” Öyle üzüntülü, öyle içten, o kadar samimi söyledi ki şehadeti ne kadar istediğini onun gözlerinde hissettim. O anı hiç unutmam Allah ondan razı olsun. Amanoslarda terörü bitirdi. Özellikle Zeytin Dalı Harekatı döneminde Amanoslarda bir tane terörist bırakmadı. Allah ona hayırlı uzun ömürler versin. Allah hepinize hayırlı ömürler versin. Şehitlerimizin mekanı cennet olsun. Gazilerimizin ahirete intikal edenlerin mekanları cennet olsun diyor. Hepinize saygılar sunuyorum” diye konuştu.

 

YEMEK DUASI YAPILDI 

 

Vali Soytürk’ün konuşmasının ardından İl Müftüsü Mustafa Soykök Yemek Duası yaptı. Vali Soytürk ve Eşi Nurdan Soytürk’ün davetlileri uğurlamasının ardından program sona erdi.

 

 

Haber / Semih SARMA 


0282 726 91 91
0282 747 65 10