Çorlu tren kazası davasında sanıkların cezası belli oldu

Çorlu’da 25 kişinin hayatını kaybettiği, 328 kişinin yaralandığı tren kazasına ilişkin 13 sanığın yargılandığı davada karar çıktı.

Çorlu 25.04.2024 13:56:00 0
Çorlu tren kazası davasında sanıkların cezası belli oldu

Çorlu’da 8 Temmuz 2018'de meydana gelen 25 kişinin hayatını kaybettiği, 328 kişinin yaralandığı tren kazasına ilişkin 13 sanığın yargılandığı davada, karar duruşması görüldü. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, duruşmayı aileler ile salonda izledi. Mahkeme heyeti, sanıklara son savunmalarını yapmaları için söz verdi. Sanıkların tamamı suçsuz olduklarını belirterek, beraatlerini talep ettiler. Heyet, sanıkları 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma' suçlarından cezalandırırken, bazı sanıklar için 'sicil kaydı takdiri' indiriminde bulundu.

 

HAPİS CEZASI ÇIKTI 

 

Heyet, dönemin TCDD 1'inci Bölge Müdürü Nihat Aslan'a 15 yıl, bakım servis alanlarından sorumlu müdür yardımcısı Levent Meriçli'ye 9 yıl 2 ay, Bakım Servis Müdürü Mümin Karasu'ya 17 yıl 6 ay, Altyapıdan Sorumlu 1'inci Bölge Bakım Servis Müdür Yardımcısı Nizamettin Aras'a 8 yıl 4 ay, mühendis Tevfik Baran Önder'e 10 yıl, Demir Yolu Bakım Müdürü Turgut Kurt'a 16 yıl 3 ay, mühendis Deniz Parlak'a 9 yıl 2 ay, mühendis Kubilay Başkaya'ya 9 yıl 2 ay ve Çerkezköy Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat'a 13 yıl 9 ay hapis cezası verdi. Levent Kaytan, Burhan Ortancıl, Çetin Yıldırım ve Celalettin Çabuk için de beraat kararı verildi. Heyet ayrıca Mümin Karasu, Nihat Aslan, Turgut Kurt ve Özkan Polat hakkında tutuklama kararı verdi.

 

 

“KARAR YÜREKLERİMİZE SU SERPTİ”

 

Davacı ailelerin avukatı Sevgi Eren Köroğlu, "Karar, bir nebze olsun yüreklerimize su serpti. Tüm sanıkların olası kast ile yargılanmaları gerektiğini defalarca ifade ettik. Deliller toplandı, belgeler toplandı, olası kast hükümlerinin uygulanmasını talep ettik. Ama bugün geldiğimiz netice itibarıyla 4 tane üst birinci bölge yöneticisine bilinçli taksirden hapis cezası verildi. Diğer sanıklara kısmi cezalar verildi. 4 sanığın da beraatine karar verildi. Karar bizim için neden önemli? Çünkü TCDD'de, Genel Müdürlüğü'ne gidecek olan basamağı çıkmış olduk. Birinci Bölge Müdürü Nihat Arslan, Yol Müdürü Mümin Karasu, Demir Yolu Bakım Müdürü Turgut Kurt ve onun altında çalışan bakım şefi Özkan Polat bilinçli taksirden 15 yıl üstü cezalar alarak, 4'ünün tutuklanmasına karar verildi. 6 yılın sonunda ailelerin yüreklerine bir nebze olsun su serpen bu karar için; şimdilik birinci basamak tamamlandı diyebiliriz. Bu 4 sanık bilinçli taksirden yargılanarak, ceza alarak, tutuklandılar. Diğer sanıkların tutuklanmasına karar verilmedi. Onların da adli kontrol kararlarının devamına karar verildi" dedi.

 

BAŞINDAN SONUNA KADAR TAKİP ETTİK 

 

Tekirdağ Barosu Başkanı Avukat Egemen Gürcün de “Tekirdağ Barosu olarak bu davayı başından sonuna takip ettik ve neticeyi görmüş olduk. İlk günden buyana mevsimler boyu süren bu adalet yürüyüşünde aileler bugün bir nebze olsun yüreklerine su serpilen bir kararla karşılaştılar. Elbette bu yeterli bir karar değildir. Elbette bu karar yürekleri tamamen soğutmadı ancak adaletsizlik politikasının perdesini yırttı bu karar. Bu yönüyle çok önemli. Daha önemli kararların da alınacağı bir adli ve idari süreçleri takip edeceğiz Tekirdağ Barosu olarak. Elimizden geldiğince ailelerin yanında olmaya gayret ettik. Bugün de bu kararla gördük ki birlikten ve mücadeleden gerçekten sonuç çıkıyor. Bu mücadeleyi asla vazgeçmeden sürdüren ailelerin bir arada duruşunu kutluyorum. Onların Türkiye’deki adalet mücadelesinde atılan bu çentiğin ilerleyen yıllarda daha iyi anlaşılacağını ümit ediyorum” dedi.

 

KALABALIK OLACAĞIZ 

 

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise yaptığı açıklamada, “ Bugün Çorlu Tren katliamının karar duruşması için buradaydık. Şubat ayında hiç beklenmedik bir şekilde de duruşma bugüne atıldığında bir bir infial vardı. O gün söz verdik. 25 Nisan’da buraya çok daha güçlü geleceğiz ve kalabalık olacağız. Defalarca ifade ettiler. Buralarda kimsesiz kaldıkları tek başına yürüdükleri günler de oldu. Bugün burada büyük bir kalabalık ve inançla yıllardır bu mücadeleyi gösteren ve bütün Türkiye’deki mağdurlara umut olan hakkı yenenlere örnek olan bu büyük ailelerin önünde öncelikle hepimiz saygıyla eğiliyoruz. Ardından başta Çağdaş Hukukçular olmak üzere. Türkiye tarihinin en büyük iş cinayetinde Soma’da sadece iki tutuklu var birisi Selçuk Kozaağaçlı birisi de sevgili Can Atalay, Soma’da o günkü şartlarda bütün mücadeleleri sonucunda onları alıp içeriye attılar ve Soma’nın katillerini dışarı bıraktılar. Bugün burada belki de ilk kez kamu görevlilerin ceza aldığı tutuklandığı 22 yıldır yerleştirilmiş cezasızlık kültürünün ilk kez geriletildiği. Ülkeyi yönetenlerin  benim bürokratıma yöneticime dokundurtmam çünkü verdiğim kanunsuz emirleri onlar uyguluyor onlar yargılanırsa bundan sonra sözümü dinlemezler mantığıyla hiç birini feda etmeyenlerin bugün halkın göstermiş olduğu büyük dirayet halkın göstermiş odluğu büyük dayanışma sonucunda geri adım attıklarını görüyoruz. Mahkeme heyeti tarihe kendileri adına bir utanç değil aslında hukuk için küçük ama Türkiye’deki mücadelelerine tümü için büyük bir adımla katkı sağladılar. Bildiğimiz bir şey var sadece bölge müdürlükleri nezdindeki cezalandırmalar ilk adımdır ama yeterli değildir. Bundan sonra hepimize düşen istinaf aşamasını Yargıtay aşamasını titizlikle takip etmektir” dedi. 

 

 

Kazanımların üst aşamalarda geri gitmesine asla izin vermeyeceklerini kaydeden Özel, “ Sözümüze değer veren herkese şunu söylüyoruz. Bir olay ortaya çıktığında hep beraber ağlıyoruz önemli, büyük sözler söylüyoruz ‘unutursak yüreğimiz kurusun’ diyoruz önemli ama süreci takip etmek son güne son ana kadar ilk günkü öfkeyi ilk günkü acıyı unutmadan takip etmek önemlidir. Devlet Demir Yolları’nın genel müdürleri ve oradaki genel müdür yardımcıları ve tüm sorumluların yargılanması gerekmektedir. Ve siyasi sorumluluk asla unutulmamalıdır. Seçim öncesi hızla yetişsin faaliyete geçsin diye kanunsuz emir verenlerin. Alelacele hatları devreye alanların bir başka seçim öncesi aman kesintiye uğramasın diye bakım onarım meselesini atlatılmasına yönelik siyasi talimat verenlerin hesap verdiği günler gelmeden Çorlu için tam adalet sağlandı diyemeyiz ama Çorlu hepimize umut olmuştur. İlk günden beri tüm Türkiye’ye örnek dayanışma gösteren Çorlu annelerine babalarına dedelerine evlatlarına, Bir maddi menfaat peşinde olmadan sırf adalet için onlara sahip çıkan avukatlara, barolarımıza ve ilk günden beri bu davayı takip eden Çorlu’nun yeniden seçilen Ahmet başkana ve hangi siyasi partiden olursa olsun hem partimin hem diğer siyasi partilerin milletvekillerine ve burada olan herkese teşekkür ediyoruz. Türkiye’de yeni bir siyasi iklim vardır. Bu iklim mağdurların mazlumların unutulanların yok sayılanların ve hakkı yenip yok sayılmaya çalışanların mücadelesine omuz veren herkesin yarattığı bir iklimdir. Bugün buradan bir sonuç alınıyorsa bu bir kazanımdır, direnenlerin mücadele gösterenlerin başarısıdır.  Onların zaferidir” dedi. 

 

CEZAEVİNE GÖNDERİLDİLER 

 

Tren kazası davasında haklarında tutuklama kararı verilen Mümin Karasu, Nihat Aslan, Turgut Kurt ve Özkan Polat, duruşmanın ardından polis tarafından gözaltına alındı. Çorlu Devlet Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirilen 4 sanık, tutuklama kararı doğrultusunda Tekirdağ 1 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na götürüldü.

 

Haber/Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10