ÇTSO Başkanı Çetin Türkiye-KKTC 2. Ekonomi Konferansına katıldı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Çetin Türkiye-KKTC Ticaret Odası Forumu'nun düzenlediği Türkiye-KKTC İkinci Ekonomi Konferansına katılım sağladı.

20.04.2024 11:38:00 0
ÇTSO Başkanı Çetin Türkiye-KKTC 2. Ekonomi Konferansına katıldı

Programda üyelerin de faydalanabileceği, iş birliği içerisinde gerçekleştirilecek yatırım fırsatları ve ortak projeler hakkında karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu. 

 

Türkiye-KKTC Ticaret Odası Forumu'nun düzenlediği "Türkiye-KKTC İkinci Ekonomi Konferansı", Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, KKTC İstanbul Başkonsolosu Fatma Demirel, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Deniz, Türkiye-KKTC Ticaret Odası KKTC Tarafı Eş-Başkanı Omaç Cin ve iş insanlarının katılımıyla TOBB İstanbul Hizmet Binası'nda yapıldı.

 

 

HEDEFLERDEN BAHSEDİLDİ 

 

Gürcan, buradaki konuşmasında, ulusal ve uluslararası tüm platformlarda vurguladıkları gibi Kıbrıs'a yaklaşımlarında ana politikalarının uluslararası toplumun Kıbrıs Türklerinin bağımsızlığını ve egemenliğini tam ve eşit bir biçimde tanıması olduğunu kaydetti. Kıbrıs Türk halkının varlığının, hürriyetinin ve geleceğinin teminat altına alınmasını, refah seviyesinin yükseltilmesini, KKTC'nin tüm kurum ve kuruluşlarıyla güçlendirilmesini öncelikli hedeflerinden biri olarak gördüklerini söyleyen Gürcan, birlikte yürütülecek çalışmalara önem verdiklerini vurguladı. Kıbrıs mücadelesini sadece siyasi alanda değil, ekonomik alanda da sürdürdüklerini, hem siyasi hem de ekonomik alandaki kazanımları artırmak istediklerini dile getiren Gürcan,  "Bu kapsamda Kıbrıs'ı ihtiyaç duyacağı her alanda desteklemeye devam edeceğiz. Ticaret Bakanlığı olarak Kıbrıs ile ticari ve ekonomik ilişkilerimizin genişletilmesine ve derinleştirilmesine büyük önem vermekteyiz. Ülkelerimiz arasındaki kardeşlik bağlarını ticari ve ekonomik ilişkilerimize en iyi şekilde yansıtmak istiyoruz. Maksadımız Kıbrıs'ın sosyal ekonomik kalkınmasını hızlandırmak. İş dünyalarımız, çizdiğimiz bu çerçevenin içini doldurması, talepleriyle bu çerçevenin büyütülmesi açısından mühim bir rol oynayacaklardır.  Firmalarımızı KKTC'nin gelişmekte olan yatırım ortamından daha aktif yararlanmaya davet ediyoruz. KKTC ile 2023 yılında 2,5 milyar dolarlık ticaret hacmi gerçekleştirdik. 2,5 milyar dolar olan ticaret hacmimizi önümüzdeki yıllarda artırmanın yanında KKTC'nin bu ticaretten aldığı payı genişletmek de asıl amaçlarımızdan birisidir” dedi. 

 

HER ZAMAN YANLARINDAYIZ 

 

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da her zaman Kıbrıs Türklerinin haklı mücadelesinde yanlarında olduklarını ve olmaya devam edeceklerini belirtti. KKTC ekonomisinin kendi ayakları üzerinde durabilmesi gerektiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Bunun için güçlü bir özel sektörün varlığı da çok önemlidir. Zira özel sektör güçlü olursa, iktisadi kalkınma süreci de kuvvetli olur. Özel sektörün geliştirilebilmesi için Kıbrıs Türk Ticaret Odası ile uzun süreden beri birlikte çalışıyoruz. Türkiye ile Kuzey Kıbrıs arasındaki ekonomi ve ticari ilişkilerin gelişmesi için ortak hareket ediyoruz." diye konuştu. "Türkiye-KKTC Ticaret Odası Forumu" ile gerek ikili ticaret gerekse yatırım ilişkilerinin geliştirilmesine odaklandıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, yatırım ortamının iyileştirilmesi konusunda da birlikte çalıştıklarını ifade etti. Hisarcıklıoğlu, KKTC'nin dünyayla bütünleşme çabalarına da destek olduklarını, bu kapsamda Milletlerarası Ticaret Odası, İslam Odası, EUROCHAMBRES ve Türk Ticaret ve Sanayi Odasında, Kıbrıs Türk iş dünyasının layıkıyla temsili için girişimler yaptıklarını anlattı. Hisarcıklıoğlu, Kıbrıs Türk Ticaret Odası bünyesinde kurulan İhracat Destek Ofisi'nin de Kuzey Kıbrıs ihracatının gelişmesine katkı sağlayacağına inandıklarını ifade etti. 

 

 

FİKİR ALIŞVERİŞİNDE BULUNDULAR 

 

Programda üyelerin de faydalanabileceği, iş birliği içerisinde gerçekleştirilecek yatırım fırsatları ve ortak projeler hakkında karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu. Programın yararlı olduğunu ifade eden ÇTSO Başkanı Ahmet Çetin, Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, KKTC İstanbul Başkonsolosu Fatma Demirel, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Deniz’e ve programın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. 

 

Haber/Gülay YİĞİT SEZEN 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10