Gündüzlü Mahallesi’nde ayçiçeği ekimi yapıldı

Tekirdağ “Anıza Ayçiçeği Ekimi Projesi" kapsamında Süleymanpaşa’nın Gündüzlü Mahallesinde İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay Öcal'ın katılımıyla ayçiçeği ekimi yapıldı.

30.04.2024 12:17:00 0
Gündüzlü Mahallesi’nde ayçiçeği ekimi yapıldı

Etkinliğe; Tekirdağ Önder Çiftçi Kooperatifi Başkanı Mehmet Aykut ve yönetim kurulu üyeleri ile teknik personel de katıldı. 

 

ÇELTİK VE KANOLA EKİM ALANLARINDA BELİRGİN BİR AZALMA OLDU 

 

İklim değişikliğinin günümüz dünyasının en belirleyici endişelerinden biri olduğunu ve dünya ekosistemlerini değiştirme sürecinde olduğunu söyleyen yetkililer, “Ülkemiz ve bölgemizde iklim değişikliğinin ve kuraklığın etkisiyle başta ayçiçeği olmak üzere birçok mahsulde ürün kayıpları yaşanmaktadır. 2023'te kuraklık nedeniyle buğdayda yüzde 15, ayçiçeğinde yüzde 42 rekolte kayıpları yaşanmış, çeltik ve kanola ekim alanlarında belirgin bir azalma olmuştur” dedi. 

 

TARIMSAL ÜRETİM DEVAM ETTİRİLMELİ 

 

İklim değişikliği ve kuraklıkla mücadele için tarımsal üretimin sürdürülebilir yöntemlerle devam ettirilmesinin büyük önem arz ettiğini vurgulayan yetkililer, “İlimiz genelinde geleneksel toprak işleme yöntemleriyle yapılan ayçiçeği yetiştiriciliğinde kuraklık nedeniyle yaşanan verim kayıplarını en aza indirmek ve kuraklıkla mücadelede yeni bir yöntem olarak “Tekirdağ Anıza Ayçiçeği Ekimi Projesi" çiftçi koşullarında geniş katılımlı demonstrasyonlar şeklinde uygulamaya konulmuştur” ifadelerini kullandı. 

 

 

ÜRETİCİLERİN KAZANÇLARININ ARTIRILMASI AMAÇLANIYOR 

 

Tekirdağ Önder Çiftçi Kooperatifi ile birlikte yürütülen projede; toprağın yapısını bozmadan minimum müdahale ile topraktaki su kaybının önlenmesinin toprakta organik madde artışı için tarlada yeterli bitki örtüsü ve artığın bırakılmasıyla makro ve mikrobiyal çeşitliliğin artırılması gibi avantajlarla daha az maliyetlerle uygulanabilecek doğrudan anıza ekim yönteminin benimsetilerek üreticilerin kazançlarının artırılmasının amaçlandığı ifade edildi.

 

2 BİN 150 DEKAR ALANDA UYGULANIYOR 

 

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projeleri kapsamında hazırlanan projenin yüzde 75 Bakanlık, yüzde 25 çiftçi katkısı şeklinde olduğu söylendi. Tekirdağ’da toplam 5 ilçede 38 üreticiyle birlikte 2 bin 150 dekar alanda uygulandığını söyleyen yetkililer, “Projeye Hayrabolu İrtem Tarım Makineleri 2 adet anıza ekim makinesiyle destek vermiştir. Proje sonunda tüm çıktılar yeniden gözden geçirilip anıza ekimin iklim değişikliği ve kuraklıkla mücadele bakımından yeni bir yöntem olarak kullanılıp kullanılamayacağı değerlendirilerek üreticilerimize duyurulacaktır” diye konuştu. 

 

Haber / Semih SARMA 


0282 747 65 10