Kapaklı meclisi Mayıs ayı meclisinin ilk oturumunu gerçekleştirdi

Kapaklı Belediye Meclisi'nin 2024 yılı Mayıs ayı toplantısının ilk oturumu Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin başkanlığında gerçekleştirildi.

2.05.2024 17:42:00 0
Kapaklı meclisi Mayıs ayı meclisinin ilk oturumunu gerçekleştirdi

Kapaklı Atatürk Kültür Merkezi’nde saat 14.00’de düzenlenen toplantı saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı. Gündem maddelerinin okunması ve yoklamanın ardından toplantı başladı. Toplantıya mazeret bildiren meclis üyeleri Kenan Aşer, Güven Turut, İbrahim Arslan katılmadı. Ek olarak sunulan gündem maddeleri oy birliğiyle gündeme alınırken, önergelere yazılı yanıt verileceği ifade edildi.

 

YENİDEN REFAH PARTİSİNDEN ÖNERGE 

 

Yeniden Refah Partili meclis üyeleri Mustafa Yıldırım, Yusuf Yavuz ve Ercan Üçel tarafından verilen önergede, “ Ülkemizde parti değiştiren belediyelerde tespit edilen ciddi bir savurganlık gözlemlenmektedir. Özellikle makam araçları ve kiralık araçlar hakkında tasarruf tedbirleri alınmaktadır. Araç kiralama ile ilgili savurganlığınız devam edecek mi? 02/01/2023 sözleşme tarihli Destek Hizmetleri Müdürlüğünün araç ve iş makinesi kiralama hizmet alımı işi 69 milyon 946 bin 450’dir. Ayrıca Temizlik İşleri Müdürlüğünün 3/2/2023 tarihli iş makinesi kiralama hizmeti alımı bedeli 68 milyon 201 bin 970 TL'dir. Bu sözleşmeye ait kaç araç ve iş makinesi kiralandı, kimlere tahsisi yapıldı. Kiralanan araçlarının şoför ve yakıt giderleri kimler tarafından karşılandığını, kim tarafından karşılandığı, bir yıl içindeki kiralık iş makinelerinin nerede kaç saat çalıştığı, tarafımıza yazılı olarak bildirilmesini talep ediyoruz. Ayrıca 2023 yılında günlük 378 bin 488 TL araç kiralama ücreti ödediğiniz denetim komisyonu raporlarında tespit edilmiştir. İşçi maaşlarını bile geç ödeyen Kapaklı Belediyesinin kamu kaynaklarının nereye harcandığının tarafımıza yazılı yada sözlü olarak bildirilmesini talep ediyoruz” dedi. 

 

BUNU DÜZELTİN 

 

Önerge ile ilgili konuşan AK Partili meclis üyesi Metin Kanat, “ Soru önergesi vermek belediye meclis üyesinin en doğal hakkıdır. Soruyu sorarken soruda hitap vardır. Ancak bu önergede iftira vardır. Bunun düzeltmeleri gerekiyor. Savurganlık nedir? İddiada bulunuyorsalar bunu ortaya çıkarsınlar. Belediye bir kurumdur. Devletin kurumunu belediye meclis üyeleri sorgulayabilirler. Soru önergesi verip iddiada bulunuyorsa o iddiaları yazıp meclise getirecekler. İddialarını yazmıyorlarsa o önergenin de düzeltilmesini istiyoruz. Bu soru önergesi ise gündeme alınırsa Cumhur ittifakı olarak bu önergeye red kullanacağız” dedi. 

 

GÜNLÜK 375 BİN TL KİRALIK ARAÇ PARASI ÖDÜYORUZ 

 

Önergelerinde belediyeye karşı bir ithamlarının olmadığını kaydeden Yeniden Refah Partisi meclis üyesi Ercan Üçel, “ Ülke genelindeki belediyelerdeki savurganlık durumuna biz dikkat çekmek istedik. Bir çok belediye elindeki kiralık araçlarla ilgili hem sergi yapıp hem de bunlara iade edeceğini açıkladı. Destek Hizmetleri Müdürlüğü ve Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri 140 milyona yakın 2023 yılında araç kiralama bedeli ödemiştir. Günlük 375 bin TL araç kiralama bedeli ödüyoruz. Yerli ve milli dediğimiz TOGG’un son versiyonunu sıfır olarak alabilecekken niçin günlük 375 bin TL kiralık araç parası ödüyoruz. Bunun kamuoyuna açıklanmasını istiyoruz. Farklı bir iddiamız yoktur” dedi. 

 

ORTAYA CİDDİ BİR MALİYET ÇIKIYOR 

 

Üçel’e cevap veren Belediye Başkanı Mustafa Çetin, “ Göreve geldiğimizde ilk olarak Temiz İşleri Müdürlüğünün ihalesini iptal etmek istedik. İlgili firmanın yüklü alacakları vardı. Devam etmeyeceğimizi söyledik, kendileri de paramızı ödeyin diye hitapta bulundular. Bu dönemde firmalara borcumuz kalmadı. Göreve gelir gelmez üçüncü gün bu konuyu masaya yatırdık. Hem çöp toplama araçlarının belediye tarafından satın alınması hem de iş makinelerinin belediye tarafından satın alınıp kendi hizmetimizi kendimiz yapmamız noktasında mutabık kaldık. Gereken atılımları ve girişimleri yapacağız. Ancak ortaya da ciddi bir maliyet çıkıyor. Belediyemizde 75 küsür ağır iş makinesi var. Hepsinin satın alınmasında önemli bir maliyet önümüze çıkıyor. Yaptığımız analizlerde 36 aylık bir kredi kullanmayı düşünüyoruz. 36 ay sonra ihale maliyetine yakın fiyatla iş makineleri kendi öz malımız olacaktır” dedi. 

 

İMAR KOMİSYONUNA HAVALE EDİLDİ 

 

Konuşmaların ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçilirken, gündemin ilk maddesinde Fatih Mahallesi 749 ada 1 parsel ve 0 ada 1815 parsellerin arasından başlayarak Karaağaç’ta 628 ada 1 parsel ve 0 ada 266 parselde biten isimsiz yola isim verilmesini içeren konu ile Şehit Yalçın Gürbüz Sokak üzerinde bulunan isimsiz parka isim verilmesi konusu oy birliği ile İmar Komisyonuna havale edildi. 1/1000 Ölçekli Kapaklı İlave Revizyon İmar Planına askı süresinde gelen itirazların karara bağlanmasını içeren üçüncü gündem maddesi oy birliğiyle İmar Komisyonuna havale edilirken,  Cumhuriyet Mahallesi 501 ada 1, 2,  3, 4, 5 ve 8 Parsellere ilişkin hazırlanan 1/1000 Ölçekli Nazım Uygulama İmar Planı değişikliği konulu yazıyı içeren gündem maddesi de oy birliğiyle İmar Komisyonuna havale edildi. Gündemin bir diğer maddesinde yer alan Dolu Kadro değişikliğini içeren konu oy birliği ile kabul edildi. 

 

KOMİSYONLARA HAVALE EDİLDİ 

 

Gündemin altıncı maddesinde yer alan meclis üyesi huzur haklarının şartlı bağış olarak kabul edilmesini içeren madde oy birliği ile plan ve bütçe komisyonuna havale edildi. Kapaklı Belediyesi 2023 Mali Yılı Kesin Hesabı konulu yazısını içeren gündem maddesi oy birliğiyle Plan ve Bütçe Komisyonuna gönderilirken, gündeme ek olarak sunulan ve sekizinci madde olarak görüşülen Etüt Proje Müdürlüğü Görev ve Çalışma Yönetmeliği konusu oy birliğiyle Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edildi.

 

OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ 

 

Dokuzuncu gündem maddesinde Kapaklı Belediyesi Personel A.Ş. Genel Kurul temsil yetkisi konusu 

 

Oy birliği ile Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilirken, Kapaklı Kent Tarımsal Ürünler Üretim A.Ş. Genel Kurulunda Belediyeyi temsil etme noktasında Belediye Başkanı Mustafa Çetin’e yetki verilmesi de oy birliği ile kabul edildi. Radyo Amatörleri Cemiyeti( TRAC) Kapaklı Şubesi ile ortak proje ve işbirliği protokolünü içeren gündemin son maddesi ise oy birliğiyle Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edildi. 

 

KAPAKLI’NIN YÜZ YILLIK GELECEĞİNE IŞIK TUTACAK KARAR ALDIK 

 

Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından konuşan Başkan Mustafa Çetin, “ Parsel bazlı yapılandırmaları durdurma kararı aldığımız yerle ilgili bahse konu itirazların bir çoğu buraya bir konut yapma niyeti ile yapılmıyor. Biz Kapaklı’nın 100 yıllık geleceğine ışık tutacak bir karar aldık. Biz buralarda bonuslarla birlikte hem toplu konut,  hem de site hem de daha nitelikli konut yapılmasını arzuluyoruz. Burada art niyette yoktur. İtirazların gerekçesi biraz bizi tatmin etmedi. Bilgi olarak söylüyorum. Zaten o kadar geniş alanda bireysel olarak konut yapılırsa bizim oraya hizmeti, suyu, elektriği götürmemiz ve yolu yapmamız mümkün olmayacak. Kontrol altına alalım o bölgede nitelikli konutlar yapılsın diye karar aldık. İmar komisyonunda bu konuya bu perspektifte bakmanızı rica ediyorum. Büyükşehir Belediyesinden oy birliği ile geçirdiğimiz bir karardır. Bunların askı süresi var. İtirazların gerekçesi bizi ana çerçevede ve vizyondan uzaklaştıracak kararlar olmasın diyorum” diye konuştu. 

 

 

ADA BAZLI PROJEYİ DESTEKLİYORUZ 

 

Yeniden Refah Partisi Meclis üyesi Ercan Üçel, “ Bizlerde ada bazlı imar uygulamasına katılıyoruz. Kapaklı için geç kalınmış olduğunu da düşünüyoruz. Kapaklı artık iyi bir geleceği da hak etmektedir.  Çünkü 20-25 yıldır parsel bazlı imar uygulamasının ilçeye getirdiği hal de ortadadır. Beraberinde nüfus yoğunluğu, trafik sorunu ortaya çıkmıştır. Kapaklı’da gidişli dönüşlü yol kalmadı. Mecburen tek yöne dönmek zorunda kaldık. Ada bazlı projeyi destekliyoruz. Buradan belediyeye de eleştiri de bulunmak istiyoruz. Ada bazlı projeyi uygulamak istediğimiz alanda belediyemizin geçmişte kendi mülkiyeti olan 30 dönüm bir yer verdi. Belediyemiz burayı uygulayabilirken neden bu yerleri küçük küçük parseller yapıp satmıştır. Elimizdeki fırsatı biz niye teptik” dedi. 

 

 YAPILAŞMAYI KONTROL ALTINA ALMAMIZ GEREKİYOR 

 

Başkan Çetin, “ O dediğiniz yer iki dönümdü. Buranın planı sekiz kat imarlı bir yerdi. Burada bu şekilde imar uygulaması vardı. Oranın emsali diğer parseller gibi değildi. Aldığımız kararla mevcut parsellerin emsaline de artı bir bonus getirmiş olduk. Beş yıl boyunca bu konuyla ilgili her ortamda anlatmaya çalışıyorum. Geçmiş dönemlerde şehir planı, parsel planı yapılmış. Daha fazla parsel çıkartma maksatlı imar uygulamaları yapılmış. Bu kadar çok parsel çıkarılırken caddelerimiz ve sokaklarımız ise dar yapılmıştır. Şehirleşmenin ana felsefesi olan imar yapısı istediğimiz gibi oluşmamıştır. Bu kararı alarak bir nebze değiştirme ve iyileştirmeye çalışıyoruz. Yüzde yüz çözüm değildir, olmadığını da biliyorum. Caddelerimiz istediğimiz büyüklükte değildir. Ancak buralarda bir dönüşümü başlatabilirsek başka revizyonlarla ve uygulamalarla daha nitelikli daha güzel bir planı revize edebiliriz. Bir yerden başlayıp, yapılaşmayı da kontrol altına almamız gerekiyor. Kamuoyunu doğru bilgilendirmemiz de gerekiyor. Kapaklı’nın geleceği içtin çok önemlidir” dedi. 

 

YENİ MECLİS SALONU KAZANDIRMA HEDEFİMİZ VAR 

 

Gündem dışı söz alan Yeniden Refah Partili meclis üyesi Ercan Üçel, “ Pandemi nedeniyle toplantıların burada yapılması kararı alınmıştı. Biz bu salonun meclis toplantısı için uygun olmadığını düşünüyoruz. Dosyalar kucağımızda oturup bizi seçen milletimize sırtımızı dönüyoruz. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi meclis toplantısını burada yapmak istese çok hoş bir görüntü olmaz. Elbet yapılması için bütçe gereklidir. İlçemizde yaşayan hayırseverlerin destekleriyle toplantı salonu kazandırılabilir. Herkesin bunu değerlendirmesini istiyoruz” dedi. Yeni meclis salonu ile ilgili çalışma yaptıklarını kaydeden Başkan Mustafa Çetin, “ Kültür Merkezinde bulunan cep sinemalarından bir tanesini meclis toplantı salonuna çevireceğiz. Bunun alt yapısını da hazırlıyoruz” dedi. Meclis komisyonlara havale edilen gündem maddelerini 7 Mayıs Salı günü saat 10.00’da gerçekleştirilecek olan ikinci oturumda görüşecek. 

 

Haber/Faik Onur KAYA 

 


0282 747 65 10