Kırkpınar’da baş pehlivan Cengizhan Şimşek oldu

661. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde Başpehlivan Cengizhan Şimşek oldu.

Bölgede Gündem 4.07.2022 17:19:00 0
Kırkpınar’da baş pehlivan Cengizhan Şimşek oldu

Toplam 2 bin 475 pehlivanın el bağladığı dualı çayırda ilk gün, Deste Büyük Boy'a kadar olan boylarda pehlivanlar rakipleriyle karşılaştı. Cumartesi günü ise Baş pehlivanlık ve baş altı güreşlerinde ter döken pehlivanlar çayıra salındı. Yaklaşık 35 derece sıcakta gerçekleştirilen etkinlik, kıran kırana güreşlere ev sahipliği yaptı. Son iki yılın galibi Ali Gürbüz ilk turda Muğlalı Ali Yanatma ile Ordu'lu başpehlivan Recep Kara, Ankara'dan Emre Erkal ile Antalyalı İsmail Balaban Kocaeli'den Kaan Kaya ile Orhan Okulu Tokatlı Rıza Yıldırım ile geçen yılın flaş ismi Ali Koç ise Antalyalı Recep Çakır ile karşılaştı. İlk turlar sonunda Kırkpınar'ın favori 5 ismi de rakiplerini yenerek bir üst tura çıktı. 

GÜRBÜZ ELENDİ, BÜYÜK ÜZÜNTÜ YAŞADI

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ikinci turunda sürpriz sonuçlar çıktı. Son 2 yılın başpehlivanı ve bu yılda er meydanında şampiyon olması halinde altın kemerin ebedi sahibi olacak Ali Gürbüz elendi. 648 ve 649'uncu tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri başpehlivanı Mehmet Yeşil Yeşil ile eşleşen Ali Gürbüz, güreşin normal süresinde yenişemedi. Altın puana giden güreşte Mehmet Yeşil Yeşil, son iki yılın başpehlivanı Ali Gürbüz'ü yendi. Altın kemere ebedi sahip olmak için planlar yapan Gürbüz, elenince büyük üzüntü yaşadı.

 

ŞABAN YILMAZ, HAKEM TRİBÜNÜNÜ BASTI

Gürbüz'ü yenen Mehmet Yeşil Yeşil ise büyük sevinç yaşarken, güreşi izleyen bazı seyirciler tarafından ıslıklandı. Soyunma odasına gitmeye çalışan Mehmet Yeşil Yeşil'e, Ali Gürbüz'ü destekleyen taraftarlar tarafından tribünlerden su şişeleri atıldı. Yeşil Yeşil, ellerini seyircilere doğru kaldırıp, saygı işareti yaparak soyunma odasına gitti.Başpehlivanlık güreşlerinde 644'üncü Kırkpınar'da başpehlivan olan Şaban Yılmaz ile Tanju Gemici arasındaki müsabaka zaman zaman olaylara sahne oldu. Hakem heyetinden güreşin başında sarı kart alan Yılmaz, uzatmalar öncesi bir sarı kart daha görerek karşılaşmadan diskalifiye oldu. Karara çok sinirlenen Yılmaz, seyirci tribünündeki tellerin üzerinden çıkıp hakem kulesine koştu. Kuleye tırmanarak hakemlere bağıran Yılmaz'a polis ekipleri müdahale etti. Yaşanan olaylar sırasında hakem heyeti güreşlere ara verdi. Çevik kuvvet ekipleri de Er Meydanı'na girerek, geniş güvenlik önlemleri aldı.

 

'HAKKIMI HELAL ETMİYORUM'

Kuleden güçlükle çıkarılan Yılmaz, saha ortasına gelerek Kırkpınar'ı bıraktığını belirten açıklama yaptı. Paça bağlarını çözen ve bu sırada açıklama yapan Yılmaz, "Bu kadar mı kolay bu iş? Ağzımın içindeki dikişlere, ellerimdeki nasırlara bakın. Ben hakkımı helal etmiyorum, paçamı da çözüyorum. Ben artık güreşmiyorum, bakın bana burada elveda bile yaptırmıyorlar" dedi.

 

16'YA KALAN PEHLİVANLAR

İkinci tur güreşleri sonunda 3'üncü tura yükselen başpehlivanların Orhan Okulu, Mehmet Yeşil Yeşil, Serhat Gökmen, Mustafa Batu, Mustafa Taş, Hüseyin Gümüşalan, Yusuf Can Zeybek, İsmail Balaban, Fatih Atlı, Osman Aynur, Tanju Gemici, Yalçın Üncül, Ertuğrul Dağdeviren, Recep Kara oldu.

 

ÇEYREK FİNALE KALDILAR

Kırkpınar'da son iki yılın başpehlivanı Ali Gürbüz ve finalisti İsmail Koç’un 2'nci turda turnuvadan elenmesinin ardından 3'üncü turda da sürprizler yaşandı. Gürbüz’ü eleyen İsmail Yeşil Yeşil, Ertuğrul Dağdeviren’e altın puanla kaybederken, Orhan Okulu ise Cengizhan Şimşek’e kaybetti. Favorilerin tek tek elendiği müsabakaları sonunda finale kalan isimler tahminlerin dışına çıktı. Kırkpınar’da 2014 ve 2017 yıllarında şampiyon olan Orhan Okulu’nun rakibi Cengizhan Şimşek’e kaybetmesinin ardından yaşadığı üzüntü ise dikkat çekti. Yere yığılan ve gözyaşlarına engel olamayan Okulu’yu antrenörleri teselli etti. Rakiplerini mağlup eden Serhat Gökmen, Hüseyin Gümüşalan, Ertuğrul Dağdeviren, Cengizhan Şimşek, Fatih Atlı, Mustafa Taş, Tanju Gemici ve İsmail Balaban çeyrek finale kaldı.

AĞA DEĞİŞMEDİ
Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde bugün Er Meydanı'nda Kırkpınar Ağalığı için ihale düzenlendi. İhaleye bugüne kadar Kırkpınar'da 13 yıl ağalık yapan ve altın kemerin ebedi sahibi iş insanı Seyfettin Selim ile İlhan Tüdeş katıldı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kırkpınar'ı temel direğinin ağalık olduğunu belirterek, "Bu bütün ağalıklar onur ve şeref demektir. Ağalar Türk'ün ata sporuna hizmet etmişlerdir. 2023 yılı Kırkpınar, Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet'in 100'üncü yılında yapılacaktır. Bu nedenle Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında ağalık çok kıymetli, çok özel ve çok onurludur. Ağalık ihalesini 2 milyon 23 bin liradan açıyorum" dedi.Başkan Gürkan'ın ağalık ihalesini başlatmasının ardından Seyfettin Selim 2 milyon 222 bin lira verdi. İhaleye katılan İlhan Tüdeş, 2 milyon 272 bin liraya yükseltmesi üzerine bu kez Selim, 3 milyon 222 bin liraya çıktı. Tüdeş'in ihaleden çekilmesinin ardından da Seyfettin Selim, 4 milyon 22 bin lira vererek, ağalığın sembolik koçunu açık artırmada aldı.  Kırkpınar'da 14'üncü kez ağlığı kazanan Selim, Kırkpınar'a ağalık yapacak kişinin, güreşi, Kırkpınar'a seveceğini belirterek, "Ne mutlu Türk'üm diyene" dedi.

 

DEV TÜRK BAYRAĞI STATTA GEZDİRİLDİ

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri kapsamında final müsabakaları Sarayiçi Er Meydanı’nda devam ederken, güreşleri izlemek için Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu da stada geldi.Heyet statta final güreşlerini izlemek için yerini alırken, dev Türk bayrağı ise geleneksel olarak statta açıldı. Cazgır ve hakemlerin açtığı büyük Türk bayrağı statta gezdirildi. Bakan Kasapoğlu ve protokoldekiler ise Türk bayrağını ayakta selamladı. Türk bayrağı, alkışlar arasında statta gezdirildi.

TAŞ VE ŞİMŞEK FİNALE ÇIKTI

Kırkpınar'da başpehlivanlık çeyrek filan müsabakalarında Tanju Gemici'yi yenen Cengizhan Şimşek, Serhat Gökmen'i yenen Ertuğrul Dağdeviren, Fatih Atlı'yı yenen İsmail Balaban ve Hüseyin Gümüşalan'ı yenen Mustafa Taş adını yarı finale yazdırdı. 661. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri yarı finalde Mustafa Taş, Ertuğrul Dağdeviren'i, Cengizhan Şimşek de en büyük favorilerden İsmail Balaban'ı yenerek finale çıktı.

BAŞPEHLİVAN OLDU

Edirne'de bu yıl 661'incisi düzenlenen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin başpehlivanlık finalinde Mustafa Taş ile Cengizhan Şimşek karşı karşıya geldi. Finale Salih Dorum, Faruk Akkoyun, Osman Aynur, Hüseyin Gümüşalan ve Ertuğrul Dağdeviren'i yenerek çıkan Mustafa Taş ile finale Menderes Saltık, Orhan Okulu, Tanju Gemici ve İsmail Balaban'ı yenerek çıkan Cengizhan Şimşek arasındaki maç, karşılıklı hareketlerle geçti. Güreşin ilerleyen dakikalarında hakem heyeti pasif güreşen ve güreşe katılmayan iki başpehlivana birer ihtar verdi. Normal süresi berabere biten müsabakada puanlamaya geçildi. Puanlama güreşinde Mustafa Taş'ı yenen Cengizhan Şimşek, Kırkpınar'ın bu yılki başpehlivanı oldu. Başpehlivan Şimşek'e altın kemerini Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu taktı.

DERECEYE GİRENLER BELLİ OLDU

Finallerde Küçük Orta Büyük Boyda Atahan Eser birinci, Emin Erdoğan ikinci Mustafa Çoban ve Muhammet Ali Eryücel üçüncü oldular. Büyük Orta Boy’da Çorum’dan Bekir Eryücel birinci, Manisa’dan Ramazan Evren ikinci, İstanbul’dan Burak Şahin ve Çankırı’dan Kadir Güleşen üçüncü oldu. Baş altında Antalya’dan Ali İhsan Batmaz, Kocaeli’li rakibi Mustafa Arslan’ı mağlup ederek birinci olurken, Mustafa Doğan Özkaya ve Serdar Yıldırım ise üçüncü oldu. Yarışmalarda en iyi peşrev çeken sporcular ise Tansel Umut, Serkan Üğdüler, Ufuk Yanık oldu.

HAMAM RİTÜELİNİ BOZMADI

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde Cengizhan Şimşek, Kırkpınar'ın en genç güreşçisi olan rakibi Mustafa Taş'ı yenerek şampiyon oldu. Şimşek, güreşin ardından altın kemeri ve kupayı alarak 'geleneksel hamam yürüyüşü' geleneğini yaptı. Sarayiçi'nden faytona binip ayrılan Şimşek, kent merkezinde faytondan inip yürüyerek yoluna devam etti. Kent merkezinde vatandaşların sevgi gösterileri ile karşılanan Şimşek, zorlu ve yorucu geçen iki günün ardından soluğu hamamda aldı. Altın kemer yolunda ilk kez şampiyonluğa ulaşan Cengizhan Şimşek'i bu kez hamam tellağı hamam taşına yatırdı. Selimiye Camii yanında arkasında bulunan hamamda yorgunluğunu atan Şimşek, çok mutlu olduğunu belirtti. Şimşek,"Hayal gibi ama hayal değil. Hayalim gerçekleşti. Şükür rabbime. Beni destekleyen, seven bütün seyircilerime, akrabalarım ve sevenlerime, tüm Antalya'ya selamlarımı iletiyorum" dedi.

52 YILDIR KIRKPINAR’I FOTOĞRAFLAYAN GÖÇMEN’E ALTIN KEMER

Edirne'de bu yıl 661’incisi düzenlenen Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, fotoğraf sanatçısı İlyas Göçmen’e altın kemer hediye etti. Fotoğraf sanatçılığında 65’inci yılını dolduran ve Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ni 52 yıldır fotoğraflarıyla dünyaya tanıtan Göçmen’e altın kemer hediye edildi.

Haber/Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10