Yeni üyeler yeni dönemin ilk toplantısını yaptı

31 Mart yerel seçimlerinde göreve gelen Çerkezköy Belediye meclisi 2024-2029 döneminin ilk meclis toplantısını belediye meclis toplantı salonunda Belediye Başkanı Vahap Akay Başkanlığında gerçekleştirdi.

13.04.2024 16:00:00 0
Yeni üyeler yeni dönemin ilk toplantısını yaptı

13 Nisan Cumartesi günü saat 10.00’da Belediye Başkanı Vahap Akay Başkanlığında toplanan Belediye Meclisi Başkanlık Divanına Meclis’in en genç Meclis Üyeleri olan Beyza Kurt ve Bünyamin Sönmez’in Katip Üye olarak yerini almasının ardından ilk olarak açılış ve yoklama yapıldı. Toplantıya AK Partili Mehmet Keleş haricinde tüm meclis üyeleri katılırken, saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay konuştu. Toplantıya AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Salih Azbay ve CHP İlçe Başkanı Ayfer Dönmez’de katılım sağladı. 

 

 

ÇERKEZKÖY’Ü HEP BİRLİKTE YÖNETECEĞİZ 

 

Seçim döneminin meclis üyelerine ve Çerkezköy halkına hayırlı olması temennisinde bulunan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “ Üçüncü defa Çerkezköy’de belediye başkanlığı görevini bana veren hemşerilerimize teşekkür ediyorum. 31 meclis üyemizle birlikte inşallah beş yıllık dönemde Çerkezköylü hemşerilerimize hizmet etme noktasında azim ve kararlılıkla geçiririz. 

 

Vatandaşlarımızın bizlerden beklediği arzuladığı bir hizmet anlayışını hep beraber ortaya koyma kararlığında olduğumu ifade etmek istiyorum. Vatandaşımız takdir etti. CHP’ye yeniden iktidar olma, AK Parti’ye yeniden muhalefet etme görevi verdi. Çerkezköy’ü iktidarı ve muhalefeti ile hep birlikte hizmet etme gayesinde olacağız. Çerkezköy’e layık olma hedefi ve arzusu ile yola çıktığımı ifade etmek istiyorum. Barış, huzur ve kardeşlik içerisinde yeni bir beş yıllık dönem olsun” dedi. 

 

KAZANAN ÇERKEZKÖY OLACAKTIR 

 

Yeni dönemin hayırlı olması temennisinde bulunan AK Parti grup sözcüsü Ümit Kök, “ Çerkezköylü vatandaşlarımız 31 Mart’ta kararını vermiştir. Beş yıl içinde bize verilen görevi elimizden geldiğince canla başla yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Tüm meclis üyelerimizle birlikte muhalefet görevini de yapacağımızın sözünü veriyoruz” dedi. CHP grup sözcüsü Gökay Keleşoğlu ise, “ Mazbatalarını alarak göreve başlayan başkanımız ve meclis üyelerimize hayırlı olsun. 2014 yılında belediye başkanı Vahap Akay ile hizmet yürüyüşü başladı. 10 yıl sonunda Çerkezköylü hemşerilerimizin takdiri ile tekrar beş yıl hizmet etme adına bu koltuklarda bulunma görevi bizlere verildi. Hizmet etme adına tüm meclis üyelerimizle birlikte çalışacağız. Beş yıl sonunda kazanan Çerkezköy ve hemşerilerimiz olacaktır” dedi. 

 

KOMİSYON ÜYELERİ SEÇİMİ YAPILDI

 

Akay’ın konuşmasının ardından Meclis Birinci Başkan Vekili ve Meclis İkinci Başkan vekili seçimleri yapıldı. Yapılan gizli oylama sonucunda Meclis Birinci Başkan Vekilliğine Bulut Becerik, İkinci Başkan Vekilliği görevine ise Yunus Erçin oy çokluğu ile seçildi.Meclis gündeminin ikinci maddesinde yer alan Meclis Divan Katipliği Seçiminde ise Divan katipliği Asil Üyeliklerine Beyza Kurt ve Tunay Çınar seçilirken, Encümen Üyeliklerine ise Abdullah Şakrak, Aynur Sezer ve Bülent Tansalıç seçildiler. Encümen Üyeliği seçiminin ardından yapılan İmar ve Bayındırlık komisyonu Üyeliği seçimlerine Ümit Kök, Nilgün Yaman, Gökay Keleşoğlu, Saim Ünal ve Orhan Yazıcı seçilirken, Plan ve Bütçe Komisyonu Üyeliklerine Mehmet Kadak, Murat Temel, Beytullah Coşkun, Habip Çelik, Ali Çolak, Tarife komisyonu Üyeliklerine ise Caner Kurtoğlu, Beyza Kurt, Suat Özgücü, Bünyamin Sönmez ve Nuran Yeşil oy birliği ile seçildiler.

 

BİRLİK ÜYELERİ BELİRLENDİ

 

Komisyon Üyelikleri seçimlerinin ardından Belediyeyi Marmara Belediyeler Birliği’nde temsil etmek üzere Başkan (Doğal Üye) haricinde 1 asil ve 1 yedek üye seçimi yapıldı. Yapılan oylama sonucu Marmara Belediyeler Birliği Asil üyeliğine Bülent Tansaliç, Yedek Üyeliğine Suat Özgücü, Trakya Belediyeler Birliği Asil Üyeliklerine Murat Temel, Yunus Erçin ve Yedek Üyeliğine Saim Ünal, Ege ve Marmara Belediyeler Birliği Asil Üyeliklerine Cevdet Aykaç, Caner Kurtoğlu, Mehmet Kadar ve Yedek Üyeliğine Abdullah Şakrak seçildiler. Belediye Meclis gündeminin onuncu maddesinde yer alan Çerkezköy Belediye Meclis Toplantısının sesli veya görüntülü cihazlarla kayıt altına alınması oy birliği ile kabul edildikten sonra Çerkezköy Kaymakamlığı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ nün Çiftçi Malları Koruma Meclisine Üye seçiminin müzakeresi görüşüldü. Yapılan oylama sonucunda Çiftçi Malları Koruma Meclisi ve Çiftçi Malları Murakabe Heyeti Asil Üyeliklerine Yılmaz Mardin, Serkan Maytalman, Sedat Ak, Mesut Bayko ve Mülayim Ürkmez seçilirken, Yedek Üyeliklere Gökhan Aydın, Erdal Var, Erkan Vardar, İlken Çelik ve Mesut Mardin seçildiler. Ardından Yalıboyu Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanlığı’ nın Çerkezköy Belediyesi’ni temsilen Yalıboyu  Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyetinde görev almak üzere 5 asil ve 5 yedek üyenin seçimine geçildi. Yapılan oylama sonucunda Yalıboyu OSB Müteşebbis Heyeti Asil Üyeliklerine Orhan Yazıcı, Murat Temel, Caner Kurtoğlu, Abdullah Şakrak ve Cevdet Aykaç seçilirken, Veliköy Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyetine ise Mehmet Kadak, Yunus Erçin, Beytullah Coşkun, Bulut Becerik ve Bülent Tansaliç seçildiler.Daha sonra Meclis gündeminin 14. maddesinde yer alan 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nun 32. maddesi gereği, Sosyal Denge sözleşmesi imzalamak üzere Belediye Başkanı’na yetki verilmesi hakkındaki yazı görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.

 

DİĞER MÜDÜRLÜKLER İŞİNİ Mİ YAPMIYOR?

 

Gündemin 15’inci maddesinde denetim komisyonu raporu okundu. Toplantıda konuşan AK Parti grup sözcüsü Ümit Kök, “ Doğrudan teminlerin 10 yıldır neden yayınlanmadığını merak ediyoruz. Doğrudan temin yöntemi ile parçalanıp ihale edilmesi suç teşkil ediyor. 2022 Sayıştay raporunda bunun tespiti yapılmıştır. 2019 yılında Makine İkmal Onarım Müdürlüğü kuruldu. Bizde kurulması yönünde oy kullanmıştık. Bu müdürlük makine ikmal onarım dışında Fen İşleri, Park Bahçeler ve diğer müdürlüklerin bütün işlerini yapıyor. Bu müdürlük özel yetkili müdürlük mü? Süper yetkilerimi var?

2023 yılında bu müdürlüğe 400 milyon bütçe ayrılmış ve 365 milyonu kullanılmıştır. Diğer müdürlükler görevini mi yapamıyor? Müdürlere ve personele güven mi yoktur. 22/D alımları yayınlanmıyor, Çerkezköy dışından bir çok ilden alımlar yapıldığı da gözlemlenmektedir” dedi. 

 

ESKİ DEFTERLERİ AÇIP BİRBİRİMİZİ YORMAYALIM 

 

Kök’e cevap veren Başkan Akay, “ Sizlerin siyaset yapma arzusunu da anlıyorum. 10 yıldır buradayım ve beş yıl daha burada olacağım. Ben Çerkezköy için hizmet vermeye devam edeceğim. Makine İkmal Onarım Müdürlüğünün diğer müdürlüklerden farkı yoktur. Müdürlükleri belediye meclisi kurar. Her müdürlüğe de yönetmelik oluşturlar. Meclisler yönetmelikleri kabul eder, müdürlüklere çalışma alanı açarlar. Meclis bütün birim müdürlüklerinin yönetmelikle o birim müdürüne tanımıştır. Bu yetkiyi veren meclistir. Aynı müdürlük belediye başkanı olarak talep edilmiş meclis tarafından kabul edilmiş ve çalışmasına devam etmiştir. Güvensizlik ifadelerinden ne anlatmak istediğini anlamadım. Çalışma arkadaşlarıma da güvenim sonsuzdur. Bir sorun varsa denetlenir. Eksikler tabi ki olmuştur. Aynı kararlıkla 2029 yılına yürüyeceğiz. 10 yıldır Çerkezköy’de bir iş en ucuza nasıl alır diyerek mücadele verdik. Doğrudan teminin oranı bütçenin yüzde 10’dur. Biz bugün yüzde 7’leri konuşuyoruz. Bu rakam sizin dönemimizde ise yüzde 35-40 düzeyindeydi. 10 liralık işi sizin döneminizde 40 liraya yapıyordunuz. Eski defterleri açıp birbirimizi de yormayalım” diye konuştu. 

 

NEDEN EVET DEDİNİZ 

 

AK Parti grup sözcüsü Ümit Kök, “ Dünyanın hiçbir yerinde bu müdürlük asfalt, beton dökme işi yapmıyor. Bu müdürlük yarın İmar Müdürlüğünün de mi işini yapacak. Yüzlerce Makine İkmal Onarım Müdürlüğü kurup bu işleri yapan kaç belediye vardır. Yetkiyi aldım istediğimi yaparım diyorsunuz” dedi. Zaman zaman sert tartışmaların yaşandığı toplantıda Kök’e cevap veren Akay, “ Yetkiyi talep eden benim yönetmeliğime sizin arkadaşlarınız evet dedi. Neden evet dediklerini o gün arkadaşlarınıza sorsaydınız. Sizin ilçe başkanlığı döneminizde bu müdürlüğü kurduk. Çalışma yönetmeliği size teslim edilmiş fakat siz okumamışsınız. Beş yıldır meclis çalışıyor ve şimdi siz itiraz ediyorsunuz” diye konuştu. AK Parti grup sözcüsü Kök, “ Konuyu çarpıtarak kendinizi haklı çıkarmayın. Her müdürlük kendi işini yapsın’ derken Akay’da ‘ Yönetmeliklerle meclis bunu belirlemiş. Ben talep etmişim meclisimiz de bunu kabul etmiştir. Sende kabul etmişsin. Belediye senin taleplerine göre başkanın bireysel taleplerine göre hareket etmez. Birim müdürleri yetkiyi verir, mecliste başkanı kullanır. O yetkiye evet demişsin şimdi de tepki veriyorsun” dedi. 

 

BELEDİYE 22/B ALIMLARIYLA YEMEKHANEYE DÖNMÜŞ.

 

İlgili gündem maddesi ile alakalı konuşan meclis üyesi Adem İçli, “ Bugün geçmiş dönem denetim komisyonu olarak konuşmak istiyorum. 22/D ve 22/B’nin ne olduğundan haberiniz var mıdır? Çöp konteynere tamirat ve tadilat işlemlerinin ücreti 2 bin 500’dür. Bu 170 tane yapılan çöp konteynerinin delikleri aynı mı ? Bu işi yapan kişi ve firma da aynıdır. Faturaları keserken buna hiç baktınız mı? 170-180 doğrudan temin işi yapmışsınız. Aynı kalemi 2 bin 750 TL’den Sakarya’dan firma kesiyor. Çerkezköy’de hiç mi firma yoktur. Ayrıca kesilen faturalarda ise başlıkta muhtelif yollar ve sokaklar yazıyor. Birim fiyatını bir Allah’ın kulu sormuyor mu? 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde ilçe teşkilatına 16 liradan karanfil alımı işi aldım. Geçen yıl siz aynı karanfilleri 40-50 liraya almışsınız. Beton işi yapan firmaya 600 liralık işi 675 liraya yaptırıyorsunuz.. İncelemeden, faturalara bakmadan imza atıyorsunuz.  Bir hastalık haline gelmiş. 90 milyon bütçe 22/D alımları ile yapmışız. Çerkezköy belediyesi 22/B alımlarıyla yemekhaneye dönmüş. Gelen yemek yemiş giden yemek yemiş. Burada aş evi kurdunuz. Her şeyin usulü vardır. Bu kadar da abartısı olmaz” dedi. 

 

MİLLETİME VEREMEYECEĞİM HESABIM YOKTUR 

 

İçli’ye cevap veren Akay, “ 22/B ve 22/D’nin ne olduğunu ve imza attığım şeyleri biliyorum. O işler günün şartlarına göre yapılmıştır. Her doğrudan temin dosyasında da belediye elinden gelen pazarlığı yapmıştır. Milletin kafasını karıştırmayın. Çerkezköy Belediyesi yemekle ilgili her sabah 300 yaşlı vatandaşımızın evine sıcak yemek götürüyor. Çerkezköy Belediyesi emin ellerdedir. Milletimize de veremeyeceğim hesabım da yoktur” dedi. 

 

AKAY’A YETKİ VERİLDİ 

 

Mikrofon kapatmasına tepki gösteren İçli’ye cevap veren Akay, “ Meclisin çalışma düzenine göre hareket edeceğiz” dedi. Denetim komisyonu raporunun görüşülmesinin ardından Çerkezköy Belediyesi Personel A.Ş.’nin iş ve işlemleri ile ilgili Belediye Başkanı Vahap Akay’a yetki verilmesi oy birliği ile kabul edildi. 

 

OY ÇOKLUĞU İLE MECLİSTEN GEÇTİ 

 

Gündem maddesinin okunmasının ardından hemen ara verilirken, ikinci oturumda meclise birinci başkanvekili Bulut Becerik başkanlık etti. Bulut Becerik, 2024-2029 döneminin Çerkezköy’e hayırlı olmasını temenni etti.  Çerkezköy Belediye Başkanlığının 2023 yılı faaliyet raporu görüşülürken, faaliyet raporu oy çokluğu ile kabul edildi. Faaliyet raporunun oylanmasının ardından konuşan Akay, “ 2023 yılı faaliyet raporu ve 2019-2023 faaliyet raporumuz vatandaş nezdinde kabul görmüştür. Çalışmalarımızda bizlere hassasiyet gösteren, eleştiren, çalışmalarımızda emek veren çalışanlarımıza, geçmiş dönem meclis üyelerimize teşekkür ediyorum. Faaliyet raporumuzu 2.5 aydır meydanlarda kalem kalem anlattık. 31 Mart’ta vatandaşlarımız beş yıllık faaliyet raporuna onay vermiştir. Çerkezköy için çalışmaya devam edeceğiz” dedi. 

 

BEŞ YILDA SOMUT PROJENİZ YOK 

 

Faaliyet raporuna red oyu verdiklerini kaydeden AK Parti grup sözcüsü Ümit Kök, “ 2019 yılında söz verdiğiniz birçok projeyi yapamadınız. Çoğu eserde biz yeterli görmesek de Büyükşehir Belediyesinin yaptığı hizmetlerdir. Aklımda kalan sadece iki düğün salonu ve Veliköy’de seçim öncesi kurdelesi kesilen ek hizmet binası vardır. Bu binayı da eksiklerle açtınız. Belediye olarak somut projeleriniz olmadı. Biz AK Parti grubu olarak yapmamız gereken ne varsa üstümüze düşeni yaparız. Birlikte hareket ederek Çerkezköy’e güzel hizmetler yapabiliriz” diye konuştu. 

 

ALLAH SENİ BAŞIMDAN EKSİK ETMESİN 

 

Meclis Başkanvekili Bulut Becerik, “ ‘yiğidi öldür hakkını yeme’ atasözü vardır. Trakya’da olmayan Halk Ekmek fabrikasını yaptık. Bununla da gurur duyuyoruz. Bir tane meclis üyeniz bile merak edip halk ekme fabrikasına gelmedi. Burada günlük 40 bin ekmek çıkartıyoruz” dedi. Kök’ü eleştiri yağmuruna tutan Akay, “ Allah seni başımdan eksik etmesin. 2019 yılında ilçe başkanı  olarak meydanlarda konuştun yüzde 5 farkla başkan seçildim. 2024 yılında birinci sıra meclis üyesi oldun yüzde 10 farkla başkan seçildim. Ben net insanım. Benim söylediklerimi doğru anlayın. Köprünün genişletmesini Büyükşehir Belediyesi yaptı, aydınlatmasını biz yaptık. İşbirliği içinde bu işi yaptık. Keşke siz bu köprüyü yaparken bunu hesap etseydiniz. Çerkezköy ile ilgili eksikleriniz fazladır. Çerkezköy Belediyesinin 600-700 sokağı asfalt yaptığını, Kızılpınar’da yaptığı stadyumu bilmezsiniz. Sizi ikna etme zorunluluğum yoktur. Milleti ikna etme sorumluluğum vardır. Sizler milletin sesine bile kulak vermiyorsunuz. Birinci dönemde 2 bin, ikinci dönemde 5 bin üçüncü dönemde on bin farkla başkan oldum. Milletin ne dediğine kulak asmadığınızı ortaya koyuyor. Faaliyet raporunda bunlar yapılmış, bunları da yapmanız gerekiyor demenizi beklerdim. İnşallah tavrınız ve tutumunuz milletin sesine kulak vererek yapmanız olur. Çerkezköy’e hizmet içinde gerek Büyükşehir’in gerekse Ankara’nın kapısında yatarım. Bugüne kadar başımız dik geldik” dedi. ‘ Stratejik planda bulunan hedeflerinizi keşke gerçekleştirmiş olsaydınız’ diyen AK Partili meclis üyesi Adem İçli, “ O zaman faaliyet raporuna da evet derdik. Projelerinizin hiçbirini hayata geçiremediniz” dedi. 

 

Haber/Faik Onur KAYA 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10