Şirketler değil tedarikçiler rekabet ediyor

Avrupa İşletmeler Ağı Çerkezköy İrtibat Bürosu tarafından ‘Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi’ konulu eğitim düzenlendi. Eğitimde konuşan Maltepe Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik

Çerkezköy 20.03.2012 20:14:00 0
Şirketler değil tedarikçiler rekabet ediyor

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Avrupa İşletmeler Ağı Çerkezköy İrtibat Bürosu tarafından dün saat 13.00’da Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda ‘Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi’ konulu bir eğitim düzenlendi.

 

6 TAŞIMACILIK TÜRÜ VAR

 

Eğitime konuşmacı olarak Maltepe Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Bölüm Başkanı ve aynı zamanda Lojistik Derneği (LODER) Başkanı olan Prof. Dr. Mehmet Tanyaş katıldı. Seminerde ilk olarak taşımacılık hakkında bilgiler verildi. İnsan ya da ürünlerin belli bir noktadan alınarak, başka bir belirli noktaya götürülmesi olayına taşımacılık dendiğini ifade eden Tanyaş, “6 çeşit taşımacılık türü vardır. Bunlar Karayolu, Deniz yolu, Hava yolu, Demir yolu, Boru hattı ve Karma taşımacılıktır” dedi. Söz konusu taşımacılıkların anlamlarının isimlerinden de anlaşılabileceğini belirten Tanyaş, karma taşımacılığının ise aynı ürünün iki ya da daha fazla taşıma modu kullanılarak yapılan taşımacılık türü olduğunu kaydetti.

 

LOJİSTİK MALİYETLER EN AZA İNDİRİLMELİ

 

Depolama faaliyetlerinden de bahseden LODER Başkanı Mehmet Tanyaş, belli bir noktadan gelen ürünlerin teslim alınıp bir süre korunarak başka bir noktaya gönderilmek üzere bekletilmesi olayının depolama faaliyeti olduğunu ifade etti. Depolama ile ürünler için zaman ve yer sağlandığını belirten Tanyaş, depolamanın firmalara dinamik ve katma değerli müşteri hizmetleri sunmalarını sağlayan bir fonksiyon olduğunu ifade etti. Depoların da kendi içinde sınıflara ayrıldığını söyleyen Tanyaş, bunların Klasik Depo, Dağıtım Merkezi, Toplama Merkezi, Aktarma Merkezi ve Sipariş İşleme Merkezi olduğunu belirtti. Seminerde Müşteri Hizmet Düzeyi hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Tanyaş, işletmelerin yoğun rekabet koşullarında varlıklarını sürdürebilmeleri için satış noktalarında bulunurluğu sağlamak ve lojistik maliyetlerini en aza indirmek zorunda olduklarını kaydetti. En önemli önceliğin, verimli lojistik hizmetini en düşük maliyet ile sağlamak olduğunu belirten Tanyaş, “Düşük maliyet, hızlı yanıt, tutarlılık, en az stok, yüklerin birleştirilmesi, yüksek kalite ve yaşam çevrim desteği amaçlanmalıdır” dedi.

 

VERİMLİLİĞİN ARTMASI İÇİN GEREKENLER ANLATILDI

 

Son zamanlarda dünya genelinde kabul görmüş üretim trendlerinden de bahseden Mehmet Tanyaş, “Bunlar, Tesiste Üretim Düzeyinin Azalması, Küreselleşme, Hizmetlerin Özelleşmesi, Ölçek Ekonomisi, En Az Stok, Hızlı Yanıt ve Temiz Enerji’dir” dedi. Lojistikte verimliliğin arttırılması için yapılması gerekenler hakkında konuşan Tanyaş, “İyi bir Lojistik Bilişim sistemine ihtiyacınız olacak. Gelişmiş bir ağ tasarımı ve çağdaş depo tasarımı da olması gerekenler arasında. Şirket sürekli gelişimi (İnovasyon) benimsemeli. Tam zamanında üretim ve dağıtım, müşteriye hızlı yanıt, lojistik merkezler, karma taşımacılık ağı ve etkin bir paketleme hizmeti de olmazsa olmazlar arasındadır. Ayrıca müşteri ve tedarikçi ilişkileri yönetimi ve dış kaynak kullanımına da özen gösterilmeli. Faaliyet bazlı maliyetlendirme yapılır, yalın ve çevik lojistik faaliyetleri uygulanırsa verimlilik düzeyi de yüksek seviyelere ulaşacaktır” diye konuştu.

 

SORUNLARIN ÇÖZÜM YOLLARI

 

Seminerin son kısmında Tedarik Zinciri Yönetimi ile ilgili konuşan Maltepe Üniversitesi Uluslar arası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Bölüm Başkanı Mehmet Tanyaş, tüketicinin hizmet gereksinimlerini tedarik zincirlerinin oluşturduğunu söyledi. Tedarik zinciri yönetimi ile ilgili sıkıntıların, değişkenliği ve belirsizliği azaltarak, tedarik süresini kısaltarak ve ortak faaliyetler uygulayarak çözülebileceğini belirten Tanyaş, sektörde şirketlerin değil tedarik zincirlerinin rekabet içerisinde olduğunu söyledi.

 

Haber / Ahmet KARDEŞ
  


0282 726 91 91
0282 747 65 10