“Sütüme Sağlık, Köyüme Destek” projesi ile süt üretimi 5 kat arttı

Danone’nin desteğiyle 2009 yılında kurulan Hayrabolu’nun Susuzmüsellim Köyü’ndeki Sütevi, bugün 280 ineğiyle her ay 150 ton süt veren ve eskisine nazaran 5 kat daha fazla süt üretimi yapan bereketli bi

Çerkezköy 8.04.2012 19:12:00 0
“Sütüme Sağlık, Köyüme Destek” projesi ile süt üretimi 5 kat arttı
Danone’nin desteğiyle 2009 yılında kurulan Hayrabolu’nun Susuzmüsellim Köyü’ndeki Sütevi, bugün 280 ineğiyle her ay 150 ton süt veren ve eskisine nazaran 5 kat daha fazla süt üretimi yapan bereketli bir üretim merkezi haline geldi.
SÜT ÜRETİMİ ARTTI
Danone’nin “Sütüme Sağlık, Köyüme Destek” projesi çerçevesinde kurduğu Susuzmüsellim Köyü Sütevi önceki gün düzenlenen resmi törenle açıldı. Susuzmüsellim Köyü’ndeki törende konuşma yapan Danone Genel Müdür Yardımcısı Adnan Çavuş; “Bugün başarısıyla gurur duyduğumuz Susuzmüsellim Köyü’ndeki Sütevi’ni 2009 yılında faaliyete geçirdik. O günden bu yana tıkır tıkır işleyen bu sistemden memnun olan çiftçilerimiz bu yılın başında yeni bir girişime imza attılar. İnek sayısını daha da artırmak adına Ziraat Bankası’ndan 7 yıl vadeli ve faizsiz, hatta ilk iki yılı da ödemesiz bir krediyi almaya hak kazandılar. Kendilerini bu girişimci ruhları nedeniyle gönülden tebrik ediyorum. Sütevi projesi sayesinde süt üretimi 30 ton/ay’ken, 150 ton/ay’a ulaşmıştır” dedi.
DAHA İYİ KALİTEDE SÜTLER ÜRETİYORUZ
İnek sayısının artışıyla, köydeki süt üretiminin tam 5 katına çıktığını ifade eden Adnan Çavuş, üretimde hijyen standartlarını yükselten uygulamalara sahip Sütevi’nin üretilen sütün kalitesine etkisini şu sözlerle özetledi; “Avrupa standartlarına göre çiğ sütte en fazla 100 bin bakteri bulunması kabul ediliyor. Ülkemizdeki Sütevlerinde üretilen sütlerde ise 40 bin bakteri var. Yani bugün Avrupa standartlarının üstüne çıkan, daha iyi kalitede sütler üretiyoruz”
18 KÖYÜN KALKINMASINA KATKI SAĞLADIK
Danone Genel Müdür Yardımcısı Adnan Çavuş çiftçilerin bu mutlu ve gururlu anını paylaşmaktan çok mutlu olduklarını dile getirerek, 2009’da kurdukları Sütevi’nin, bugün bir köyün daha kalkınmasını sağlamasına şahit olmanın haklı gururunu yaşadıklarını söyledi. Proje ile 18 köyün kalkınmasına katkıda bulunduklarını ifade eden Çavuş “Şu anda yaklaşık 1000 aile bu sistemin avantajlarını yaşıyor. Çünkü Sütüme Sağlık, Köyüme Destek projesi çerçevesinde kurulan Sütevleri, öncelikle küçük ölçekli süt üreticilerinin başlıca sorunlarını gidererek daha kaliteli ve verimli üretim yapmalarının yolunu açıyor” dedi. Köylüyü girişimci ruhundan ötürü tebrik eden Adnan Çavuş, bundan sonra da Türkiye’nin gelişmesi için tüm çiftçilere desteklerini sürdüreceklerini ve Sütevleri projesine yatırım yapmaya devam edeceklerini belirtti.
HİJYEN ÇOK ÖNEMLİ
Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek de, Trakya'nın hayvan hastalıklarından arındırılmış bir bölge olduğunu belirterek, bu durumun Avrupa Birliği (AB) tarafından da tescil edildiğini belirtti. Süt üretiminde hijyenin çok önem taşıdığını vurgulayan Vali Kemelek bölgedeki süt ve süt ürünleri üretiminde bakteri oranının çok altlarda olduğunu ifade ederek “Bakterideki bu oranların süt üretiminde hijyen bakımından da bölgeyi olması gereken yere taşıyacağına inanıyorum. Özellikle İstanbul Boğazından başlayan ve Edirne'ye kadar olan Trakya Bölgesi hayvan hastalıkları bakımından son derece güvenli bir bölgedir. Trakya Bölgesi hayvan hastalıklarından arındırılmış bir bölgedir ve bu durum AB tarafından da tescil edilmiştir" dedi.
TESİSİ GEZDİLER

Tesisin açılışını yapan Vali Kemelek, Ak Parti Tekirdağ Milletvekili Ziyaeddin Akbulut, Hayrabolu Kaymakamı Tamer Orhan ve diğer ilgililer daha sonra tesisi gezdi. 


0282 726 91 91
0282 747 65 10