ZAM, CEBE GİRMEDEN ERİDİ

Türkiye ekonomisini değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, memurların yılbaşından beri zam almadan çalıştığını, hükümet tarafından verilen zammın daha memurun cebine girmed

18.05.2012 22:03:00 0
ZAM, CEBE GİRMEDEN ERİDİ

TBMM’de basın toplantısı yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Tekirdağ Milletvekili Faik Ötrak, ekonomik gelişmeleri değerlendirdi.

 

TERÖR KORKUNÇ YÜZÜNÜ YENİDEN GÖSTERMEYE BAŞLADI

 

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte terörün korkunç yüzünü yeniden göstermeye başladığını söyleyen Öztrak, Hatay Dörtyol’da şehit olan 3 ve Hakkari’de hayatını kaybeden 1 şehide Allah’tan rahmet, Türk milletine de başsağlığı diledi.

 

ZAM, MEMURUN CEBİNE GİRMEDEN ERİDİ

 

Memurların yılbaşından beri zam alamadan çalıştığını belirten Öztrak “Hükümet, sözde pazarlık masasında, ağzındaki baklayı nihayet çıkardı. AKP memura bu yıl için 3+3; gelecek yıl içinse 2+3 zam teklifinde bulundu. Bu yılın ilk dört ayında gerçekleşen enflasyon yüzde 3.1. Daha yılın ilk yarısı bitmeden; zam memurun cebine girmeden enflasyonun altında ezildi bile. Hükümetin toplu sözleşme sürecini ne kadar ciddiye aldığını sadece buna bakarak anlamak mümkündür. Ancak Hükümetin özrü kabahatin de büyük. Başbakan ne diyor? Memura zam verirsek Yunanistan’ın, İspanya’nın durumuna düşeriz. El insaf, Sayın Başbakan; hani Türkiye ekonomisi dünyada en hızlı büyüyen ekonomilerden biriydi? Hani o kadar güçlü bir ekonomiydik ki artık IMF bizden yardım istiyordu? İş memura hakkını vermeye gelince batan ekonomiler ligine giriyoruz, vatandaşa caka satmaya gelince de IMF’nin bile avuç açtığı şahlanan bir ekonomiyiz” dedi.

 

BU SENDİKA MI MEMURUN HAKKINI ARAYACAK?

 

Toplu sözleşme sürecinde yaşanan gelişmelerin kendilerini haklı çıkardığını belirten Öztrak, “Referandumda nikâh masasındakinden daha büyük bir istekle evet diyeceğini söyleyen Memur Sendika başkanları bu konuda bir öz eleştiri yapma ihtiyacı hisseder diye düşündük. Ama ne gezer adam iktidarın 3+3 zulmüne çatacağına; çıkmış AKP’nin ağzıyla ana muhalefete çatıyor. Bu sendika mı memurun hakkını arayacak? Eski bir kamu çalışanı olarak eğer ben bu sendikanın üyesi olsaydım ya derhal bu başkanın pazarlık masasında beni temsil etmesini önlerdim, ya da onun başkanlığındaki sendikadan ayrılırdım” diye konuştu.

 

İSTİMDAM'DAKİ ARTIŞ EN DÜŞÜK SEVİYELERE GERİLEDİ

 

Yılın ilk 3 ayına ilişkin işsizlik rakamları ile bütçenin ilk 4 aylık performansının açıklandığını ifade eden CHP genel Başkan Yardımcısı Öztrak, “İşsizlik cephesinde sıkıntılı bir tablo var. Yılın ilk üç ayını gösteren Şubat işsizlik verisi yüzde 10,4 oldu. Geçen aydan bu yana yeniden çift haneli işsizlik rakamlarına yerleştik. İş bulma ümidi olmayan, mevsimlik çalışan kesimlerde bu hesaba dâhil edildiğinde geniş işsizlik oranı yüzde 17,9” dedi. İstihdamdaki artışın 2009 Ekiminden bu yana en düşük seviyeye gerilediğini söyleyen Faik Öztrak, son bir yılda yaratılan istihdamın 530 bin kişi olduğunu ve yaratılan iş olanaklarının kriz dönemlerindeki seviyelerine gerilediğini söyledi. Son 4 ayın en düşük işgücü artışının Şubat ayında gerçekleştiğini ifade eden Öztrak, “Yılın ilk üç ayında işgücü, geçen yılın aynı dönemine göre, yalnızca 292 bin kişi arttı. Oysa aynı dönemde çalışma çağındaki nüfus artışı 1 milyon 213 bin. Yani çalışma çağındaki her dört kişiden ancak 1’i iş aramaya başladı” dedi.

 

DURGUNLUĞUN HABERCİSİ OLABİLİR

 

Çalışma çağında olup da iş aramayanların sayısının ilk kez bu yılın Şubat ayında 900 bin kişiyi aştığını söyleyen Öztrak “İstihdamın sektörel dağılımına baktığımızda da 2009 Nisan ayından bu yana ilk kez tarım istihdamında gerileme yaşandı. Yani 33 ay sürekli istihdamı artan bu sektör ilk kez Şubat ayında istihdam kaybetti. Eğer iş gücü piyasalarındaki bu keskin değişiklikler anket formları ve hesaplama yöntemlerinde yeni bir AB istatistik sistemine uyum faaliyetinden kaynaklanmıyorsa, hem istihdam olanakları artışındaki bu hızlı yavaşlama, hem de insanların işgücü piyasalarındaki davranışlarındaki keskin değişiklikler hızla yaklaşan bir durgunluğun habercisi olabilir” ifadesini kullandı.

 

BÜTÇEDEN PARLAK SİNYALLER GELMİYOR

 

Bütçeden de parlak sinyallerin gelmediğini söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, “Yılın üçte birlik döneminde bütçedeki açık 5 milyar TL. Geçen yılın aynı dönemine göre artış yüzde 64. Vergi gelirlerinde aynı dönemdeki artış sadece yüzde 10. Ekonomideki durgunluk vergi gelirlerine de yansıyor” dedi. Öztrak, üretimdeki yavaşlamanın kontrol altına alınması ve istihdam artışındaki hızlı yavaşlamanın düşüşe dönüşmesinin önlenmesi gerektiğini vurguladı.

 
 

0282 726 91 91
0282 747 65 10