Ekmekte yeni dönem başlıyor

Sağlıklı gıda tüketimiyle ilgili düzenleme 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe giriyor. Düzenlemeye göre kasap ve manav gibi yerlerde ekmek satışı yasaklanırken, vatandaş ekmeğe elini süremeyecek.

Çerkezköy 14.06.2012 22:54:00 0
Ekmekte yeni dönem başlıyor
Çerkezköy Haber - Sağlıklı gıda tüketimiyle ilgili yapılan düzenleme 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girecek. Yeni düzenlemeye göre, ekmeğin bakkala taşınması ve tüketiciye sunulmasının tüm aşamalarında hijyen kuralları ihlal edilemeyecek. Ekmeği arabayla fırından getiren kişi de eldiven takacak. Ürünlerin üretiminde, dağıtımında ve satışında çalışan tüm personelin hijyen eğitimi almasına ilişkin getirilen mecburiyet kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Fırıncılar Federasyonu arasında ekmek üretiminde, dağıtımında ve fırınlarda ekmek satışında çalışan personelin gıda hijyeni eğitimlerine ilişkin protokol imzalanmıştı. Protokol kapsamında yapılan eğitimler devam ediyor. Tebliğin getirdiği yükümlülüklere aykırı davrananlara ise cezaî yaptırımlar öngörülüyor.
AMBALAJSIZ EKMEK SATILAMAYACAK
Yeni düzenleme, ekmek tebliği ambalajsız olarak piyasaya sürülen ürünlerin üretim, depolama, dağıtım ve satış aşamalarının taşıması gereken tüm kuralları yeniden belirliyor. Tebliğ kapsamında ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünlerle temas eden malzeme, alet ve ekipman; gıda ile temasa uygun, yeterli temizlik ve dezenfeksiyona izin veren madde ve malzemeden yapılacak. Bulaşma riskini engelleyecek biçimde üretilecek, kullanıma hazır, bakımlı ve iyi şartlarda tutulacak. Ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler, kasap, manav ve pazar gibi yerlerde satılamayacak. Gıda işletmecileri ekmeğin ürün özellikleri ve tebliğde belirlenen kimyasal özelliklerine 1 Temmuz’dan itibaren uyacak.
AZ TUZLU, BOL KEPEKLİ
Obezite ile mücadeleye de destek verecek çalışma kapsamında ekmek az tuzlu, bol kepekli olacak. Kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri 300 gram yerine en az 250 gram ağırlıktan başlayarak 50'şer gram artırılmak suretiyle piyasaya sunulacak. Ekmekteki azami tuz oranı yüzde 1,5'e indirilirken kepek oranı da artırılıyor. Tebliğe göre ekmek Türk Gıda Kodeksi buğday unu tebliğinde yer alan tip 650 ve daha yüksek kepek içeren ekmeklik buğday unlarından yapılacak. Türkiye Fırıncılar Federasyonu verilerine göre Türkiye'de günlük üretilen 82 milyon ekmeğin, 77 milyon adedi tüketilirken, günlük 5 milyon ekmek israf ediliyor. Üretim aşamasında 1,5 milyon ekmek zayi olurken, Türkiye'de bir yılda israf edilen ekmek ortalama 450 bin ton buğdaya karşılık geliyor.
EKMEK FİYATRLARINA DÜZENLEME GETİRİLSİN
Çerkezköylü fırıncılar da 1 Temmuz’da uygulamaya geçilecek yeni sistemden memnun. Elbirler Fırın Sahibi Hasan Elbir, bu uygulamanın gerekli bir uygulama olduğunu belirterek “Daha önce böyle bir uygulama yapıldı fakat daha sonra vazgeçildi” dedi. Ekmek fiyatlarına da düzenleme getirilmesini isteyen Elbir “Herkes kendi kafasına göre fiyat belirliyor. Biz sürümden kazanıyoruz. Bu kadar ekmeğin çöpe gitmesinin ana sebebi de ekmek fiyatının düşük olmasıdır” dedi.
SICAK EKMEK NASIL AMBALAJLANACAK?
Uygulamanın yerinde olduğunu fakat ambalaj konusunun nasıl uygulanacağı konusunda tereddütlerinin bulunduğunu belirten Bizim Fırın’ın sahibi Mithat Uslu da “Halkımız sıcak ekmek istiyor. Sıcak ekmeği de ambalajlama gibi bir imkânımız yok. Ekmek fırından çıktığında belli bir süre hava almalıdır ki daha fazla dayansın” diye konuştu.
1997’DE DE BENZER BİR UYGULAMA YAPILDI
Çerkezköy Unlu Mamuller Fırını sahibi Aziz Duran da yeni uygulamanın iyi bir uygulama olduğunu ifade ederek “Fırıncılar para kazanamıyorlar. Para kazanamayan bir işyeri nasıl iyi hizmet verebilir. Ambalaj konusunda sıkıntımız olacak çünkü müşterimiz sıcak ekmek almak ister. Ekmeği ellemek sıcaklığına bakmak ister. Ekmek fiyatının düşük olmasından dolayı çöpler ekmekle dolu. Bu uygulamayla birlikte fiyatların biraz artırılmasını istiyoruz” dedi. Damak Unlu Mamuller sahibi Faik Özdemir de ambalaj konusunda sıkıntıların yaşanacağı görüşünde. 1997 yılında da böyle bir uygulama getirildiğini fakat belli bir zamandan sonra vazgeçildiğini söyleyen Özdemir “Bütün fırıncılar ambalaj için çok pahalı fiyata makine aldı ama boşa gitti. İnşallah bu kez öyle olmaz” diye konuştu.
Haber / Bahtiyar ŞENLİK


0282 726 91 91
0282 747 65 10