Ergene atık su kanalına dönüştü

Çerkezköy’de düzenlenen Ergene Havzası Koruma Eylem Planı Bilgilendirmesi Konulu Çevre Toplantısı’nda konuşan Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Gökhan İnce, belediye olarak daha yeÅ

Çerkezköy 21.06.2012 22:52:00 0
Ergene atık su kanalına dönüştü

 Çerkezköy Haber - Ergene Havzası Koruma Eylem Planı Bilgilendirmesi Konulu Çevre Toplantısı dün Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Saat 14.00’da gerçekleştirilen toplantıda ilk olarak Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Gökhan İnce tarafından Çerkezköy Belediyesi Çevre Yönetimi çalışmaları hakkında bilgilendirmelerde bulundu. 

 

5 BELEDİYENİN SULARI 1 TESİSTE ARITILACAK

 

Çevre kirliliğinin önlenmesi ve çevrenin korunması konularında toplumsal farkındalığın arttırılması için eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleri yürüttüklerini söyleyen Gökhan İnce, “Çerkezköy Belediyesi olarak çalışmalarımızı ‘Entegre Atık Yönetimi’ anlayışı ile sürdürmekteyiz” dedi. Çerkezköy Belediyesi’nin, Bakanlar Kurulu kararı ile kurulan ‘Çerkezköy Çevre Belediyeler Atık Su Arıtma Tesisi Yapma ve İşletme Birliği’ üyesi olduğunu anımsatan İnce, “Yapılması planlanan ve birliğe üye 5 belediyenin evsel atık sularını arıtacak olan arıtma tesisinin projelendirilmesi işi, Devlet Su İşleri Edirne 11. Bölge Müdürlüğü tarafından koordine edilmektedir” dedi. 2008’den beri Atık Su Arıtma Tesisi yapımı için 20’ye yakın kamu kuruluşu ile görüşmeler yapıldığını söyleyen İnce, “İzin almamız gereken son bir kurum kaldı. Bu ay sonunda son izni de alarak yapım çalışmalarına başlamayı hedefliyoruz” dedi.  

 

DOĞALGAZ KULLANIMINDA YÜZDE 354 ARTIŞ SAĞLANDI

 

Çerkezköy’de günlük evsel katı atık miktarının 110 ton olduğunu belirten Gökhan İnce, kişi başına düşen evsel katı atık miktarının ise 1,4 kilogram olduğunu söyledi. İnce, “İlçenin muhtelif yerlerine toplam 150 kumbara ve konteynır yerleştirdik. İnsanları bilinçlendirme adına 2010’da 2 bin, 2011’de 13 bin ve 2012’de de 14 bin öğrenciye çevre eğitimi verdik. 26 Nisan 2010’dan bu yana toplam bin 466 ton atık toplandı. Bin 26 ton atık kağıt, 220 ton plastik, 146 ton metal ve 58 ton cam geri kazandırıldı. Çerkezköy’de 2011’de 29 bin 224 litre, 2012’nin ilk 5 ayında da 11 bin 250 litre bitkisel atık yağ toplandı. 1 yılda 75 ton tıbbi atık toplandı. 2009 yılından bu yana doğalgaz kullanımında yüzde 354 artış sağlandı ve atmosfere salınan kirletici gazlar azaltıldı” bilgisini verdi.

 

KARBON AYAK İZİMİZ HESAPLANACAK

 

Gökhan İnce “Bundan sonraki süreçte de çevresel gürültünün ölçümlerin yapılabilmesi için gürültü ölçüm cihazı alınacak. Denetimlerin yapılabilmesi için yetki devri alınacak. Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü kapsamında hafriyat atıklarının depolanması için yer tespit çalışması yapılıyor. Yapılacak atık su arıtma tesisinin kirlilik yükünü azaltmak amacıyla bitkisel atık yağ üreten işletmelerin kanalizasyona bağlantı noktasında yağ tutucu sistemler kullanmaları sağlanacak. Belediyemizden kaynaklanan karbon salınımını belirlemek amacıyla Karbon Ayak İzimizi hesaplama çalışmaları yapacağız” diye konuştu. İnce, daha yeşil bir gelecek için çalışmaların titizlikle devam edeceğini ifade etti.

 

SANAYİ İLE BİRLİKTE KİRLİLİK DE ARTTI

 

Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Fatih Arslan da Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında yapılan çalışmalardan bahsetti. Bölgenin İstanbul ve dış pazara yakınlığı, ulaşım, doğal kaynakların (yeraltı suyu) bulunması, kalifiye iş gücünün rahat bulunması, teşvikler ve uygun arazi bulunması nedeni ile sanayiciler tarafından tercih edildiğini söyleyen Arslan, “1998’de 598 olan sanayi kuruluşu sayısı bugün 2 bini aşmış durumda. Sanayi kuruluşu sayısı ile birlikte bölgede kirlilik de arttı. Ergene Nehri’nin rengi siyahlaştı. İnsanlar bir zamanlar yüzüp balık tuttuğu bu nehrin şimdilerde yakınından dahi geçmek istemiyorlar” dedi.

 

ORTADA BİR SUÇ VAR

 

Ortada bir suç olduğunu kaydeden Arslan, “Suç belli. Çevre kirletilmiş. Suçun kaynağı belli. Başta Çerkezköy olmak tüm sanayi bölgeleri” dedi. İlk olarak kirliliğin durdurulması ile işe başlanıldığını kaydeden Arslan, “Ergene gerçekten çok kirli. 4. sınıf su kategorisinde yer alıyor. Kategoride 10 sınıf olsa 10. sırada yer alırdı. Çünkü hakikaten çok kirletildi. Bu arıtma tesislerinin 30 yıl önce yapılması gerekiyordu” ifadesini kullandı. Ergene Nehrinin adeta atık su kanalına dönüştüğünü söyleyen Fatih Arslan, “Nehirde canlı yaşama ihtimali yok” diye konuştu.  

 

İŞE KAYNAKTAN BAŞLANILMALI

 

Toplantıda söz alan Kızılpınar Belediye Başkanı Faruk Korkmaz ise “Mademki kirliliğin kaynağı Çerkezköy’deki sanayi, öyle ise işe ilk olarak sorunun kaynağından başlamak gerekir. Kirliliğin kaynağı kurutulmalıdır. Çalışmalara bir an önce başlanılması gerekmektedir” diye konuştu.

 

2 MİLYAR 403 MİLYON TL’LİK HARCAMA YAPILDI

 

Edirne DSİ 11. Bölge Şube Müdürü Kadir Durmaz da bölgede DSİ tarafından gerçekleştirilen ve hazırlık aşamasında olan çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulundu. DSİ tarafından yapılan işlerin toplam tutarının 2 milyar 403 milyon 306 bin TL olduğunu söyleyen Durmaz, “Dere ıslahları için 40 milyon 801 bin TL, Atık Su Arıtma Tesisleri için 63 milyon 500 bin TL, Depolamalar için 860 milyon 300 bin TL ve Sulama Projeleri için 1 milyar 438 milyon 705 bin TL harcama yapıldı” dedi.

 

YÜZDE 70 ARITMA SAĞLANILACAK

 

Dere Islahı Projeleri kapsamında Ergene Nehri Ana Yatak Islahı Hayrabolu Deresi, Kırklareli Pınarhisar Kaynarca Deresi, Kırklareli Pınarhisar Poyralı Deresi ve Kırklareli Vize Soğucak Deresi çalışmalarının tamamlandığını kaydeden Kadir Durmaz, 8 projenin inşaatının devam ettiğini ve 15 projenin de hazırlık aşamasında olduğunu ifade etti. Edirne’nin Keşan ve Uzunköprü ilçelerinde, Kırlareli’nin Merkez, Pınarhisar, Babaeski ve Vize ilçelerinde ve Tekirdağ’ın tüm ilçelerinde Evsel Atık Su Arıtma Tesisi yapılacağını söyleyen Durmaz, “12 atık su arıtma tesisi faaliyete geçtiğinde ergene nehrine deşarj olan evsel atık suyun yüzde 70’inin arıtılması sağlanacaktır” dedi.

 

TOPLANTI 2 SAAT SÜRDÜ

 

Dün saat 14.00’da başlayan toplantı yaklaşık iki saat sürdü. Toplantıya Çerkezköy Kaymakamı Ayhan Bayhan, Kızılpınar Belediye Başkanı Faruk Korkmaz, Karaağaç Belediye Başkanı Dr. Özkan Yücel, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Gökhan İnce, Kapaklı Belediye Başkan Yardımcısı Adem Sekmen, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Alaettin Demirbağ, Çerkezköy Sağlık Grup Başkanı Dr. Olcay Palak ve az sayıda vatandaş katıldı. 

 

Haber / Ahmet KARDEŞ

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10