Ekmekte yeni dönem yarın başlıyor

Ekmekle ilgili yapılan yeni düzenleme yarından itibaren yürürlüğe giriyor.

Bölgede Gündem 29.06.2012 21:23:00 0
Ekmekte yeni dönem yarın başlıyor

Vatandaşın temel tüketim maddelerinin başında gelen ekmeğin besin değerinin arttırılması ve hijyenik şartlarda satışının sağlanmasına yönelik olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yapılan düzenleme 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek.

 

EKMEKLER AÇIKTA SATILAMAYACAK

 

Ekmek ve ekmek çeşitlerinin üretim, dağıtım ve satış aşamalarında yapılan değişikliklerle besin değerini arttırmak, sindirimini kolaylaştırmak ve tansiyon, obezite gibi toplumda yaygın olarak görülen sağlık problemleriyle mücadele etmek amacıyla ekmeklerin kepek oranının yükseltilirken tuz miktarı azaltılıyor. Ekmeğin daha hijyenik şartlarda üretilmesi ve tüketicilere ulaştırılmasını temin etmek amacıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Fırıncılar Federasyonu tarafından ülke genelinde sektör çalışanlarına yönelik hijyen eğitimleri düzenlendi. Yeni düzenlemeye göre, 1 Temmuz’dan itibaren ekmekler açıkta satılamayacak, bakkal ya da marketlerde ekmek dolapları içeride bulundurulup, satıcı kontrolünde tüketicilere ulaştırılacak.

 

DÜZENLEMELERE UYMAYANLARA YAPTIRIM UYGULANACAK

 

Ekmek satışı yapılan bölümlerde alıcının rahatlıkla görebileceği büyüklükte gıdanın adı, bileşenler listesi, alerjen bileşenler, tavsiye edilen tüketim tarihi, üreticinin adı ve adresi, menşe ülke bilgilerinin yer aldığı etiketlerin bulundurulacak veya gıda ile birlikte satın alan kişiye sunulacak. Ekmek kasap, manav ve pazar gibi yerlerde ambalajsız olarak satılamayacak. Halkın kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği gibi çeşitleri tüketmeye teşvik edilmesi için perakende aşamasında ekmekle beraber bu çeşitlerden birisinin de bulundurulması zorunlu hale gelecektir. Ürünlerin taşınması ve satışı sırasında çalışan tüm personelin, kişisel temizliğini sürdürmeye azami itina göstermesinin, uygun ve temiz kıyafet giymesi ve eldiven kullanması mecburi hale getirilecek. Ekmek, uygun bir ambalaj malzemesine sarılarak veya içine konularak tüketiciye sunulacak. Yeni düzenlemelere uymayan üretici ve perakendeciler hakkında yaptırım uygulanacak.

 

Haber / Ahmet KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10