Islah projesine, yerinde inceleme

Tekirdağ Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği üyeleri, Trakya bölgesine özgü bir ırk olan Kıvırcık koyun ırkının veriminin geliştirilip saflığının korunması amacıyla Kırkla

Tekirdağ 17.07.2012 19:58:00 0
Islah projesine, yerinde inceleme
Çerkezköy Haber –Üyeler, projenin Tekirdağ’da yürürlüğe konulabilirliği üzerine Tekirdağ Valiliği’nin yardımı ile Kırklareli’nde incelemelerde bulundu.
TEKİRDAĞ’DA DA UYGULANABİLİR
Tekirdağ Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı Cemalettin Tolluca, arzu eden yetiştiricilerle böyle bir projeyi Tekirdağ’da da uygulamaya koymak istediklerini söyledi. İnceleme gezisine Tekirdağ İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa Yel, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni bölümünden Prof.Dr.M.İhsan Soysal da katıldı. Gezide Ziraat Mühendisi Gül Karabıyık, Kırklareli Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’nin yürüttüğü   kıvırcık koyunların halk elinde ıslahı projesi ile ilgili sunum yaptı. Sunum ve bilgilendirme toplantısının ardından, birlik üyeleri, merkeze bağlı Koruköy’deki çiftçileri ziyaret etti. Köy sınırları içindeki 200 başlık projeye dahil bir koyunculuk işletmesini ve İnecik Köyü’nde Longoz adlı Saanen Keçi Yetiştirme Çiftliği’ ziyaret eden heyet, çiftlik sahibi Ziraat Mühendisi Muzaffer Yarım’dan işletme hakkında bilgi aldı. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa Yel de Kıvırcık koyun ırkının bölgemize has marka değeri olabilecek potansiyel değeri olduğunu belirterek, Tekirdağ’ın uygun alanlarında yetiştiricilerin arzu etmeleri halinde bu projenin Tekirdağ’da da uygulanması için gerekenin yapılabileceğini söyledi.
70 İLDE YAYGINLAŞTIRILACAK
Türkiye’de yerli evcil hayvan ırklarının verimlerinin artırılması amacıyla 2005 yılından bu yana Tarım Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü’nce yürütülmekte olan Halk Elinde Islah Programı Projesi kapsamında 5 yıllık bir çalışma sonucu 13 ilde bulunan 12 ırkta önemli kazanımlar elde edilmesi üzerine programın yurt sathına yaygınlaştırılarak 2011- 2015 yılları arasında 23 koyun, 5 keçi olmak üzere toplam 28 küçükbaş ırkı ve Anadolu mandasını da kapsam içine alan 70 ilde 140 adet alt programla çalışmaların yürütüldüğü belirtildi.
Haber / Gülay YİĞİT SEZEN


0282 726 91 91
0282 747 65 10