Zorlaşacak ehliyet alımı ile ilgili sürücü kurslarından ciddi mesajlar Kuralları hiçe sayanlara ehliyet yok

Yıllardır eleştirilen sürücü eğitimine çözüm yolları aramaya başlayan Milli Eğitim Bakanlığı, sürücü kurslarıyla ilgili yönetmelikte değişiklikler yaptı. Hazırlanan taslağın

4.08.2012 08:48:00 0
Zorlaşacak ehliyet alımı ile ilgili sürücü kurslarından ciddi mesajlar  Kuralları hiçe sayanlara ehliyet yok

Çerkezköy Haber- Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı yeni yönetmeliğe göre sürücü eğitimleri artık Avrupa Birliği standartlarında yapılacakken ehliyet almak daha da zorlaşacak.

 KAZALARIN 10’DA 9’U SÜRÜCÜ KAYNAKLI
 Yapılan araştırmalardan edinilen bilgilere göre trafik kazalarının 10’da 9’u sürücü hatalarından kaynaklanıyor. Bu nedenle tüm gözler sürücü kurslarında verilen eğitime çevrilirken senelerdir herkes buralardaki eğitimin yetersiz ve sağlıksız olduğundan şikayet ediyor. Tüm bu eleştirileri ve istatistik verileri değerlendiren Milli Eğitim Bakanlığı sürücü kurslarıyla ilgili yönetmelikte değişikliğe gitti.
 GEREKLİLİĞİN YERİNE GETİRİLMESİ
 Yönetmelikte yapılan değişikliklerle ilgili, ‘Gerekliliğin yerine getirilmesi’ tabirini kullanan Çerkezköy Çolakoğlu Sürücü Kursu işletmecisi Mete Koçak, eskiden önüne gelen herkesin ehliyet alabildiğini belirterek, “Yapılan değişikliklerle ehliyet almak eskisi gibi kolay olmayacak. Sürücü adayları zorlu bir eğitimden geçerken sınavlarda en ufak hatanın bile affı olmayacak. Emniyet kemeri, ışık ihlali ve şerit dışına çıkma gibi ihlallerde bulunanlar direksiyon sınavında başarısız sayılacak. Tüm bu değişikliklerin yapılması gerekiyordu. Bence yönetmeliğe daha da zorlu şartlar eklenmeli ki gerekli olgunluğa erişmeden kimse ehliyet alıp trafiğe çıkamasın.” şeklinde konuştu.
 İMKANLARIMIZ YETERLİ Mİ?
 Koçak, iki sene içinde yürürlüğe girecek olan yönetmelikle beraber motor dersinin yerine güvenli sürüş teknikleri dersinin getirileceğini kaydederek “Motor dersinin kaldırılmasını yerinde buluyorum. Zira motor dersinde gösterilen eğitimin sürücüler için günlük hayatta karşılığı bulunmuyor. Yeni araçların elektronik sistemleri ve motorları derslerde anlatılanlardan çok farklı. Bunun yerine direksiyon derslerine ağırlık verilecek. Sınavlar MEB’e bağlı öğretmenler yerine ileri sürüş teknikleri eğitimi almış uzman eğitmenler tarafından gerçekleştirilecek. Fakat şöyle bir problemimiz var ki ileri sürüş teknikleri eğitimini almış uzman eğitmenler Türkiye’de kaç tane var? Bakanlığın önce bu konuda kurslar açıp uzmanlar yetiştirmesi gerekiyor. Yönetmelikte yapılan değişikliklerin hayata geçirilmesi hususunda uygun şartların hazırlanması oldukça zor görünüyor.” dedi.
 E-SINAV SİSTEMİ GELİYOR
 Sürücü adaylarının diledikleri takdirde yazılı sınav yerine elektronik ortamda kendilerine verilen şifreyle sınav olabileceklerini dile getiren Koçak, “Adaylar belirlenen bilgisayar sınıflarında kendilerine verilen şifreyle sınav olabilecekler. Sınav sona erdikten 5 dakika sonra adaylar sınav sonuçlarını öğrenebilecekler. Böylece şimdiki gibi 20 gün beklemek zorunda kalmayacaklar. Tüm bu değişiklerin yanında teorik ders saatleri 60 saatin altına düşecek “ dedi.
 İLKOKUL MEZUNLARINA YENİ FIRSAT
 İlkokul mezunlarına ve 2. kademe okur-yazar belgesi olan herkesin artık ehliyet alabildiğini söyleyen Mete Koçak, bir süre önce kayıtların alınmaya başladığını ifade etti.
 

Haber / Pınar KORKMAZ

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10