Kazılarda Kanuni ve Hürrem’in tabakları bulundu

Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u alma planını yaptığı, 1878 yılındaki Rus işgali öncesi dönemin Edirne Valisi Cemil Paşa'nın talimatıyla yakılan Edirne Sarayı'nda yapılan arkeol

Bölgede Gündem 9.08.2012 20:45:00 0
Kazılarda Kanuni ve Hürrem’in tabakları bulundu

Çerkezköy Haber - Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle yapılan kazılarda, 16'ncı yüzyıla ait Kanuni Sultan Süleyman, Hürrem Sultan ve sonraki dönem sultanların da içinden meyve yediği tahmin edilen yüksek kalitede porselen tabaklar bulundu.

RESTORASYON SÜRÜYOR
Edirne İl Özel İdaresi ile TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı arasında 8 Ocak 2009 tarihinde Edirne Sarayı'nın onarılması amacıyla yapılan protokol sonrasında 5 milyon TL ödenek gönderildi. 'Gülde Restorasyon' firmasının üstlendiği çalışma ardından Edirne Yeni Sarayı'nın onarım çalışmaları kapsamında ilk olarak 2009 yılında Edirne Yeni Sarayı Mutfağı, Mart 2011'de ise, Kum Kasrı Hamamı restorasyon çalışmalarına başlandı. Hürrem Sultan'ın kullandığı hamamın restorasyonu tamamlanırken, mutfağın restorasyon çalışmaları devam ediyor.
TARİHİ DEĞERLER ORTAYA ÇIKIYOR
3 dönümlük alanda Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim üyesi ve Edirne Yeni Saray Kazısı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Özer başkanlığındaki ekibin Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle 2009 yılında başlattığı kazı çalışmalarını sürdürüyor. Kazı çalışmaları sırasında oldukça önemli tarihi değerler çıkmaya başladı. Doç. Dr. Mustafa Özer, “Haziran ayının ikinci yarısından bu yana sürdürdüğümüz ve ülkemizin değişik üniversiteleri Bahçeşehir, Ege, 18 Mart, Trakya ve Nevşehir Üniversitesi mimarlık, arkeoloji- sanat tarihi, seramik, geleneksel Türk el sanatları, fotoğrafçılık bölümlerinden öğretim üyesi, uzman ve öğrencilerden oluşan 30 kişilik ekip ve 25 civarında işçi ile sürdürdüğümüz çalışmalar bütün hızıyla devam ediyor” dedi.
YÜKSEK STANDARTLARDA YAŞAM
Yerli üretim çini ve seramikler dışında, özellikle Çin üretimi ve oldukça kaliteli porselenlerin de bu yılki kazı çalışmalarında ele geçirildiğini belirten Özer, “Bunlar bizlere, Edirne Sarayı'nda yüksek standartlarda bir yaşamın olduğunu göstermektedir. Yoğun bir tempo içerisinde geçen çalışmalarımız, Eylül ayı başına kadar devam edecek” dedi.
 

Haber / Gökhan TEKER

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10