Hiçbir yapımız ucube olmayacak

Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, yaptığı açıklamalarla, yeni taksi durağı mobolarını ucubeye benzeten Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Metin Dönmez ve iskanlarla ilgili sürekli Çerkezk

Çerkezköy 30.08.2012 02:39:00 0
Hiçbir yapımız ucube olmayacak

Çerkezköy Haber - Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem dün basın açıklaması yaptı. Ağustos Zafer Bayramını kutlayan Ertem, “İnşallah bundan sonraki yıllarda yeni zafer bayramları kutlamak zorunda kalacağımız durumlar yaşamayız” dedi.

 
YOLLAR ZARAR GÖRMEYECEKTİR
30 Ağustos Zafer Bayramı’nın Türk Silahlı Kuvvetleri’ne atfedilmiş bir bayram olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Ali Ertem, “Tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize de huzur dolu bir yaşam diliyorum” dedi. Çerkezköy Belediye Meydanı’nda yapılacak olan kutlamalar kapsamında tören geçidinde askeri araçların yer alacağını ve bunların bir kısmının da tanklardan oluşacağını söyleyen Ali Ertem, “Tankların tören geçişi esnasında yeni yapılan yollarda bozulmalar olabileceğine dair endişeler var. Fakat, Ramazan Bayramı öncesi yapımı tamamlanan yolların hiçbir suretle zarar görmeyeceğini düşünüyoruz” dedi.
 
TAKSİ ENFLASYONUNUN ÖNÜNE GEÇTİK
Çerkezköy’deki taksicilik faaliyetleri hakkında da açıklamalarda bulunan Ali Ertem, “Belediye olarak ihtiyaç duyulan bölge ve noktalara hassasiyetle gerektiği kadar taksi durağı yapmaya gayret gösteriyoruz. Daha önceki dönemlerde gelişi güzel taksi durakları oluşturulmuş, taksi plakaları verilmiş. Bu gelişi güzel yapılan uygulamaları belli bir düzene oturtmak için bir yönetmelik hazırladık. Taksi enflasyonunun önüne geçmeyi hedefledik” dedi. Çerkezköy’den çok küçük yerleşim yerlerindeki taksi sayısının 200-250 arasında olduğunu belirten Ertem, Çerkezköy’de ise bu sayının, yapılan düzenlemelerle 104’e düşürüldüğünü, taksi durağı sayısının ise 20 olduğunu ifade etti.
 
YENİ İHTİYAÇLAR OLUŞACAKTIR
Çerkezköy’ün her geçen gün geliştiğine ve büyüdüğüne dikkat çeken Başkan Ertem, “Doğal olarak yeni taksi duraklarına ve taksi sayılarının arttırılmasına gerek duyuluyor. Bu doğrultuda son olarak Kipa Alışveriş Merkezi’nde bir taksi durağı yapmaya karar verdik. Gerekli çalışmaları yaptık ve ihaleye sunduk. İhalede bizim dışımızda gerçekleşen bazı uygunsuzluklar tespit ettik ve bu nedenle ihale iptal edildi. Bunun yanında yeni yapılmakta olan Adliye Sarayı mevkiinde de bir taksi durağı ihtiyacı hasıl olacaktır. Yeni Devlet Hastanesi için ise mevcut taksi durağında çalışan araç sayısının arttırılması yeterli olacaktır” diye konuştu. Ertem, mevcut durumda Kipa mevkii dışında taksi durağı ya da araç sıkıntısının olmadığını ifade etti.
 
YAPTIKLARIMIZ UCUBE OLMAYACAK
Yeni taksi durağı ve muhtarlık binası mobolarının yapımının tamamlanmasının ardından diğer mahalle muhtarlıkları ve taksi duraklarının da 4’erli 5’erli şekilde dönüştürülmesine devam edileceğini söyleyen Ertem, “Yeni taksi durakları ve muhtarlık binaları adeta birer şehir mobilyası özelliği taşıyacak. Belli bir standarda sahip olacak. Çerkezköy, uyduruk, derme çatma duraklardan ve muhtarlık binalarından kurtulacak. Yaptığımız yapılar hiçbir zaman ucube olmayacak” diyerek CHP İlçe Başkanı Metin Dönmez’e gönderme yaptı.
 
Cumhuriyet Halk Partisi Çerkezköy İlçe Başkanı Metin Dönmez
 
İNŞAAT SÜRESİNCE MÜDAHALE YETKİMİZ YOK
Uzun süredir gündemde olan iskan eleştirilerine de açıklık getiren Başkan Ali Ertem, vatandaşın konuyu daha iyi anlayabilmesi için bazı kanunları bilmesi gerektiğini ifade ederek, “İnşaat yapmak isteyen bir vatandaş ya da müteahhit, Belediyemizden inşaat ruhsatını alır ve çalışmalara başlar. Bu noktadan sonra inşaat bitene kadar Belediyelerin, söz konusu inşaatlara müdahalede bulunma ya da denetleme yetkisi yoktur. Bu yetki Yapı Denetim firmalarına aittir” dedi. 
 
RUHSAT SÜRESİ 5 YIL
İnşaat Ruhsatı süresinin 5 yıl olduğunu söyleyen Ertem, “5 yıl içinde inşaat tamamlanmazsa süre bitimine yakın bir tarihte ek süre talebinde bulunulabilir. Bu talep sayısız defa gerçekleştirilebilir” dedi. Müteahhitlerin bina henüz inşaat halinde iken daireleri iskan almadan sattığını belirten Ertem, “Kira vermemek için biran önce dairesine taşınmak isteyen vatandaşlarımız da dairenin iskanı var mı yok mu bakmadan hemen taşınıyor. İskan alınmadığı için de kullandığı elektriği ve suyu yüksek tarifeden ödemek zorunda kalıyor” dedi. İnşaat süresince binaların denetiminin Yapı Denetim firmaları tarafından yapılabileceğini söyleyen Ertem, vatandaşların bu firmaları etkin bir şekilde çalıştırması gerektiğini ifade etti. 
 
3 GÜN İÇİNDE İSKAN ALABİLİRLER
Belediyenin binalardan iskan isteme yetkisinin bulunmadığını belirten Başkan Ertem, “Yalnızca işyerlerinden, çalıştırma ruhsatı düzenlenebilmesi için hazırlanan belgeler arasında iskan istemekle yükümlüyüz” dedi. Kendi inisiyatifiyle iskan almak isteyen vatandaşların evraklarını hazırlayarak belediyeye müracaat etmeleri halinde 3 gün içinde iskanlarını alabileceklerini kaydeden Ertem, “İskan verilebilmesi için binanın SSK primlerinin yatırılıp yatırılmadığını ve binanın, inşaatının başladığı tarihte alınan inşaat ruhsatındaki projelere uygun yapılıp yapılmadığını kontrol etmekle mükellefiz” diye konuştu.
 
BU İŞİN YOLU NEDİR?
SSK primleri ödenmemiş ya da inşaat ruhsatındaki projelere uygun yapılmamış binalara iskan vermenin mümkün olmadığının altını çizen Ertem, “Belediye Kanunu’nda açıkça SSK primi ödenmeyen, projelere uygun yapılmayan, kaçak kat çıkılan binalara iskan verilmeyeceği belirtiliyor. Mustafa Ordu’ya soruyorum: Primleri yatmayan, kaçak kat bulunan, eksikleri olan binalara iskan vermenin yolu nedir? Bir yolunu biliyorsa bize söylesin. Bu durumda olan binalara iskan verilmesini sağlayacak tek yetkili merci TBMM’dir” ifadelerini kullandı.
 
Milliyetçi Hareket Prtisi Çerkezköy İlçe Başkanı Mustafa Ordu
 
BİNALARI KOMPLE YIKMAK VİCDAN İŞİ DEĞİL
Projeye uygun olmayan binaların bazılarında dikkate alınmayacak, aşırı bir rant sağlamayacak ölçülerdeki eksikleri her belediye gibi görmezden geldiklerini dile getiren Ali Ertem, “Bu durumda olan binalara iskan veriyoruz. Fakat binalarda, projeye ters düşen aşırı derecede aykırılıklar varsa, bu durum söz konusu bina sahibine rant oluyorsa, bunlara iskan verilemez. Bu tip durumlarda o binaları komple yıkmak vicdan işi değil. Çünkü vatandaşlar o daireleri inşaat halindeyken alıyorlar onlara ancak gerekli tadilat yapıldıktan sonra, kaçak katlara ilişkin cezaları ödemeleri halinde yapı kullanım izni verilebilir” dedi.
 
TBMM’DEN KANUN ÇIKMASI GEREKİR
İskana uygun olmayan binaların önüne geçebilmek için satışların belediyenin iznine tabi olması gerektiğini vurgulayan Ali Ertem, “Bu sayede satış öncesi belediye olarak ilgili binanın kaçağı köçeği olup olmadığını tespit eder bu doğrultuda satışına izin verir ya da engel olabiliriz. Bu sayede herkes iskan almak zorunda kalacaktır. Bunun için tapu müdürlüğünün vatandaşlardan, tarafımızca düzenlenecek bir izin belgesi talep etmesi gerekir. Tüm bunların yapılabilmesi için ‘TBMM’den bu doğrultuda bir kanun çıkması gerekir” dedi ve kimsenin bu konu hakkında demagoji yapmaya, vatandaşın aklını karıştırmaya hakkı olmadığını dile getirdi.
 
VATANDAŞ DOLDURUŞA GELMEZ
İskânsız bina oranı itibari ile Çerkezköy’ün, Trakya genelinde en düşük paya sahip olduğunu belirten Başkan Ertem, “Çünkü Çerkezköy olarak son 8 yıldır etkin bir şekilde inşaatlar yaptık. Sorunlu bina sayımız yok denecek kadar az” dedi. Vatandaşların bu tür dolduruşlara, provokasyonlara gelmeyeceğini söyleyen Ertem, “Biz hiç kimseye daire için iskan almaları konusunda zorlama yapamayız. Ancak ve ancak gerekli evrakları hazırlamaları ve belediyemize müracaat etmeleri, akabinde de iskanlarını almaları yönünde tavsiyede bulunabiliriz” dedi.
 

Haber / Ahmet KARDEŞ - Pınar KORKMAZ

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10