“Halkımızı mağdur etmeyiz, ettirmeyiz”

Kentsel Dönüşüm Projesi hakkında fikir sahibi olması amacı ile düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, “Halkımız hiç korkmasın. Bizler onları

Çerkezköy 21.09.2012 20:09:00 0
“Halkımızı mağdur etmeyiz, ettirmeyiz”

 Çerkezköy Haber- Kapaklı Belediyesi tarafından dün saat 14.00’da Beyaz Saray Düğün Salonu’nda düzenlenen ‘Kentsel Dönüşüm Bilgilendirme Toplantısı’nda konunun uzmanları, halkın kafasındaki soru işaretlerini gidermeye çalıştı.

 

KONUNUN UZMANLARI KAPAKLI’DA

Toplantının açılış konuşmasını Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı yaptı. Belediye Başkanı olarak halkı her konuda bilgilendirmek zorunda olduğunu belirten Mandalı, “Bugün Kentsel Dönüşüm Programı hakkında sizlere sağlıklı bilgiler sunmak amacı ile konunun uzmanları ile bu toplantıda bir araya geldik. İmar planlarına aykırı bir şekilde yapılaşmanın getirdiği sorunları çözebilmek için kentsel dönüşüm projeleri sıkça gündeme gelmeye başladı. Bu çerçevede aklınızdaki tüm soruları uzmanlarımıza sorabilirsiniz” dedi.

 

AMAÇ SAĞLIKLI KONUTLAR ÜRETMEKTİR

Kentsel Dönüşüm projelerinin amaçlarından bahseden Mandalı, “Kentin yapılaşma ve imar bakımından sıkıntılı bölgelerine çözüm bulmak, kaçak yapılaşmanın önüne geçmek, teknik ve sosyal altyapısı tamamlanmış sağlıklı konutlar üretmek için Kentsel Dönüşüm Projesi her bölgede olduğu gibi Kapaklı’da da uygulanmalı. Proje ile düzensiz ve çarpık kentleşmeyi önlemek, teknik altyapı ve sosyal donatı alanları yaratmak, trafik sorunlarına çözüm bulmak ve özellikle çarpık kentlerin bulunduğu bölgede artan suç oranlarını azaltmak hedefleniyor” ifadelerini kullandı.

 

ÖRNEKLERİNDEN ÇOK DAHA UCUZA YAPACAĞIZ

Kapaklı’nın Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında 50 hektar için 1 milyon 560 bin TL ödeyeceğini belirten Mandalı, Osmangazi Belediyesi 20 hektar için 1 milyon 350 bin TL verdi. Bu rakam 50 hektar için 3 milyon 375 bin TL’ye denk geliyor. Fatih Mahallesi Adana Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi Hizmet Alım İşi kapsamında 11.4 hektar için 570 bin TL verdi. Bu da 50 hektarda 2 milyon 500 bin TL eder. Kapaklı Belediyesi olarak bu işi çok daha ucuza yaptırmayı planlıyoruz” diye konuştu.  

 

KANUN 2005’TEN BERİ VAR

Kamuoyunda, ihalenin kanun çıkmadan yapıldığına dair söylentiler olduğuna da değinen İrfan Mandalı, “Biz bu ihaleyi belediye kanununun 73. maddesine göre yaptık. Kanun 2005 yılında çıktı. Kentsel dönüşüm uygulamış ve bu şekilde modern kentleşmeyi sağlamış belediyeler mevcut. Kentsel dönüşüm yeni bir kavram ya da yeni bir yasa değil. 16 Mayıs 2012’de çıkan yasa ise afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanundur. Bu kanun da kentsel dönüşüm projelerinin desteklenmesi ve hızlanması için çıkarılmıştır” dedi.

 

ACELE ETMELİYİZ

Kentsel dönüşüm için acele edildiğinin düşünüldüğünü söyleyen Başkan Mandalı, “Kentsel dönüşüm için acele etmemiz gerekiyor. İmar durumuna göre Kapaklı’da konut yapımı devam ediyor. Bir an önce halihazır haritaları, 1/1000, 1/5000’lik haritaları, yapacağımız kentsel dönüşüm bölgelerini belirleyip imar revizyonunu yapmamız ve buna göre konut üretimini sağlamamız lazım. 14 Haziran 2012 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gelen yazıda ve 29 Haziran 2012 tarihli Tekirdağ Valiliği’nden belediyemize gelen resmi yazılarda kentsel dönüşüm alanları ile ilgili bilgi ve belgelerin 31 Temmuz 2012’ye kadar istendiği belirtiliyor. Bir an önce bu belgeleri bizden alıp uygulamaya geçmemizi istiyorlar” dedi.

 

26 YILDA 2 BİNA ESKİTTİK

Kapaklı’da 1986 yılından bu yana 26 yılda 2 belediye binasının eskidiğini, süresini doldurduğunu belirten Mandalı, “Belediye binamızın yıkılması ve değişmesi gerekti. Kapaklı da bu belediye binaları gibidir. Hatta çok daha önceden yapılmış, süresini doldurmuş, eskimiş, günümüz modern şehir anlayışına uymayan ve ihtiyaçları karşılamayan yüzlerce binaya sahip. Tabi ki bunların da yenilenmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

 

HALKIMIZI MAĞDUR ETMEYİZ

Vatandaşların tedirgin olduğunu ve korktuğunu söyleyen Başkan İrfan Mandalı, “Halkımız hiç korkmasın. Bizler onları asla mağdur etmeyiz, ettirmeyiz. Kentsel dönüşüm uygulamasında sizlerin görüşü ve oluru alınacaktır. Kanun da bunu söylüyor. Benim müteahhitle anlaştığım ve kafama göre kentsel dönüşüm programı hazırladığım düşünülüyor. Bize inanın, bize güvenin. Bunun en büyük güvencesi başta uygulamayı gerçekleştirmede bize önder olan, yol gösteren devletimiz, sonraki en büyük güvenceniz ben, meclis üyelerimiz ve belediye çalışanlarımızdır. Konunun uzmanları sizi bilgilendirmeye geldi. Aklınızdaki bütün soruları onlara sorun, soru işaretlerinden kurtulun. Yasayı belediye olarak biz çıkarmadık. Devlet çıkardı. Dedikodu senaryolarına müsemma göstermeyin” ifadelerini kullandı.

 

“BİZE HİKAYE ANLATIYORSUNUZ”

Belediye Başkanı İrfan Mandalı’nın açılış konuşmasının ardından sunum yapan Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü İmar, İskan ve Kooperatifler Şube Müdürü Metin Canli, projenin temel amacının oluşabilecek afetler öncesi gerekli tedbirleri almak ve meydana gelebilecek can kayıplarının önüne geçmek olduğunu belirtti. Metin Canli’nin sunumu sırasında kürsüye gelen bir vatandaş kendilerine hikayeler anlatıldığını iddia ederek Canli’den içinde Fatih Belediyesi ve TOKİ ortaklığında inşa edilen projenin iptaline ilişkin açılan üç ayrı davanın kabul edildiği ve işlemin iptaline karar verildiği haberlerinin yer aldığı, ‘Sulukule’den Roman Havası’ başlıklı haberi okumasını istedi.

 

İSTEYENLER ÇIKABİLİR

Görevliler tarafından kürsüden uzaklaştırılan vatandaş, salondakileri toplantıyı terk etmeye davet etti. Mandalı ise toplantıyı provoke etmek isteyenlerin salondan çıkabileceğini belirterek, yalnızca dinlemek isteyenlerin salonda kalmasını istedi. Çıkan tartışma sonucu çok sayıda vatandaş salonu terk etti. Metin Canli ise kendisinin yalnızca konuyla ilgili yasal mevzuat hakkında bilgilendirmede bulunmak için geldiğini, Kentsel Dönüşüm hakkında herhangi bir açıklamada bulunmadığını ifade etti.

 

VATANDAŞIN RIZASI ALINACAK

Toplantıda daha sonra Ankara Şehir Plancısı Gürkan Çavuş sunum yaptı. Kanunun çok açık olduğunu söyleyen Çavuş, çalışmanın yapılabilmesi için halkın mavaffakatının alınması gerektiğini belirtti. Çavuş, “Proje halkın önüne gelecek, eğer vatandaş kabul etmezse fikri alınacak. Orta yol aranacak. Ne olursa olsun vatandaşın rızası alınacak” dedi. Vatandaşın sorularını cevaplayan Gürkan Çavuş, insanların projeleri görmeden ön yargılı davranarak Kentsel Dönüşüme karşı çıkmasına anlam veremediğini kaydetti. Kapaklı halkının hiçbir şekilde mağdur edilmeyeceğini ifade ederek, vatandaşların gereksiz korkulara kapılmamalarını isteyen Çavuş, “Kapaklı’ya mantar gibi dikilen diğer TOKİ evlerinden yapılmayacak. Buranın projesi özgün ve modern olacak” dedi.

 

KIYMET TAKDİR RAPORU HAZIRLANACAK

Kentsel Dönüşüm Projesi’nin kabul edilmesi halinde, projenin uygulanacağı bölgedeki vatandaşlara kira yardımı, nakdi yardım, nakliye yardımı gibi birçok yardımda bulunulacağını söyleyen Gürkan Çavuş, “Proje süresi boyunca bu yardımlar devam edecek. İlk olarak 2 ay içinde ‘Kıymet Takdir Raporu’ hazırlanacak ve kişilerin evlerinin bedelleri ölçülecek. Daha sonra 2 ay içinde de mimari proje hazırlanacak. Vatandaş projeyi beğenirse imzalayacak. Beğenmezse proje revize edilecek ya da hiç imzalamayacak. Kentsel Dönüşüm Projesi’nin hayata geçmesi için, projenin uygulanacağı bölgedeki halkın yüzde 85’inin onayı gerekecek” ifadelerini kullandı.  

 

HENÜZ HAZIRLANAN BİR PROJE YOK

Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamına alınan bölgedeki evlerin olası bir depremde yıkılma riskinin bulunması halinde söz konusu yer ile ilgili olarak kamulaştırma yapılabileceğini söyleyen Çavuş, çoğunluğun projeyi kabul ettiği yerlerde uygulamaya geçileceğini ifade etti. Toplantıda daha sonra soru cevap kısmına geçildi. Vatandaşların sorularını tek tek yanıtlayan Çavuş, “Kentsel Dönüşüm Projesi’ne karşı çıkanları anlamıyorum. Çünkü henüz hazırlanmış bir proje yok. Olmayan projeye itiraz ediyorlar” diye konuştu.  

 

Haber / Ahmet KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10