Fark ödeme desteği meclis gündeminde

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Yağlı Tohumlu Bitkiler, Hububat ve Baklagil Fark Ödemesi Desteğini meclis gündemine taşıdı.

26.09.2012 20:39:00 0
Fark ödeme desteği meclis gündeminde

 VERİLER ARASINDA CİDDİ FARKLILIKLAR VAR

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in yanıtlaması istemiyle TBMM’ye yazılı soru önergesi sunan Öztrak, 27 Haziran 2012 tarih ve 28336 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 2012 yılı ürünü Yağlı Tohumlu Bitkiler, Hububat ve Baklagil Fark Ödemesi Desteğine İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı Uygulama Tebliği ile üreticilere yapılacak fark ödemesi desteğine ilişkin usul ve esaslar belirlendiğini anımsatarak “Söz konusu tebliğin 5. Maddesinin 6. Fıkrasının (ç) bendi üreticilere yapılacak destekleme ödemelerinin il bazında ve üretim yılına ait TÜİK ortalama verimleri dikkate alınarak belirleneceğini ifade etmektedir. Bu çerçevede çiftçilerimize yapılacak destekleme ödemelerine TÜİK tarafından belirlenen ortalama verim rakamları temel teşkil etmektedir. Ancak Tekirdağ’da Bakanlığınıza bağlı İstatistiki Veri Ağı sonuçları ile TÜİK ortalama verim sonuçları arasında ciddi farklılıklar bulunmaktadır. Söz konusu farklılıklar geçmiş yıllarda ve diğer ürünlerde de bulunmaktadır. 2012 yılında da Hububat Hasat Kontrolleri çerçevesinde Tekirdağ’da buğday için 544 kg ortalama verim olduğu anlaşılmaktadır” dedi.

 

ÇİFTÇİLER DAHA DA MAĞDUR OLACAK

Bakanlığa bağlı İstatistik Veri Ağı ile TÜİK rakamları arasındaki farklılığın, söz konusu uygulamayla, çiftçilerin ciddi bir mağduriyete uğrayacağının göstergesi olduğunu ifade eden Öztrak “5488 Sayılı Tarım Kanunu’nun 21. Maddesindeki “Tarımsal destekleme için bütçeden ayrılacak kaynak, gayrisafi millî hasılanın yüzde birinden az olamaz” hükmünün uygulanmaması nedeniyle zaten yıllardır devlet eliyle zarara uğrayan çiftçilerimiz, bütçede tasarruf sağlamaya yönelik bu uygulamayla daha da mağdur olacak” dedi.

 

BAKAN EKER’E SORDU

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in yanıtlaması istemiyle sunduğu önergede şu soruları yöneltti: “Bakanlığınızın İstatistik Veri Ağından çıkan ortalama ürün verimi ile TÜİK rakamları arasındaki fark nereden kaynaklanmaktadır? Hangi rakam gerçeği yansıtmaktadır? Bakanlığınızın belirlediği ortalama ürün verimi yerine daha düşük olan TÜİK verilerinin fark ödemesinde dikkate alınmaması sonucunda Tekirdağ çiftçisinin alacağı pirim ne kadar düşecektir? Partinize oy vermeyen Tekirdağ çiftçisini bununla cezalandırıyor musunuz? Aynı şekilde Türkiye genelinde Bakanlığınız ve TÜİK verileri arasındaki uyumsuzluk nedeniyle Türk çiftçisine yapılan eksik ödemenin tutarı ne kadardır? Çiftçilerimizin mağduriyetini gidermek ve çiftçilerimizin zararını tazmin etmek için herhangi bir girişimde bulunmayı düşünüyor musunuz?”

 

Haber / Cem BÜLBÜL

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10