Tarih tekerrür etti

Çerkezköy’de bayram öncesi yaşanan sel felaketi, 2001 yılında yaşanan felaketten ders alınmadığını gözler önüne serdi. Çerkezköy’de şiddetli yağan yağmur nedeniyle yaklaşık 400 ev

Çerkezköy 28.10.2012 22:25:00 0
Tarih tekerrür etti

 Çerkezköy Haber - 23 Ekim gecesi şiddetini iyice artıran sağanak yağış dolayısıyla, Çerkezköy’de çok sayıda ev ve işyeri sular altında kalırken, 2001 yılında Çerkezköy’de yaşanan sel felaketi akıllara geldi.

 

KAMU KURUMLARI SU ALTINDA KALDI

Bayram öncesinde yaşanan felaket ve sonrasında yaşananlar, 2001 yılındaki felaketten ne yerel yöneticilerin ne de vatandaşların ders almadığını bir kez daha ortaya koydu. Yağmurun ardından derelerin taşması sonucu Adliye, Duruşma Salonları, Merkez Komutanlığı, Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi, Polisevi, Trafik Tescil ve Denetleme Büro Amirliği, Orman İşletme Şefliği, Askeri Lojmanlar, 1 Nolu Sağlık Ocağı, Çerkezköy Devlet Hastanesi’nin bir bölümü, 75. Yıl İlköğretim Okulu, Zübeyde Hanım Anaokulu başta olmak üzere pek çok resmi kurum sular altında kalırken, yaklaşık 100 ev de sulara teslim oldu. Hükümet Caddesi, İstasyon Mahallesi ve çevresinde park halinde çok sayıda araç da sular altında kaldı. 
 

BOTLARLA KURTARILDILAR

Bayram arifesinde yaşanan felakette pek çok vatandaş evini terk etmek zorunda kalırken, evinde mahsur kalan 100’den fazla vatandaş da kurtarma ekipleri tarafından botlarla kurtarıldı. 11 yıl önce dönemin DSP’li Çevre Bakanı Fevzi Aytekin felaketin 4. gününde Çerkezköy’e gelmişti. Bu yıl ise milletvekilleri felaketin ertesi günü adeta Çerkezköy’e çıkarma yaptılar.
 

OTELLERE YERLEŞTİRİLDİLER

Afetten sonra evlerinden ayrılmak zorunda kalan ve kalacak yerleri olmayan vatandaşlar Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya’nın talimatı ile otellere yerleştirilirken, arife günü akşamı Tekirdağ Sosyal Yardımlaşma’dan Çerkezköy’ün hesabına aktarılan 150 bin TL gece yarısı Ziraat Bankası’ndan tahsil edilerek bayram öncesi ve bayramda selzede ailelere 500’er TL yardım yapıldı.
 

BAYRAMI TEMİZLİK YAPARAK GEÇİRDİLER

Kurban bayramının ilk günü Çerkezköylüler bayram namazına akın ederken, ilçede suların olmaması nedeniyle çoğu vatandaşlar damacana sularla abdest almak zorunda kaldı.
 

SU KRİZİ YAŞANDI

Kuyuların sular altında kalması nedeniyle Çerkezköy'de su krizi yaşanırken, Çerkezköy’ün çoğu bölgesine de bayramın ilk günü su verilemedi. Çerkezköylülerin bayramın ilk günün susuz geçirdi. Bayramın ilk günü Çerkezköy’de sular çekilirken, sulardan geriye çamur yığını kaldı. Evlerdeki sular belediye ekipleri tarafından çekilirken, eşyaları kullanılamaz hale gelen vatandaşlar bayramı evlerinde temizlik yaparak geçirmek zorunda kaldı.
 

OKULLAR DEZENFEKTE EDİLDİ

Suların çekilmesinin ardından belediye ekipleri de cadde ve sokaklarda temizlik çalışmalarına başladı. Sel sularından etkilenen okullarda da temizlik çalışması yapıldı. Okullardan önce sular çekilirken, ardından da okullar dezenfekte edildi. Adliyedeki duruşma salonları ve birinci kattaki diğer birimlerde bulunan pek çok malzeme ve dosya da kullanılamaz hale geldi.
 

İHTİYACI GÖZLER ÖNÜNE SERDİ

Yaşanan bu olay Çerkezköy’de halen gerekli tedbirler alınmadığı gibi, ilçede koordineli bir kurtarma ekibine ve gerekli teçhizata olan ihtiyacı da bir kez daha gözler önüne serdi.
 

DUYARSIZLIK DİZ BOYU

Felaketin ardından Çerkezköy adliyesi ile birlikte devletin 4 resmi aracı da sular altında kaldı. Sular çekildikten 3 gün sonra ise devletin gözü önündeki devletin aracının halen fotoğrafta görüldüğü gibi olması felaketin boyutunu ortaya koyarken, yetkililerin duyarsızlığını bir kez daha gözler önüne serdi.
 

ÇERKEZKÖY FELAKETLERİ İLE ULUSAL BASININ GÜNDEMİNDE

Yine Çerkezköy felaketleri ile ulusal basının gündeminde yer aldı. Onlarca basın aracı ile yüzlerce kanalın, Çerkezköy’deki felaketi boyutlarını dünya kamuoyuna duyurmasına rağmen halen Ankara’dan bir bakanın gelmemesi ise dikkatlerden kaçmadı.
 

SELZEDELER SİTEM ETTİ

Selden mağdur olan selzedeler, afetten sonra kendileri ile ilgilenilmediği gerekçesi ile yerel yöneticilere sitem ederken, yetkililer, afetin yaralarının sarılması için tüm imkanların seferber edildiğini söyledi. Yetkililer, selden zarar gören tüm vatandaşların zararlarının karşılanacağını belirtti.
 

İBRET ALINSAYDI, TEKERRÜR MÜ EDERDİ?

2001 yılında yaşanan sel felaketi ve bayram öncesinde yaşanan felaket, Mehmet Akif Ersoy’un şu dizelerini akıllara getirdi: “Geçmişten adam hisse kaparmış... Ne masal şey!
 

Beş bin senelik kıssa yarım hisse mi verdi? 'Tarih'i 'tekerrür' diye tarif ediyorlar; Hiç ibret alınsaydı, tekerrür mü ederdi?”

 

Haber / Cem BÜLBÜLFaik Onur KAYA Ahmet KARDEŞAsim YAVUZTürker ÖZKAN

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10