“Felaketin sorumlusu Belediye’dir”

Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Metin Dönmez, Belediye Meclis üyeleri ve yönetim kurulu üyeleri ile Çerkezköy’de yaşanan sel felaketi ve felaketin nedenleri ile ilgili basın toplantısı gerçekleştir

Çerkezköy 2.11.2012 19:35:00 0
“Felaketin sorumlusu Belediye’dir”

 Çerkezköy Haber - Cumhuriyet Halk Partisi Çerkezköy İlçe Başkanı Metin Dönmez, Belediye Meclis üyeleri Edip Bülent Uğraş, Demet Eroğlu, Reşat Ziya Pekdoğan, Cengiz Eker, Yüksel Sevil, Mehmet Yıldırım ve ilçe yönetim kurulu üyelerinin katıldığı basın toplantısında Çerkezköy’deki sel felaketini değerlendirdi.

“BELEDİYE YOL AÇMIŞTIR”

Dün saat 13.30’da Teşkilat binasında basın toplantısı düzenleyen Dönmez sel felaketinde Çerkezköy’ün yalnız bırakıldığını ve vatandaşların yöneticilerini yanlarında göremediğini belirterek “11 yıl önce bir sel felaketi yaşamıştık. Ama geçen 11 yılda doğru düzgün bir çalışma yapılmadı. İbret alınsaydı yetkililer bunun bir önlemini alırlardı. Ne Çerkezköy Belediyesi’nin ne de DSİ’nin tekrar aynı olayın yaşanmaması için gereken çalışmaları yapmadıkları ortadadır. Tam tersine, derelere hafriyat dökülmesine izin verip dolmasına neden olarak, birileri rant sağlayacak diye insanların sel mağduru olmalarına yol açmışlardır” şeklinde konuştu.

 

DERELERİ HAFRİYAT İLE DOLDURMUŞLAR

Çerkezköy’de yaşanan sel felaketinin nedenlerini araştırmak için Çevre Mühendisi ve bir Jeoloji Mühendisi ile birlikte ekip oluşturup Çerkezköy’ün içinden geçen derelerde ve Çorlu Deresi’nde incelemeler yaptığını belirten Dönmez “Bu incelemeler sonucunda derelerin taşıma alanlarının hafriyat ile doldurulduğu açık bir şekilde görülmüştür. Kilometrelerce uzunluğunda, yüzlerce metre genişliğinde alanlar birileri tarafından hafriyat ile doldurulmuş. Derelerin içinin tıkanmasına sebep olunmuş. Dere hatları daraltılmış. Ağaçlar temizlenmemiş” diye konuştu.

 

KÖPRÜYÜ ELEŞTİRDİ

Dönmez, inceleme esnasında karşılaştığı bir köprü ile ilgili olarak da, “İncelemede mühendislik harikası bir köprü gördüm. Sanki özellikle suyun önünü kesmek için yapılmış” dedi. Buna benzer birçok olayın Çorlu Deresi’nin geri tepmesine neden olduğunu söyleyen Dönmez, “Eğer bu taşkın alanları hafriyatla doldurulmasaydı, iki tarafa yayılacak ve geri tepmeyecekti” ifadesini kullandı.

 

İZİN VERENLER KİMLER ?

Yaşanan olayın sorumlularının ortaya çıkması gerektiğini belirten Dönmez “ Belediyeye soruyorum. Çerkezköy içinden geçen derelerin etrafındaki taşkın alanlarda kimler rant sağlıyor? O Hafriyatlara kimler izin verdi? İş yerleri, araç makine park yerleri var. Bunlar ruhsatlı mıdır? Kanunlara uygun mudur? Bizzat Başbakanın imzasıyla yayınlanan genelgede dere yatakları ve taşkınlarla ilgili hükümler konulmuştur. Bu hükümlerin hiçbirine uyulmamıştır. Belediye yönetimi bu hükümleri araştırsın ve neden uyulmadığına da cevap versin.  Genelgede açık açık dere yataklarına atık dökülmesi yasaktır deniyor. Kanunlara aykırı işler yapılıyor. Bunun sonucunda Çerkezköylü vatandaşlar çile çekiyor. Felaketten sonra vatandaşlara sadaka dağıtır gibi 500’er lira para verildi. Otellerde konaklama yapıldı. Yarın ne olacak? Bu insanların zararları ne olacak? İnsanların eşyaları gitti. Hastalık tehlikesi var. Bu insanların maddi manevi zararlarını kim karşılayacak? Bu olayın bir ay iki ay sonra olmayacağı nereden biliniyor? Tüm bunların sorumluları ortaya çıkmalı ve sorulara cevap vermelidir” dedi.

 

BU ALANLARA İZİN VERDİ

Çerkezköy Belediye Başkan Vekilliği yapan Ahmet Azcan’ın yaptığı açıklamalara değinen Dönmez “Ahmet Azcan arkadaşımız vicdanlı birisiymiş. Belediyenin eksikliklerini basın önünde dile getirmiş. Ancak Belediye Başkanı’nın aynı şekilde dile getireceğini sanmıyorum. Ahmet Azcan konuşmasında, “Dere yataklarının her iki tarafından da 50’şer metre pay bırakılıp yeşil alan olarak ayrılmalı, imar izni verilmemeliydi’ demiş. ‘DSİ tarafından gerekli çalışmalar yapılmalıydı’ demiş. Yani Çerkezköy Belediyesi bu su taşkın alanlarına imar izni verdi. Yeşil alanları başka yere attı. Yapılması gereken yapılmamış, tam tersine sel felaketi nasıl daha büyük olur, Çerkezköy halkını nasıl daha fazla suya boğarız denilmiştir” diye konuştu.

 

“BU İŞİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ”

Devlet Su İşleri ile Çerkezköy Belediyesi’nin devamlı bir işbirliği içinde olması gerektiğini ifade eden Dönmez “Belediye DSİ’nin Pazar yeri ile Kızılpınar Opet arasında küçük bir çalışma yaptığını ve daha ileri gidilmediğini söylüyor. Kanun açıktır.  Belediye’nin DSİ ile sürekli işbirliği içinde olması gerekir. İktidarsınız, o zaman o kurumları buraya getirip vatandaşın hakkını korurumalısınız” dedi. Adnan Kahveci Parkı’nda başlayan dere ıslah çalışmalarına değinen Dönmez, “Bu konu çok önemli. Biz bunun peşini bırakmayacağız” diye konuştu.

 

BELEDİYEYE 11 SORU SORDU

Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Metin Dönmez 09.10 2003 tarih ve 4982 nolu Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’na istinaden Çerkezköy Belediyesi’ne 11 soru yöneltti. “Atatürk Caddesi orta refüj üzerinde geçtiğimiz yıllarda yapılan ancak sonra yıkılarak yok edilen süs havuzlarının yapım ihalesi ile ilgi bilgi belge projeleri ile iş bitirim sonuçları. Atatürk Viyadüğünün yapım ihalesi ile bilgi belge ve projeleri ile iş bitirim sonuçları. Atatürk Viyadüğünün altından geçen derenin ıslahı ihalesi ile ilgili bilgi belge ve projeleri ile iş bitirim sonuçları. İstasyon mahallesinde yapılan hayvan barınağının yerinin imar durumunu ve yapım ihalesi ile ilgili bilgi belge ve proje ile iş bitirim sonuçları. Cengiz Topel Caddesinin yapım ihalesi ile bilgi belge ve projeleri ile iş bitirim sonuçları. Cengiz Topel Caddesinin ağır taşıt trafiğine kapatılmasının nedenleri ve sonuçları. İlçemizin bir çok cadde ve sokağında kaldırım, araç park alanı ve yollarda düzenleme ve yenileme çalışmaları yapıldı. Ancak daha sonra yer altına enerji hatlarının alınması çalışmaları nedeniyle bütün çalışmalar heba edildi. Kurumlar arası iletişimle yer altı çalışmalarının yapılmasını takiben, belediyemizin çalışması yapılamaz mıydı ? Yağmurlarda buralardan yağmur suyu kanallarına dolan çakıl, kum, vb atıklar tıkanmalara yol açarmı ?, Maddi kayıpların, vatandaşın çektiği çilenin hesabını kimler nasıl verecek? İlçemiz imarı ve mücavir alanı içinde olan derelerin her iki yakasındaki arazilerin mevcut imar planındaki durumları ve dere yatağının her iki yakasında bulunan arazilerin kimlere ait olduğuna ait bilgi ve belgeler. 09.09.2006 tarih ve 26284 sayılı resmi gazetede yayımlanan dere yatakları ve taşkınları hakkında ki genelge hükümlerinin belediye yönetiminizce uygulanıp uygulanmadığı varsa yapılan çalışmalar hakkında bilgi belge ve sonuçları. Yaptığımız araştırmalarda ilçemizdeki dere yataklarının bitişiğindeki kilometrelerce alana hafriyat dökümlerinin yapıldığı tespit edilmiş ki üstte belirtilen genelge hükümlerine aykırı olarak gayri yasal konumda dere yataklarına yapılan tecavüz açıkça görülmektedir. İlçemizin imar planı ve mücavir alanı içindeki derelerin bitişiğinde olan arazilere hafriyat atıklarını getirerek o alanlara dolgu yapan kişi ve şirketlerin kimler olduğu, ayrıca varsa belediyenizce yada şirket firma yada şahıslarca verilmiş izin, ruhsat, kira sözleşmesi ile ilişkili bilgi ve belgeler. İlçemiz imar planı yada mücavir alanı içersinde olan dere yatağına bitişik konumdaki taşma alanlarında bulunan iş yeri, şantiye, depo, konut gibi yerlerin tamamının ruhsat, iskan ve çalışma izni ile ilgili bilgi ve belgeleri” soran Dönmez, bu soruların yer aldığı dilekçeyi de belediyeye sunacağını söyledi. 

 

Haber / Faik Onur KAYA 


0282 726 91 91
0282 747 65 10