Ergene’ye habersiz bir bardak su dökülemeyecek

Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya eylül ayında başlattığı basın buluşmalarının ikincisini dün Tekirdağ Polisevi’nde düzenlendi. Saat 09.00’da düzenlenen toplantıda İl Emniyet Müdürü Ali Yı

Tekirdağ 7.11.2012 20:01:00 0
Ergene’ye habersiz bir bardak su dökülemeyecek

 BASIN BULUŞMALARININ 2.’Sİ YAPILDI

Kahvaltının ardından basın açıklaması yapan Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, 29 ekim Cumhuriyet Bayramında hava muhalefeti dolayısıyla ertelenen Kıraç konserinin 23 Kasım’da Kapalı spor salonunda öğretmenler günü dolayısıyla düzenleneceğini söyledi.

 

TRAKYA İNSANI ÇATIŞMACI YAPIDAN HOŞLANMAZ

Geçtiğimiz günlerde Şarköy’de yaşanan cinayet olayı ve sonrasında yaşanan olaydan üzüntü duyduğunu belirten Vali Yerlikaya “Bıçaklanarak hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet, Şarköy halkına da başsağlığı diliyorum. Tekirdağlılar, Trakyalılar, Rumeli insanı çatışmacı bir yapıdan hoşlanmıyor. Geçimli olmayı düstur edinmiş insanlar. İki akşam yaşanan olaylardan memnun değiliz. Bir acıyı paylaşmak adaletin tecelli etmesini engellemeyi gerektirmiyor. Yaşanan olay acı bir olay. Bu olayı gerçekleştiren, yakalanarak adalete teslim edildi. Bize yakışan, hakimin vereceği karara herkesin itaat etmesi. İnsanlar,adaleti kendileri dağıtma yönünde hareket ettikleri zaman bu görüntüler ortaya çıkıyor” dedi.

 

SAĞDUYUNUN DIŞINDA DAVRANMAK İSTEMİYORUZ

Yaşananlardan çok etkilendiğini ve hayal kırıklığına uğradığını söyleyen Yerlikaya “Hiçbir vatandaşımıza sağduyunun dışında bir şekilde davranmak istemiyoruz. Bırakın adalet hukuk devleti kuralları çerçevesinde tecelli etsin dedik. Hem emniyet, hem vatandaşlar hem de basın mensupları alması gereken dersleri aldı” diye konuştu. Önümüzdeki günlerde Şarköy’e gideceklerini söyleyen Yerlikaya, “Muhtarlarla ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile görüşeceğiz. Emniyeti, kaymakamlığı ve diğer kurumları mercek altına alacağız. Bir daha böyle bir olayın yaşanmaması için değerlendirme yapacağız” şeklinde konuştu. 

 

BAKANLIK MÜFETTİŞLİĞİNE ATANDI

Bursa Bilim Teknoloji ve Sanayi İl Müdürlüğü’nde Şube Müdürü olarak görev yapan Fahrettin Akcan’ın bugün itibari ile Tekirdağ Bilim Teknoloji ve Sanayi İl Müdürlüğü görevine başladığını söyleyen Yerlikaya, İl eski Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürü Abdullah Aksoy’a da bugüne kadarki hizmetlerinden dolayı teşekkür ederek “Kendisi bakanlık müfettişliği kadrosuna atandı. Islah OSB çalışmalarında bize yardımcı olmak için il emrine görevlendirilecek” dedi.

 

2 ÖENMLİ İŞİ DEVRALDIM

18 Ağustos’ta Tekirdağ’daki görevini devraldığında 2 önemli iş devraldığını söyleyen Yerlikaya, bunlar ıslah organize sanayi bölgeleri ve Avrupa serbest bölgede yapılan ve başbakanın da bizzat takip ettiği 6 buçuk kilometrelik yoldu” dedi.

 

KAPI ÖNÜNDE SİYAH PLAKALI ARAÇ DURMASIN

Tekirdağ’da 1340 civarında sanayi tesisinin ve 120 bin sigortalı çalışanın bulunduğunu ifade eden Vali Yerlikaya “İlk 5‘e giren organize sanayi bölgelerinden biri Çerkezköy organize sanayi bölgesi bizim bünyemizde. İlimizde 4 OSB, 1 Avrupa Serbest Bölgesi, 2 tane yeni kurulan OSB, son 6 ayda tüzel kişilik kazanmış ıslah OSB’ler var. Karaağaç ve Yalıboyu Islah OSB olma yolunda ilerliyor. Buradaki mantık, sanayicilerimizi plan dahilinde kümeleştirerek temel enerji, kanalizasyon, içme suyu gibi tüm hizmetleri OSB yönetiminin sunmasını sağlamak. Sanayicinin kapısının önünde siyah plakalı araç durmasın. Cezalarla karşılaşmasınlar, eğer ceza verilecekse bu ceza OSB’deki tüm sanayicilere bölünsün. Sanayicilere ‘siz gidin üretimle, rakiplerinizi geçmekle, daha fazla bilançoya ulaşmakla uğraşın’ diyoruz ve demeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

 

36 AYLIK KAMPANYA

Türkiye’de en iyi işleyen 3 OSB’nin 2’sinin Tekirdağ’da olduğunu ve bunların da Çorlu ile Çerkezköy OSB’ler olduğunu söyleyen Yerlikaya “Biz geldiğimizde Islah OSB’lerin çizgileri çizilmişti. 36 ay sonra ıslah kelimesi de ortadan kalkacak. Devlet, 36 aylık bir kampanya yapıyor. 36 ayda ödevlerini yaparsan I’yı kaldırırım diyor” dedi. Mesaisinin büyük bölümünü Islah OSB’lere ayırdığını söyleyen Vali Yerlikaya “Bölge müdürlerinin atamalarını yaptık Altyapı ve kurumsal kimlikle ilgili çalışma yaptık. Üyeleşme işini marjinal hale getirdik. Göreve geldiğimizde OSB dışında 300’e yakın firma vardı. Şuanda 30’a yakın firma kaldı” ifadesini kullandı.

 

YÜZDE 35’LİK KISMI BİTİRİLDİ

15 Ekim’de 6 Islah OSB’nin halihazır haritaları, zemin etütleri ihalelerini 13 firmanın katılımı ile açık eksiltme yöntemi ile yaptıklarını söyleyen Yerlikaya “6 işi 5 firma aldı. KDV dahil 4 milyon TL olan işi KDV dahil 1 milyon 390 bin TL’ye aldık. 16 Ekim’de sözleşme imzalandı ve yer teslimi yapıldı. 6 Kasım akşamı itibari ile işin yüzde 35’lik kısmını bitirdiler. Hızlı bir şekilde ilerliyoruz. Bu iş bittiği zaman 6 Islah OSB’nin yönetim kurulu teslim alacak. Askıya çıkıp işlemler tamamlanınca parayı vereceğiz” şeklinde konuştu.

 

PROJE İHALELERİ YAPILACAK

Çalışmaları bakanlıkla uyum içinde sürdürdüklerini ifade eden Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, “16 Ocak’ta, en geç ocak ayı sonunda bu iş bitecek. Kasım ayı bizim için çok önemli. 20-30 Kasım arasında 6 Islah OSB’nin arıtma tesisi ve Marmara denizine derin deşarj projelerinin satın alma ihalelerini yapacağız. Nisan ayında da bunların yapım ihalelerini gerçekleştireceğiz. Ocak 2015 itibari ile Islah OSB’lerin derin deşarj, arıtma ve üst yapılarını bitireceğiz” dedi. Türkiye’de bu işi yapabilecek firmaların temini için 3 bakanlığa, Türkiye Çevre Mühendisleri Odası Başkanlığına, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’ne ve İSKİ’ye yazılar yazdıklarını ve 46 firma ismi geldiğini söyleyen Yerlikaya “Bu firmaların yeterliliklerini sorup beyanlarını alıyoruz. Teknik şartname için İstanbul Teknik Üniversitesi’ne müracaat ettik. Projedeki son değişiklikleri yapan bakanlık, proje ihalesinin yapılmasını uygun gördü. Açık eksiltme ile bu ihaleyi yapacağız” diye konuştu. 

 

DÜĞME KAPATILDI

Tekirdağ’da, imarda sanayi alanı olan 8 bin 702 hektar alan olduğunu, 3 bin 340 hektarlık Islah OSB alanı olduğunu ve OSB dışında kalan sanayi alanının da 3 bin 790 hektar olduğunu ifade eden Yerlikaya “Biz, temel sorunları çözeceğiz, çevreye 0 komplikasyon yaratacağız diye uğraşırken, OSB dışındaki yerlerde fabrikalar kuruluyor. Ama mevcut OSB’lerdeki doluluk oranı yüzde 75’e ulaşıncaya kadar dışarıda hareket alanının düğmesi kapatıldı. Biz 1/25000’lik planlarla bunu kapattık. Boş parsel içindeki büyüklük, tatmin edici değilse valilik uygun görüşü ve bakanlık onayı ile bu şart kaldırılabiliyor. Bu 1 Kasım’da yürürlüğe girdi. Ama bu yeterli değil. Tekirdağ’daki 1350 sanayicimizin 232 tanesi OSB dışında. Bunlardan 30 tanesinin çevreye zararı yok. Ama 202 firma ÇED olurunu almış, arıtmaları var. Ergene’ye deşarj yapıyorlar” dedi.

 

BİR BARDAK SU BİLE DÖKÜLEMEYECEK

Günde 10 bin metreküpün üzerinde deşarj yapanlar için online takip şartının olduğunu söyleyen Yerlikaya “Biz Ergene’ye deşarj yapanlara bu şartın 10 bin değil, bin olmasını istiyoruz. 1015’in ilk aylarında bu sorunumuz kalmayacak” dedi. 3 yıldır kirliliğin aşağılara doğru gittiğini ve Tekirdağ’ın kesilen cezalarda ilk sırada olduğunu ifade eden Vali Yerlikaya “Bundan gurur duymuyoruz. Daha iyi nasıl yapabiliriz düşüncesi ve Ankara’nın desteği ile emin adımlarla ilerliyoruz. Ergene’ye habersiz kimse bir bardak su bile dökemeyecek” diye konuştu. Yerlikaya, 1/25000’lik planlara Edirne ve Kırklareli’nin de dahil olacağını söyledi.

 

MADEN ARAMA RUHSATI İÇİN UZAKLIK ŞARTI

Başkanlıklarını yürüttüğü Toprak Kurulu ve Mahalli Çevre Kurulu’nun son toplantılarında aldığı kararlarla ilgili de basını bilgilendiren Yerlikaya “Maden arama ruhsatları için artık yaşam alanlarına 600 metre ve daha yakın ola yerler için izin verilmeyecek. Çalışmalar için mesai şartı da getirdik. Firmalar ocak olarak çalışma yaptıkları yerleri, işleri bittikten sonra eski haline getirecek. Firmalara tarih verip eski haline getirmelerini isteyeceğiz. Zaten öyle taahhüt etmişler. Bunun takibi yapmayan suç işler” dedi. Yerlikaya Toprak Kurulu ve Mahalli Çevre Kurulu’nun aldığı kararların da web sayfasından duyurulacağını söyledi.

 

EYLEM PLANINI AÇIKLAYACAĞIZ

Sel afetinin yaralarının sarılmasına ilişkin yürütülen çalışmalarla ilgili de bilgiler veren Yerlikaya “Dün ilçelerin hesaplarına paraları gönderdik. Kimlik numarası olanların hesaplarına paralar aktarıldı. Bir miktar daha para geldi o da dağıtılıyor” diye konuştu. Çerkezköy’de bir daha benzer felaketlerin yaşanmaması için Devlet Su İşleri tarafından çalışmalara başlandığını söyleyen Yerlikaya “Cuma günü ya da pazartesi günü Çerkezköy’de bir basın toplantısı yaparak DSİ’nin aldığı eylem planını açıklayacağız. Çerkezköy’de aynı durumun bir daha yaşanmasını istemiyoruz” dedi.

 

YER ALTI SUYU KULLANIMINA İZİN YOK

Depremsellik konusunda da çalışma yapacaklarını söyleyen Vali Ali Yerlikaya “Bir hafta sonu depremsellikle ilgili çalıştay yapacağız. Çalıştayın ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da Tekirdağ’a gelecek” bilgisini verdi. Toprak kurulunda tarım arazilerini koruduklarını söyleyen Yerlikaya “Sanayi alanlarını imarda genişletmiyoruz. Kullanırken de adım adım ilerliyoruz” dedi. Vali Yerlikaya basın açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Tekirdağ’da yeraltı sularının kullanım durumunun sorulması üzerine Vali Yerlikaya “Yer altından sondaj çekenlerin yüzde 100’ünde sayaç var. Şuanda seviyeler 200 metrenin altına indiği için yer altı suyu kullanımına izin vermiyoruz. Çerkezköy OSB yeraltı suyu kullanmamak için baraj yaptırıyor” dedi. Arıtma tesislerin özelliklerinin sorulması üzerine de Yerlikaya arıtma tesislerinde dünyada kullanılan teknolojinin kullanılacağını, tesislerin biyolojik ve kimyasal olacağını söyledi.

 

Haber / Gülveren VATANSEVERTürker ÖZKAN

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10