Diyabeti hafife almayın

Diyabet Haftası dolayısıyla açıklama yapan Özel Çerkezköy Hastanesi Dahiliye Uzmanı Ömer Yapıcı, hastalığın sebepleri, belirtileri ve sonuçları hakkında bilgiler verdi.

Çerkezköy 13.11.2012 21:37:00 0
Diyabeti hafife almayın
GENELLİKLE GENETİK GEÇİŞLE OLUR
Özel Çerkezköy Hastanesi Dahiliye Uzman Ömer Yapıcı, şeker hastalığının, vücudumuzda pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi durumun da gelişen bir hastalık olduğunu ifade ederek “Diyabet, kanda şekerin yükselmesi ile ömür boyu süren bir hastalıktır. Kişi, yediği besinlerden kana geçen şekeri yani glukozu kullanamaz, çünkü bunu kullandığı taktirde kan şekeri yükselir. Erişkinlerde görülen diyabet genellikle genetik geçişle oluşur” dedi 
 

CİDDİ SONUÇLAR DOĞURUR

Şeker hastalığının, Türkiye’de yakın zamanda yapılan istatistiklerde, sıklığı yedi kişiden 1’e kadar çıkan, oldukça sık görülen ve pek çok organı olumsuz bir şekilde etkileyebilen metabolik bir hastalık olduğunu ifade eden Yağıcı, “Tedavi edilmediği taktirde göz, kalp, böbrek ve sinir sisteminde ciddi zararlar oluşturabilir. Ancak uygun beslenme tedavisi, ilaç tedavisi, düzenli egzersiz, diyabet eğitimi ve doktor takibi ile organ hasarı oluşmadan sağlıklı, uzun bir yaşam sürdürebilmek mümkündür” diye konuştu.

 

BELİRTİLERE DİKKAT ETMELİYİZ

Diyabet hastalığının belirtilerinin çok çeşitli olduğunu ifade eden Ömer Yapıcı belirtileri şu şekilde sıraladı: “Aşırı su içme, ağız kuruması, aşırı ve sık idrara çıkma, iştah artmasına rağmen kilo kaybetme, halsizlik, görme bulanıklığı, yaraların geç iyileşmesi, ellerde ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanmadır. Bazen, bu bulgulardan bir kaçı olabileceği gibi şayet kan şekeri çok yüksek değilse, bulguların hiçbirisi de olmayabilir. Bu belirtilerden biri veya birkaçı varsa vakit geçirmeden bir sağlık kuruluşuna gidilerek, hastalık hakkında uzman bir hekime muayene olunmalıdır” dedi. 

 

RİSK GRUBU

Herkeste ve her yaşta diyabetin görülebileceğine dikkat çeken Ömer Yapıcı, özellikle ailesinde diyabet olanlarda, şişman kişilerde, 4 kilogramdan daha ağır bebek doğuran kadınlarda ve stres altında yaşayan kişilerde diyabetin görülme sıklığının daha yüksek olduğunu vurguladı.

 

DİYABET TEDAVİ EDİLMEZSE

Diyabet hastalarının beslenme, egzersiz ve ilaç tedavisi konusunda, gerekli özeni göstermemeleri halinde uzun vadede karşılaşacakları ağır sonuçların ortaya çıkacağını ifade eden Ömer Yapıcı “Tedavi edilmediği taktirde bu hastalık kalp krizi, inme, körlük, böbrek yetmezliği, damar bozuklukları gibi insan hayatını tamamen olumsuz yönde etkileyen ağır hastalıklara da neden olur” uyarısında bulundu. Kan şekerinin ilaç, beslenme ve egzersiz gibi faktörlerle normal seviyelerde tutulabileceğini ifade eden Ömer Yapıcı “Kan şekeri düzeyleri normal sınırlara yakın şekilde kontrol altında tutulduğunda bu komplikasyonları büyük oranda önlemek mümkündür. Yetişkin hastalarda,   kan şekeri yüksekliğine ek olarak beraberinde genellikle kan yağlarında yani kolesterollerde artış ve yüksek tansiyon da görülmektedir. Bu hastalıkların da ayrıca, sıkı bir şekilde takibi ve tedavisi gerekmektedir. Bu hastalıkların ayrı ayrı tedavilerinin uygun şekilde düzenlenmesi ile, oluşabilecek pek çok organ hasarı büyük ölçüde önlenebilir” dedi.

 

TEDAVİ EDİLİR Mİ ?

Diyabet tedavisinde, diyabetlinin eğitiminin önemli olduğuna dikkat çeken Ömer Yapıcı “Diyabetli kişiye takip ve tedaviye ilişkin gerekli bilgiler verilmelidir. Edinilen bilgilerin günlük yaşama uygulanması ve sürekliliği önemlidir. Diyabetin tedavisinde, diyabet hapları kullanılır. Diyabet hapları ile kan şekeri yeterli oranda düşürülemiyorsa, insülin kullanımına geçilir. Beslenmenin düzenlenmesi önemlidir. Günlük egzersiz de, tedaviye önemli derecede katkıda bulunur. Düzenli ve bilinçli yapılan egzersiz, kan şekeri düzeyini düşürmeye yardımcı olur” ifadelerini kullandı.

 

6 AYDA BİR KONTROL EDİLMELİ

Diyabet hastalığı tanısı konulmuş kişilerin, en az altı ayda bir dahiliye doktoru tarafından kontrol edilmesi gerektiğini söyleyen Dahiliye Uzmanı Ömer Yapıcı “Yılda bir defa göz hastalıkları uzmanına kontrollerini yaptırmalı, diyabet konusunda uzman bir diyetisyen ve egzersiz fizyolojistinin programlarını dikkatli bir şekilde uygulamalıdır. Diyabetli kişiler aynı zamanda günlük kan şekeri düzeylerindeki değişiklikleri izleyebilmek için evde kan şekeri ölçüm cihazlarını kullanmasını öğrenmelidir. Bu uygulama dengeli beslenme, egzersiz ve ilaç uygulamalarında istenen sonucun ne ölçüde elde edildiğini göstermesi açısından önem taşımaktadır” dedi.

 

İNSÜLİN HAYAT KURTARMAKTADIR

Diyabet tedavisinde kullanılan haplarla yeterince şekeri düşmeyen hastalarda kan şekerini kabul edilebilir seviyelere düşürmek için insülin iğneleri ile tedaviye geçilmesi gerektiğini söyleyen Ömer Yapıcı “İnsülin enjeksiyonu, halk arasında bilindiği gibi, sigara ve alkol gibi bağımlılık, alışkanlık yapmaz ve kansere yol açmaz. İnsülinin hayat kurtaran bir ilaç olduğunu ve aslında kendimize enjeksiyon yapmakla, daha sağlıklı bir yaşam sürmek için gerekli olanı yaptığımızı hatırlamamız, bu fikre alışmamızı kolaylaştırabilir” diye konuştu.

 

Haber / Asim YAVUZ

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10