210 milyon lira Tekirdağ’da kalacak

AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Ahmet Kambur dün saat 14.00’da Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantıda Büyükşehir Kanunu ile ilgili bilgiler verdi.

Çerkezköy 19.12.2012 23:08:00 0
210 milyon lira Tekirdağ’da kalacak
MERKEZDE 3 İLÇE KURULDU
Meclisten geçen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanarak Resmi Gazete’de yayınlanan Büyükşehir Kanunu ile birlikte Tekirdağ’ın Büyükşehir statüsüne kavuştuğunu ifade eden Kambur, merkezde üç tane ilçe kurulduğunu, merkeze bağlı dört belde ve köylerle Süleymanpaşa ilçesi, Karaağaç ve Çerkezköy’e bağlı beş köyle birlikte Kapaklı ilçesi ve Marmaracık merkezli olmak üzere Velimeşe, Ulaş, Misinli ve on köyü içine alan Ergene ilçesinin oluştuğunu söyledi. 
 

TÜZEL KİŞİLİKLER SONA ERECEK

Belde ve köylerin tüzel kişiliklerinin Büyükşehir ile birlikte sona ereceğini söyleyen Kambur, tüzel kişiliklerin 30 Mart 2014 seçimlerine kadar devam edeceğini, bu tarihte yapılacak yerel yönetim seçimleri ile beldelerin ve köylerin tüzel kişiliklerinin sona ereceğini ifade etti. Kızılpınar ve Veliköy beldelerinin Çerkezköy’e bağlandığını anımsatan Ahmet Kambur, “Yapı değişikliği ile birlikte çok çeşitli söylentiler dolaşıyor. Muhalefete mensup kişiler ilk önce Büyükşehir kanununa karşı çıktılar. Gerçekten ciddi katkılar sağlayacağını da görünce bu seferde tüm şehrin bütünleşmesine karşı çıktılar. Son olarak ise belde ve mahallelerin tüzel kişiliğinin kurulmasına karşı çıktılar. Karşı çıkışlar gerekçeleri ise bu kırsala hizmet götürülememesi ve kırsalın hizmet alamayacağı oldu. Bu kişiler köylere gidip vatandaşları bu konu hakkında yanıltmaya çalışıyorlar” dedi.
 

210 MİLYON LİRA TEKİRDAĞ’DA KALACAK

Büyükşehir’in ne getireceğini anlatmaya çalıştıklarını ifade eden Kambur, bu zamana kadar kırsala İl Özel İdarelerinin hizmet verdiğini belirterek “İl Özel İdaresi 36 milyon paydan kırsal kesime 11 milyon ödenek ayırıyordu” dedi. Yeni kanunla birlikte ilde toplanan verginin yüzde 5’den yüzde 6’ya çıktığını ifade eden Kambur, bu rakamın ilde kalacağını, böylelikle 210 milyon liranın Tekirdağ’da kalmış olacağını belirtti. Genel vergilerden alınan payın da yüzde 2.5’den 4.5’e çıkarıldığını ifade eden Kambur, “Kırsala hizmet götürmek için kanuna bir madde konulmuştur. Hem Büyükşehir Belediyesi hem de İlçe Belediyeleri kırsaldaki alt yapı hizmetlerini tamamlayabilmek için gelirlerini yüzde 10’unun on yıl süre ile o hizmetleri yapabilmek için kanunen ayırmak mecburiyetindedir. Bu rakamlarla birlikte 400 milyon para kırsala hizmete ayrılmış oluyor” diye konuştu. 
 

HİZMETLER PARA İLE YAPILIR

Hizmetin para ile yapıldığını, para yoksa hizmet etme şansının olmadığını ifade eden İl Başkanı Ahmet Kambur, “Bazı kişiler en icra köşedeki yere nasıl hizmet gideceğini söylüyorlar. Bu zamana kadar köylere il özel idaresi hizmet götürüyordu. Ama şimdi hem Büyükşehir ve ilçe belediyeleri kırsala hizmet götürme mecburiyetinde olduğu için aslında kırsaldaki köyden mahalleye hizmet yakınlaşmış oluyor. Bununla birlikte hizmette çabukluk hem de kalite sağlanmış olacak” dedi.
 

HEM İLÇE HEM DE BÜYÜKŞEHİR İÇİN OY KULLANACAK

Büyükşehir Kanunu ile birlikte İl Özel İdareler ve İl Genel Meclislerinin de kapanacağını söyleyen Kambur, en ücra köy ve mahalledeki vatandaşların hem ilçe belediye başkanı ve ilçe meclis üyelerine hem de Büyükşehir belediye başkanına oy kullanacağını belirtti. Vatandaşların, kendilerini idare edecek katmanları kendilerinin seçeceğini söyleyen Kambur “Seçilmiş belediye başkanı size hizmet vermiyorsa bunu sizin bir dahaki seçimde cezalandırma şansız var. Gerçekten hizmet etmiyorlarsa seçimde hesap sormak vatandaşın eline geçmiş oluyor” ifadesini kullandı.
 

GELİRİNİZ YOKSA BÜTÇENİZ DE YOKTUR

Köylerde tüzel kişiliğin kalkması ile ilgili korkunun bulunduğunu ifade eden Kambur “İmkanları ile hiçbir köyün kendi kalkınmasını sağlayacak kadar güçlü olduğuna inanmıyorum. Geliriniz yoksa bütçeniz de yoktur. Muhtarların hakları duruyor. Tüzel kişilik kalkıyor diğer haklar muhafaza ediliyor. Beldelerde tek muhtar olacak. Büyükşehir kanunu 1980’li yıllarda uygulandı. Bu model uygulayacağımız modelde denenmiş bir modeldir. Kocaeli ve İstanbul’da 2004’de çıkartılan kanunla yönetiliyor. Kocaeli’nin en ücra köylerinde bile sıcak asfalt var. Oradaki belediye oraya ulaşmış ve yollarlı yapmıştır. Maalesef bizim köylerde gerçekten kırsaldaki yollarda sıkıntılar var” dedi.
 

ÜNİTER YAPIDA OLAN BİR HÜKÜMETİZ

Büyükşehir Yasası ile birlikte bazı vatandaşların Türkiye’nin parçalandığı düşüncesinde olduğunu söyleyen İl Başkanı Ahmet Kambur, “Bu kişiler Türkiye’de federasyonların meydana geleceğini ve bölüneceğini iddia ediyorlar. Üniter yapıdan yana olan bir hükümetiz ve Üniter yapının korunmasından yanayız. Kocaeli ve İstanbul’da onun örnekleri vardır. Yöreye daha iyi hizmet, kalkındırmak ve şehirleri modern bir hale getirmek için bu kanun her zaman gerekli idi. Bu kanun gerçekten Türkiye’ye olduğu gibi Tekirdağ ve Çerkezköy ciddi manalar aldı” dedi.
 

MODERN BİR YAPIYA KAVUŞACAK

Büyükşehir kanununun tüm alınan hizmetlerden daha önemli bir hizmet olduğunu vurgulayan Kambur “AK Parti’nin Tekirdağ’a yaptığı en önemli yatırım Büyükşehir kanunudur. Şehirlerimiz ilçelerimiz ve mahalleler modern bir yapıya kavuşmuş olacaktır” şeklinde konuştu.
 

5 YIL HARÇ ALINMAYACAK

Orman köylerinde bugün olan hakların yarın da devam edeceğini ifade eden Ahmet Kambur, “Mera ve yaylalara dokunulmayacak. Sadece eğer köyün ve beldenin tüzel kişiliğine ait mal mülk varsa bunlar alacakları ve borçları ile birlikte ilgili bağlanacak belediyelere devredilecek. Beş yıl kırsalda vergi resim harç alınmayacak. Büyükşehir’in onayı olmadan imarda yasaklılık olacak. Kırsalda kolaylıklar geliyor. Mahallelerde ve köylerde inşaat yapıldığı taktirde ilçe belediyeler tip projeyi bu kişilerin beğenisine sunacak. Hiçbir ücret almadan o kişiye ruhsatı ve kullanım hizmeti verilecek” dedi.
 

CİDDİ MANADA GETİRİLERİ VAR

Büyükşehir Kanunu’nda tarıma ve hayvancılığa destek verileceği yönünde hükümlerin de yer aldığını ifade eden Kambur, “Ciddi manada getirileri olan bir kanundur. Bu kanunla hem ilçeler hem de mahalleler gerçekten çağdaş bir seviyeye ulaşmış olacak. En kolay eleştirilen saha tarımdır. Her önüne gelen tarımla ilgili bir şeyler söyler. Tarımla alakası olmayan kişiler çiftçiden daha çok konuşuyor ve eleştiriyor. AK Parti’nin çiftçiyi ve hayvancılığı bitirdiğini söylüyorlar. Bu hükümet döneminde hem tarıma hem de hayvancılığa ciddi destek sağlandı. AK Parti olarak göreve geldiğimizde Tarım ve Hayvancılığa 1.8 milyar destek sağlanıyordu. Bugün ise bu rakam 7.4 milyardır ve 2013 bütçesinde ise 9 milyar olacak. Hükümetler her zaman tarımı desteklenmek mecburiyetindedir. Dünya desteklediği gibi bizimde desteklememiz lazım. Çünkü tarım hükümetin kısım müdürlüğüdür. Tarım ülkesi olup ta dünyada belli bir zenginliğe kavuşmuş ülke göremezsiniz” şeklinde konuştu.
 

PETROL FİYATLARINI ÇİFTÇİYE YANSITMADIK

Hükümet olarak tarıma destek vermelerine rağmen çiftçinin memnun olmadığını belirten Kambur, ne destek verilirse verilsin tam memnuniyeti sağlamanın mümkün olmadığını ifade etti. 2002 yılında buğdayın parasının Toprak Mahsulleri Ofisi’nde 180-230 arasında olduğunu söyleyen Ahmet Kambur “O gün ham petrolün varili 23 dolardı şimdi ise 109 dolar. Ham petrolün varilinde yüzde 500’lük bir katlama olmuş ve biz bunu çiftçiye yansıtmadık” diye konuştu.
 

BUĞDAYIN PAHALI OLDUĞUNU KİMSE SÖYLEMİYOR

Türkiye’de buğdayın pahalı olduğunu kimsenin söylemediğini, muhalefetin gübre ve mazotun pahalı olduğunu söylediğini ifade eden Kambur “Dünyada buğday fiyatları 200-300 dolar arasındadır. Bizde 400 dolar seviyesindedir. Dünya ile bizim rekabet etme şansımız yok. İhracat yaparsak bunu dışarıdan getirip yerine koymak mecburiyetinde oluruz. 10 yıllık zaman zarfında sadece 2010 yılında 2 ay gümrükler açıldı. O yıl kuraklık vardı. Buğday iki ay serbest bırakıldı. Ayçiçeğinde ve yağda dışarıya mahkumuz ve oldum olası da böyledir. Üçte birisini üretiyoruz ve 3’te ikisini ise dışarıdan ithal ediyoruz” dedi.
 

BUĞDAY SAP YAPMADI

Son günlerde ülkede kuraklık yaşandığını ifade eden AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Ahmet Kambur “Kuraklıkla birlikte samanda sıkıntı olduğu söyleniyor ve Türkiye’nin samana muhtaç olduğu belirtiliyor. İlkbahar yağmurları geç yağdı ve buğday sap yapmadı. Yağan yağmurla birlikte yüksek bir verime ulaşmıştır. Ama sap büyümediği için saman az oldu. Saman’ın nasıl olmadığını bilmeyen kişiler bu lafları söylüyorlar.Geçen sene bir dekarda 15-20 balya çıkarken, bu yıl ise 4-8 arasında balya çıkmıştır. Buda belli bir sıkıntıyı beraberinde getirdi” diye konuştu.
 

KATILIMCILARIN SORULARINI YANITLADI

Toplantıya İl Yönetim Kurulu Üyesi Şener Çelikayar, Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, AK Parti İlçe Başkanı Alaattin Demirbağ, İl Genel Meclis Üyeleri Hasan Karaca, Abdurrahman Çiçek ve Ercan Çorbacı, AK Parti Kızılpınar Belde Başkanı Kamil Yiğit, Kapaklı Belde Başkanı Ali Osman Orhan, Veliköy Belde Başkanı Ömer Memiş, Karaağaç Belde Başkanı Metin Kanat, İlçe Teşkilatı üyeleri, Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, ilçe, belde ve köy muhtarları katılırken, Ahmet Kambur konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtladı. 
 

Haber Merkezi

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10