“Herkes yiyebileceği kadar ekmek alsın”

Ekmek israfını önlemek için uygulanan “Bayat Ekmeği Getir Taze Ekmeği Götür” kampanyasında beklenen ilgi görülmedi. Bayat ekmeklerin fırınlarda tazeleriyle değiştirilmesi önerisine de fırıncÄ

Çerkezköy 21.02.2013 19:20:00 0
“Herkes yiyebileceği kadar ekmek alsın”

 BÖYLE KAMPANYA İLE BİZLER ZARAR GÖRÜRÜZ 

Bayat Ekmeği Getir Taze Ekmeği Götür”  kampanyası ile büyük bir zarar yaşayacaklarını ifade eden Erbirler Ekmek Fırını işletmecisi Hasan Erbil “Fırınlar bayat ekmekleri kullanamayacak, böyle bir şey söz konusu olamaz. Bayat ekmekleri fırınların alması daha fazla israfa yol açacak. Bayat ekmekten galeta unu yapsam, kim satın alacak?" dedi. Maliyetinin zaten normalde karışlayamadığı ekmeğin böyle bir kampanyayla zararlarının büyük olacağını belirtti.
 

 

 

 

UCUZ EKMEK İSRAFIN NEDENİ

20 senedir fırın ustası olarak görev yaptığını söyleyen Selahattin Karayiğit ise israfı önleme konusunda bazı bölgelerde uygulanmaya çalışılan “Bayat ekmeği getir tazesini götür” kampanyasında Çerkezköy’de pek yaygın olmadığını, aslında israfın ucuz ekmek satılmasından kaynaklandığını belirterek “Ucuz ekmek satmaya çalışan esnaf kaliteden ödün veriyor. Bu da israfı tetikliyor. Çünkü vatandaş damak tadına hitap etmeyen ekmeği çöpe atıyor" dedi. Başbakanın önerdiği Tam tane Buğday ekmeği hakkında da görüşlerini belirten Karayiğit “Ekmeğin içerisi sağlıklı ama bize maliyeti fazla olur. Zaten normal beyaz ekmekten fazla kazanmıyoruz esmer ekmeğin içindeki katkılarla yapıldığı zaman bunun maliyeti yüksek olur. Normal bir fiyatta satamayız” dedi.
 

YETERİ KADAR ZARAR GÖRDÜK

Una, mayaya, mazota ve elektriğe gelen zamlardan şikayet eden ve sattıkları ekmeğin maliyeti ile bu giderleri karşılayamadıklarını ifade eden Berat Polat Ekmek Fırını İşletmecisi Selahattin Polat da “Üç sene boyunca zaten ekmeği ucuza sattık yeteri kadar zarar yaşadık. Bu son dönemde yapılan zamlardan sonra hiçbir şekilde kazancımız kalmamış oluyor” dedi. Tam tane buğday ekmeğinin yıllar önce üretip satmak istediklerini belirten Polat “Bu ekmeği yıllar önce üretip uyguladık ama hiçbir şekilde ilgi görmedi. Halkımız her zaman beyaz ekmeği tercih ediyor” diye konuştu.
 

İSRAFI ÖNLEMEK KENDİ ELİMİZDE

Uzun yıllar boyunca fırıncılık ustalığı yaptığını söyleyen Bahtiyar Kıran ise ekmeğin maliyeti hakkında istedikleri kazancı sağlayamadıklarını belirterek “Bir ekmeği taban fiyatı 80 kuruşa satıyoruz. Bu ekmekten ancak 5 kuruş gibi bir kar elde ediyoruz” dedi. İsraf konusunda da görüşlerini belirten Kıran “Herkesin kendi elinde olan bir şey. Eğer böyle bir kampanya yürürlüğe girerse ekmek israfı daha çok artacak. Çünkü 5 ekmek alan insan 7 ekmek almaya başlayacak ne de olsa değiştirebileceğini biliyor. Gelen bayat ekmeği bizler hiçbir şekilde kullanamıyoruz bu sefer israfı bizler yapmış oluyoruz” dedi.
 

 

 

FİYATLAR DÜZGÜN OLURSA İSRAF ÇÖZÜLÜR

İstanbul’da ekmeğin 1 TL ‘ye kadar çıkmasının nedeninin un satıcıları olduğunu ifade eden Damak Ekmek Fırını satış temsilcisi Faik Özdemir “Ekmek zammına sebep olanların başında ucuzlaması gereken fiyatlara zam yapan uncular geliyor. Ayrıca maya fiyatlarını yüzde 100 artıranlar yüzünden ekmeğe zam yapmak zorunda kalındı” dedi. İsraf ve tam tane buğday ekmeği hakkında da görüşlerini dile getiren Özdemir “Sağlıklı bir ekmek normal ekmekten fazla bir fiyata satışa sunuluyor ama insanların sağlıkları için paranın hiçbir önemi yoktur. Fiyatlar düzgün olursa israf çözülebilir” dedi.
 

Haber / Ahmet Mutlu YILDIZ

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10