YDS başvuruları bugün sona eriyor

Bu yıl ilk kez yapılacak YDS için başvurular 27 Şubat Çarşamba günü sona erecek. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM), bu yıldan itibaren yabancı dil bilgisi seviyesini belirlemeye yönelik ol

26.02.2013 18:01:00 0
YDS başvuruları bugün sona eriyor

 YILDA 2 KEZ YAPILACAK

ÖSYM, Ocak ayında Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik uyarınca, Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Belirleme Sınavı (KPDS), Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS) ve içeriğinde yabancı dil sorusu veya testi bulunan yabancı dil seviye belirleme sınavlarını Yabancı Dil Bilgisi Seviye Belirleme Sınavı (YDS) adı altında tek bir sınavda topladı. Buna göre KPSS, TUS, DUS gibi sınav ve yerleştirme işlemleri ile ÜDS ve KPDS sonuçlarını kullanan diğer kamu ve özel kurum ve kuruluşların sınav ve yerleştirme işlemlerine katılacak adayların, yabancı dil yeterliğinin belirlenmesi için yılda iki kez yapılacak YDS'ye girmeleri gerekiyor.
 

SINAV 7 NİSAN’DA

Bu yıl ilk kez 7 Nisan'da yapılacak YDS için ÖSYM'nin hazırladığını başvuru kılavuzuna göre, saat 09.30'da başlayacak sınav 2,5 saat (150 dakika) sürecek. Sınav Bişkek'te ise Türkiye saatiyle 09.30'da başlayacak. YDS ilkbahar dönemi sınavı, Almanca, Arapça, Bulgarca, Çince, Danimarkaca (Danish Dili), Ermenice, Farsça, Fransızca, Gürcüce, Hollandaca (Dutch Dili), İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça, Sırpça, Ukraynaca (Ukraince) ve Yunancadan yapılacak. Sonbahar dönemi sınavı ise Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusçadan yapılacak. Adaylar bir dönemde yalnız bir yabancı dilden sınava girilebilecek.
 

5 YIL SÜREYLE GEÇERLİ OLACAK

YDS ilkbahar döneminde alınacak puanlar sınav tarihinden itibaren beş yıl süreyle geçerli olacak. Sınavın geçerlilik süresi, kurumların kendi mevzuatındaki geçerlilik süresi olacak. Ayrıca kurumlar kendilerine uygun geçerlilik süresi belirleyebilecek. YDS'ye kadro karşılık gösterilmek suretiyle sözleşmeli çalışan personel dahil olmak üzere, aylıklarını devlet memurları kanunu, Türk Silahlı Kuvvetleri Personeli Kanunu, uzman erbaş, uzman jandarma, hakimler ve savcılar kanunu ile Yükseköğretim Personel Kanunu hükümlerine göre almakta olan personel ile yabancı dil bilgisi seviyesini tespit ettirmek isteyenler, üniversitelerce kendilerinden YDS puanı istenen öğrenciler ve diğer adaylar başvurabilecek. Kamu kurum ve kuruluşlarınca yurt dışı teşkilatında sürekli göreve atanacak memurlar ile diğer görevlilerin de bu sınava girmesi gerekiyor. Adaylar, 50 lira olan sınav ücretini başvurudan önce ilgili banka şubelerine yatıracak. Adayların, sınav ücretini yatırmaları için kılavuzun arka sayfasında belirtilen banka şubelerinden birine gidip sınavın adı, TC Kimlik Numarası ile ad ve soyadı bilgilerini vermeleri yeterli olacak. Sınav ücretini bankaya yatırmış olmak başvuru için yeterli olmayacak, adayların kılavuzda belirtildiği şekilde başvurunun tamamlanması gerekiyor.
 

10 DİLDEN SORULAR SORULACAK

Sınavda Almanca, Arapça, Bulgarca, Farsça, Fransızca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Rusça ve Yunancadan yapılacak sınavlarda çoktan seçmeli sorulardan oluşan testler kullanılacak. Bu diller için sınavda sözcük bilgisi, dil bilgisi, çeviri ve okuduğunu anlama soruları bulunacak. Diğer dillerde sınav yabancı dilden Türkçeye ve Türkçeden yabancı dile çeviri şeklinde yapılacak. Çeviri için 150-200 sözcükten oluşan metinlerden yararlanılacak.
 

Haber Merkezi

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10