Tekirdağ’ın gelişmesinde rol oynayacak

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Tekirdağ’a gelen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Cuma günü saat 18.00’da Basın Buluşması Toplantısı’na katıldı.

Tekirdağ 3.03.2013 18:27:00 0
Tekirdağ’ın gelişmesinde rol oynayacak

 7 ISLAH OSB KURULDU

Toplantıda konuşan Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya,  Islah OSB’lerle ilgili kanun çıktıktan sonra Tekirdağ’da toplam 7 Islah OSB kurulduğunu ifade ederek “Bakanımız ve sanayicilerimiz ile birlikte IOSB çalışmaları kapsamında gelinen nokta hakkında değerlendirme yaptık. Görüşmeler oldukça olumlu geçti. Bakanımızdan, bölgemizde yapımına Mayıs Ayı içinde başlanması planlanan 5 Atık Su Arıtma Tesisi için kredi sözü aldık” dedi. Toplantıda konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Tekirdağ için büyük önem taşıyan Islah OSB’lerin son durumu hakkında sanayicilerle yapılan görüşmelerin oldukça olumlu geçtiğini ifade ederek, çalışmaların memnuniyet verici bir hızla ilerlediğini söyledi. Görüşmelerin bölgedeki sanayileşmenin daha planlı bir şekilde gerçekleşmesinde etkili olacağını ifade eden Ergün, bahse konu proje kapsamında yapılan yatırımların, tüm Trakya’yı kucaklayan yatırımlar olduğunu söyledi. 
 

BİRDEN FAZLA ÜRETİM TESİSLERİ OLABİLİR

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin Tekirdağ’da üretim yapan fakat merkezi İstanbul’da olan sanayi kuruluşları hakkındaki sorusu üzerine Bakan Ergün şöyle konuştu: “İşletmelerin birden fazla üretim tesisleri olabilir. Bu tesislerin her biri farklı şehirlerde bulunabilir. Bu işletmelerden biri kar yaparken bir diğeri zarar yapmış olabilir. Bu nedenle işletmeleri ‘vergi merkezini şu noktaya taşı’ şeklinde zorlamak doğru olmaz.”
 

SÖYLENTİLERİN ASLI YOK

Soru üzerine, Tekirdağ’da Nükleer Santrali yapılacağına dair çıkan söylentilerin aslı olmadığını belirten Nihat Ergün, ülkemizin güneyinde, kuzeyinde ve belli bölgelerde Nükleer Santrali yapılmasına ilişkin çalışmaların olduğunu ifade ederek “Fakat, bugün itibari ile Tekirdağ için böyle bir çalışma yok” dedi. Konuşmasında Biyolojik Arıtma Tesisi hakkında da bilgi veren Bakan Ergün, “Projenin amacı, denize giden suların deniz canlılarını ve çevreyi olumsuz yönde etkilemesini önlemektir” şeklinde konuştu.
 

BÜYÜKŞEHİR GELİŞİMDE ÖNEMLİ ROL OYNAYACAK

Tekirdağ’ın geleceğinde en önemli rol oynayacak gelişmelerden birinin de büyükşehir olduğunu söyleyen Ergün “Yalnızca sanayileşmede planlama yapılması yeterli olmaz. Şehirleşmenin de planlı bir şekilde yapılması gerekir. Daha kaliteli eğitim için modern okullar inşa edilmelidir. Küçük beldelerde parayı bastıran inşaatı dikiyor. Birçok binanın ruhsatı dahi yok. Hal böyle olunca plansızlık yüzünden bu sorunlarla didişmek zorunda kalıyoruz” dedi. Dudullu ve İkitelli Sanayilerinin Tekirdağ’a kaydırılacağı yönünde çıkan söylentilerin de dedikodudan ibaret olduğunu söyleyen Bakan Ergün, “Böyle bir konu söz konusu değil” ifadesini kullandı.
 

BİRKAÇ AY İÇİNDE KURULACAK

Tekirdağ Sanayi Odası kurulması için 800’ü aşkın başvurunun olduğunu belirten Ergün “Konuyla ilgili çalışmalar başladı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile değerlendirmeler yapılıyor. Ben şahsen Sanayi Odası’nın kurulmasının Tekirdağ’a faydalı olacağı kanaatindeyim. Kurulması içinde her türlü desteği vermeye hazırım. Tekirdağ Sanayi Odası’nın birkaç ay içinde kurulacağını tahmin ediyorum” dedi.
 

SANAYİNİN ARITMA MALİYETİ DÜŞECEK

Bir gazetecinin, bölgede kanserden dolayı meydana gelen ölüm vakalarının her geçen yıl artış gösterdiğini söylemesi üzerine konuşan Bakan Nihat Ergün “Arıtma tesisleri çalıştırılmıyorsa, çarpık sanayileşme var demektir. Yapımı planlanan Atık Su Arıtma Tesisleri ile sanayicinin arıtma maliyeti onda bire kadar düşecek” dedi.
 

İLİN DEĞERİNİ ARTIRACAK

Kanal İstanbul projesinin Tekirdağ üzerinde yaratacağı etki hakkında da konuşan Ergün, şunları söyledi: “Yakın gelecekte Tekirdağ’ın nüfusunun 800 bin daha artacağına dair görüşler var. Bunun için birtakım nedenler de ortaya atılıyor olabilir. Fakat Kanal İstanbul’un bu nedenler arasında olup olmadığını bilemem. Proje bölgeye kesinlikle artı değer katacak. Kanal İstanbul Projesi, İstanbul Boğazı’nı Tekirdağ’a daha da yakınlaştıracak bir projedir. Tekirdağ için bir avantaj olarak değerlendirilecek olan proje ilin değerini arttıracaktır”
 

KATILIM YOĞUN OLDU

Bu ay 4.’sü düzenlenen Tekirdağ Valiliği Basın Buluşmaları Toplantısı’na Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ve Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya’nın yanı sıra, AK Partili Tekirdağ Milletvekilleri T.Ziyaeddin Akbulut ve Özlem Yemişçi, Tekirdağ Belediye Başkanı Op. Dr. Adem Dalgıç, AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Ahmet Kambur, Tekirdağ İl Genel Sekreteri Mustafa Yel ve bölgede hizmet veren çok sayıda basın mensubu da katıldı.
 

Haber / Türker ÖZKAN

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10