Dönmez, Bağlık sakinlerini dinledi

Çerkezköy Belediyesi’nin, imar planlarında kamuya ayrılan yol, yeşil alan ve dere koruma bandı üzerinde kaçak olarak inşa edilen yapıların yıkım işlemlerine başlanmasının ardından Cumhuriyet Halk

Çerkezköy 3.03.2013 18:36:00 0
Dönmez, Bağlık sakinlerini dinledi

 “DEREYİ ISLAH EDECEĞİM ÇIK GİT DİYOR”

Cumartesi günü Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Meclis Üyeleri Demet Eroğlu, Halil Demirkıran, Aktaş Güler ve ilçe teşkilatı üyeleri ile birlikte Bağlık Mahallesi’ne giden CHP İlçe Başkanı Metin Dönmez sık sık sel baskınlarına maruz kalan dere yatağındaki kaçak gecekonduların yıkımının başlaması ile mağdur durumda olan vatandaşları dinledi. Hayatını kurup ikamet eden vatandaşların son günlerde mağdur durumda olduklarını ifade eden Metin Dönmez “Tabiî ki devlet bu dere taşkınlarından sonra dere yataklarını ıslah etmek ve önlemini almak durumdadır. Bu karar da Çerkezköy’ün yararına alınmış bir karardır. 2000 yıllarında Çerkezköy’de yaşanan sel felaketinin ardından geçtiğimiz aylarda yaşanan sel felaketi ile birlikte yetkililerin gözleri açıldı. Dereleri ıslah etme yoluna gidiyorlar. Bu anlamda dere yataklarının olduğu kamu alanlarında uzun yıllardan beri buraya gecekondu yapmış yerleşmiş kardeşlerimiz var. Onlara 20 yıldır devlet elektrik, su ve kısacası bütün diğer vatandaşların faydalanabileceği hakları vermiştir. Ama bugün diyor ki sizin evinizi yıkmak zorundayım. Dereyi ıslah edeceğim ve çık git başının çaresine bak diyor” şeklinde konuştu. 
 

“DOĞRU BULMUYORUZ”

Bu işlerin o kadar da kolay olmayacağını ifade eden Dönmez “Bu işleri yapmak çok zor, yıkmak çok mu kolaydır? İnsanları sokağa atmakla çözüm bulamayız. Tabiî ki derelerin ıslah edilmesi gerekiyor ama bu arada bu işi yaparken de bu insanlarımızı mağdur etmemek gerektiği düşüncesiyiz. Biz de bugün partili arkadaşlarımız ile birlikte bu sıkıntıyı yerinde görmek istedik. Yerel belediyelerin sosyal belediyecilik anlayışında burada mağdur vatandaşlara önceden hazırlanmış planlarla benim düşüncemle toplu konut üretmesi gerekiyor. Bu kardeşlerimizi toplu konutlara yerleştirmek, daha sonra da buraları tahliye ve yıkımını yapmak gerekiyordu. Bu yapılmadan kısaca işin kolayına kaçıldı. 20 yıldan beri göz yumduk, bundan sonra da al çantanı git demek doğru bir yaklaşım değildir” dedi. 
 

“YEŞİL ALAN KAZANDIRACAKTIK”

Çerkezköy Belediye Başkan Adaylığı sürecinde Bağlık Mahallesi’nde bulunan alanlarla ilgili projeleri olduğunu ifade eden Dönmez “2009 yılında Belediye Başkan Adayı olduğum dönemde bu alanla ilgili bir vaadim vardı. Burada kamu arazileri ve dere içindeki işgal durumdaki yerleri tahliye edip bu bölgeye büyük bir yeşil alan kazandırmak ve bu bölgeyi güzelleştirmek gibi planımız vardı. Bunu yapmadan önce toplu konut üretip bu kardeşlerimizi refah içinde yaşatacaktık” diye konuştu. 
 

“ALİ ERTEM SÖZÜNÜ UNUTMUŞTUR”

Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem’in 2010 tarihinde yaptığı açıklamaları anımsatan Dönmez “Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem’in seçim öncesi 4 Ocak 2010 tarihli bir açıklamasına değinmek istiyorum. Kendisi yaptığı açıklamada “Bağlık Mahallesi dere karşısı mevkiinde TOKİ konutlarının yapılması için Çerkezköy meclisi tarafından çalışma yürütüldüğü hazine yerlerini araştırıyoruz ve tespitler tamamlandıktan sonra TOKİ’ye vereceğiz. Hazine arazisinde yerlerde yaşayan vatandaşlarımıza toplu konut üreteceğiz. Bu toplu konutlara ailelerimiz toplu konutlara yerleştirdikten sonra dere yataklarını boşaltacağız” demiştir. Bu sözün üzerinden dört yıl geçmiştir. Belediye Başkanı Ali Ertem ise sözünü unutmuştur. Çıkın gidin nerede oturursanız oturun girişiminde bulunmuştur. Bu yaklaşımı doğru olmadığını düşünüyorum. Bu işe bir an önce çare bulunması gerekiyor. Burada yaşayan insanlara hemen toplu konut kazandırılamıyorsa, bu toplu konut yapılana kadar bir belli yerlerde ev tutturularak kira yardımı insanlara süre içinde çare bulunabilir” ifadesini kullandı.
 

“KİMLER OLDUĞUNU BİLİYORLAR”

Geçmiş dönemlerde sel felaketinin ardından Kızılpınar’da bulunan dere yataklarının işgal edildiği yönünde açıklamalar yaptığını ifade eden Dönmez “Geçtiğimiz dönemlerde sel felaketinden sonra bir açıklama yapmıştım. Çerkezköy’ün çıkışında Kızılpınar yolunda bulunan dere yataklarının işgal edildiğini, her iki tarafında hafriyat alanları oluşturulduğunu, şantiyeler kurulduğunu, bu hafriyatların dere yatağı ile değiştirilerek dereden akmakta olan suyun geri teptiğini, bu suyunda insanları mağdur ettiğini ifade etmiştik. Bunun da tek sorumlusunun Devlet Su İşleri ile Çerkezköy Belediyesi’nin olduğunu ifade etmiştik. Geçen hafta Çerkezköy Belediye Başkanı bu konu ile ilgili açıklama yapmıştır. Dere yataklarının üzerinde bulunan köprülerin suyun geçişini engellediğini ve suyun da geri teptiğini söylemiştir. Ali Ertem iyi bir gözlemleme yapmış ama gözlemlemesini eksik yapmıştır, Bir tane köprünün engeli ile su geri gelmez. O köprüyü aşar gider. O köprüden sonraki yerlerde hafriyat alanlarının Çerkezköy Belediye meclis üyesi ve belediye çalışanlarından birinin eşinin olduğunu herkes biliyor. Bu yandaşların oradaki yeşil alanları kiralayarak hafriyat depoları yaptığını ve döktüğünü, bunların da dere yataklarını tıkadığını suyun geri teptiğini biliyorlar. Dere yatakları açılırken oralara da el atmalarını istiyoruz. Orası da elden geçirsin. Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem  hafriyat dökenlerle ilgili ne gibi işlemler yaptığını da basın açıklaması ile ifade etsin” dedi.
 

“BU KİŞİLER HAKKINDA İŞLEM YAPSINLAR”

2001 yılında yaşanan sel felaketin ardından yaşananlar belediyenin gözünün açmadığını ifade eden Dönmez “ Dokuz yıldan beri iktidarda olan Çerkezköy Belediyesi devlet kurumları ile işbirliği yapamadığı gibi bu sel felaketinde vatandaşları mağdur durumda bırakmıştır. Şimdi ise gözünü açıp hemen acil olarak bu işlere girdi. Dokuz yıldır neden bunun önlemini almamıştır. Sen bu vatandaşlara ilk önce bu konutları teslim et ondan sonra bu çalışmaları gerçekleştir. Bizler burada yaşayan vatandaşlarımızı mağdur etmemelerini istiyoruz. Buradan vatandaşlarımızı bir yerlere ikamete saldıktan yerleştirdikten sonra bir çalışma yapmalarını bekliyoruz. Dere yataklarında bulunan diğer işgalcilerin bir an önce çıkarılmasını ve haklarında kanuni işlem yapılmasını bekliyoruz. Bu güne kadar bu işi beceremediler, inşallah bundan sonra bu işi yaparlar” diye konuştu.
 

Haber / Faik Onur KAYA

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10