Tarihte kadının yeri

Çerkezköy Ergene Havzası Sanayici ve İş Hayatı Derneği (ÇESİAD) 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Lemar Düğün Salonu’nda kadınlara yönelik konferans düzenledi. Konferansa konuşm

Çerkezköy 11.03.2013 10:00:00 0
Tarihte kadının yeri
Çerkezköy Haber - Dünya Emekçi Kadınlar Günü münasebeti ile Çerkezköy Ergene Havzası Sanayici ve İş Hayatı Derneği (ÇESİAD) tarafından kadınlara yönelik ‘Tarihte Hanım Sultanlar’ konulu konferans düzenlendi. Cumartesi günü saat 14.00 de Lemar Düğün Salonunda gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak katılan Tarihçi Yazar Murat Duman, geçmiş ve günümüze dair değerlendirmelerde bulundu. Özellikle Osmanlı döneminde, kadınların erkekler kadar toplumun bir parçası olduğunu, hiçbir zaman kadının erkekten farklı bir varlık yerine konmadığına dikkat çeken Duman “Atalarımız, hanımlarına hitap ederlerken hanım, hatun, kadınım ve hanım sultan olarak hitap ederlerdi.  Şayet hanımları yanlarında değilse, o zaman da ayalim ve refikam şeklinde kendilerinden bahsederlerdi” dedi.
 
MEZAR TAŞALARINA BAKMAK YETERLİ
Osmanlı döneminde kadının çok farklı bir konumda bulunduğunu belirten Duman “Biz Osmanlı döneminde kadının yükseltilmiş olduğu konumu daha iyi anlatabilmek bakımından yaygın bir şekilde kullanılmakta olan bir söze dikkatlerinizi çekmek istiyorum. “Osmanlıyı iyi anlamak için sadece mezar taşlarına bakmanız yeterlidir” bu yerinde söylenmiş isabetli bir sözdür. Mezar taşlarına işlenmiş figürler kadın ve erkekte farklıdır. Kadınların mezar taşlarında değişik çiçek figürleri yer alır. Bu çiçeklerin ya da güllerin bazılarında baş taraflarının aşağıya doğru bükülmüş olduğunu görürsünüz. İşte bu figürlerin olduğu mezarlarda metfun kadınlar genç yaşta öldükleri için kocaları tarafından mezar taşlarına bu şekilde işlenmiştir. Bu örnek yukarıda söylemiş olduğum sözün ne derecede esaslı bir tespit olduğunun bir işaretidir” dedi.

YÜZDE 98’İ TEK EŞLİYDİ
Osmanlı döneminde tek eşli hayatın yaygın olduğunu, o zamanla günümüz arasında pek fazla fark olmadığını dile getiren Duman “Atalarımız, bu günkü gibi tek eşli olarak hayatlarını sürdürmüşlerdir. Araştırmalar sonucunda,  evli insanların yüzde 98’inin tek eşli oldukları görülmektedir. Bu günden farklı olarak bu konuda yaygın bir gelenek bulunmamaktaydı” diye konuştu.
 
ONLARIN ESERLERİNİ KULLANIYORUZ
Osmanlı döneminde yapılmış olan külliye, medrese ve sebillerin birçoğunun, Hanım Sultanlar tarafından inşa edildiğini belirten Duman “Hali vakti yerinde olan birçok hanımın hayratlarla halka hizmet sunması yanında, Padişahların eş ve kızları da aynı şekilde külliyeler yaparak o günün insanına her türlü hizmeti sunmanın yarışı içerisinde olmuşlardır. Valide Sultan bunlardan yalnızca bir tanesidir. Vakıf Gureba Hastanesi onun eseridir. Bugün bile o vakıf sayesinde insanımıza hizmet sunulmaktadır. Mihrişah Sulatanın kurmuş olduğu Vakıf bir başka yönüyle kullanılmaktadır. Aşa ihtiyacı olan insanımızın hizmetindedir.  230 yıldır burada aş pişirilmektedir. Halen burada 2000 kişilik yemek çıkarılmakta, insanımız rahatlıkla karnını doyurmaktadır. Bu ve buna benzer birçok eser o günün kadınları tarafından yaptırılmıştır” şeklinde konuştu. 
 
PLAKET TAKDİM ETTİ
Konferans sonrasında ÇESİAD İş Kadınları Komisyon Başkanı Aynur Düzgünel konuşmacı Murat Duman’a plaket takdim etti. Tarihten kesitlerle kadının dünü ile bu gününü değerlendiren Duman’a teşekkür eden Düzgünel “Dünya Emekçi kadınlar günü akabinde, Çerkezköylü hanımlara yönelik vermiş olduğunuz konferans nedeni ile size teşekkür ediyorum. Dünyada ve ülkemizde kadına yönelik şiddetin her geçen gün varlığını koruduğu günümüzde,  Atalarımızın kadına vermiş olduğu öneme dair bilgilerinizi bizlerle paylaştığınız için teşekkür ediyorum” dedi. 
 
Haber Merkezi

0282 726 91 91
0282 747 65 10