1.Dünya Aşı Haftası kutlanacak

Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkilileri, bu yıl ilki düzenlenecek olan Dünya Aşı Haftası etkinlikleri hakkında bilgi verdi.

Tekirdağ 24.04.2013 00:23:00 0
1.Dünya Aşı Haftası kutlanacak

 AMAÇ DUYARLILIĞIN ARTIRILMASI

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesinin bir girişimi olan Avrupa Aşılama Haftasının ilki 2005 yılında düzenlendiğini ifade eden yetkililer “Bu yıl 1.si düzenlenecek olan Dünya Aşı Haftası etkinlikleri 22-27 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. Bu yılki aşı haftasının hedefi “sağlık personelinin aşılama hizmetleri konusunda duyarlılığının artırılması, toplumun aşılama konusunda farkındalığının arttırılması, aşı programına yeni eklenen Hepatit A ve Suçiçeği aşılarına toplumun dikkatinin çekilmesi, gelinen başarılı düzeyin devam ettirilmesi ve erişkinlerde aşılama talebinin artırılması” olarak belirlenmiştir” bilgisini verdi. 
 

BAĞIŞIKLAMA PROGRAMI YÜRÜTÜLÜYOR

Türkiye’de 1985 yılından bu yana Sağlık Bakanlığı tarafından Genişletilmiş Bağışıklama Programının yürütüldüğünü belirten yetkililer “Bu programın temel amacı; doğan her bebeğin aşı takvimine uygun olarak Boğmaca, Difteri, Tetanoz, Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak, Tüberküloz, Poliomiyelit, Hepatit-A, Hepatit-B, Hemofilus İnfluenza Tip B, Pnömokok, Suçiçeği gibi 13 hastalığa karşı aşılanması olup, bu hastalıklardan kaynaklanan bebek ve çocuk ölümlerinin ve sakatlıklarının engellenmesidir. Aşılar sadece bebek ve çocuklar için değildir. Birçok erişkin aşıyla kolaylıkla önlenebilen hastalıklar nedeniyle sakat kalmakta ya da ölmektedir. Bu nedenle her genç yetişkin ve yaşlı kimse bağışıklamadan yararlanmalıdır. Sadece çocuklar değil bağışık olmayan tüm yetişkinler yaşlarına uygun olarak tetanoz, difteri, grip, pnömokok hastalıklarına karşı aşılanmalıdır. Ayrıca, hastalıklar açısından riskli ülkelere seyahat edecekler ise bölgenin özelliğine göre gerekli aşıları yaptırmalıdırlar” diye konuştu.
 

BELİRLİ DÜŞÜŞLER OLDU

Yaşlı nüfusun giderek artmasıyla, kronik hastalıklarda da (kalp, akciğer, böbrek hastalıkları, şeker vb) buna bağlı bir artış meydana geldiğine dikkat çeken yetkililer “Bu durum erişkin bağışıklamasının giderek daha da ön plana çıkmasına neden olmaktadır. Ülkemizde Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP) kapsamında başarılı çalışmalar yapılmıştır. Aşılama kapsayıcılık hızları gittikçe yükselmiş, bağlı olarak aşı ile korunulabilir hastalıkların görülme oranı ve hastalık nedeniyle ölüm oranlarında belirgin düşüşler olmuştur” dedi.
 

2012’DE 223 VAKA MEYDANA GELDİ

Daha önce büyük salgınlar ve ölümlere yol açan çiçek hastalığının 1977 yılından itibaren tamamen yok edildiğini ifade eden yetkililer “Hastalık etkeni yok edildiğinden çiçek aşısı uygulamalarına ihtiyaç kalmamış ve aşılma durdurulmuştur. Yine çok önemli bir çocukluk çağı bulaşıcı hastalığı olan poliomiyelit (çocuk felci) hastalığına karşı dünya genelinde yaygın aşılama çalışmaları yapılmış ve hastalık yok edilme aşamasına getirilmiştir. Dünyada, 1988 yılında vaka sayısı 350 bin iken, 2012 yılında 223 vakadır. Ülkemizde son polio vakası 26 Kasım 1998 tarihinde görülmüştür. Ülkemizde, 2002 yılından bu yana yürütülmekte olan bulaşıcı hastalıkları yok etmek için yürütülen program kapsamında gerçekleştirilen yoğun aşılama kampanyaları ve yüksek rutin aşılama oranları ile kızamık vaka sayılarında çok büyük düşüşler kaydedilmiştir. Yılda 30 bin üzerinde vaka görülürken 2008-2012 yıllarında görülen az sayıdaki vakaların tamamı yurt dışı kaynaklı veya yurt dışı kaynaklı vaka ile ilişkili vakalardır” şeklinde konuştu. 
 

22-27 NİSAN TARİHLERİNDE KUTLANACAK

Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkilileri, aşıların Sağlık Bakanlığı kurum ve kuruluşlarında ücretsiz olarak uygulandığını ifade ederek “22-27 Nisan tarihlerinde, gerçekleştirilecek olan 1. Dünya Aşı Haftası etkinlikleri ile 5 yaş altı çocukların tamamının taranarak eksik aşılı/aşısız olanların (0-5 yaş) aşılarının tamamlanması, duyarlılığının artırılmasının toplumun aşılama konusunda farkındalığının artırılması hedeflenmektedir. Aşı Haftası, aşılama ve aşı ile korunulabilir hastalıklar konusundaki bilinci artırmak, her çocuğun aşılanması gerektiği mesajını topluma ulaştırmak amacıyla, her yıl düzenlenecek” dedi.
 

ETKİNLİKLER HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Aşılamanın her çocuk için yaşamsal olduğunu ve her çocuğun sağlıklı ve hastalıksız yaşama hakkı olduğunu vurgulayan yetkililer, 1. Dünya Aşı Haftası kapsamında farkındalık yaratılması amacıyla Tekirdağ’da da çeşitli etkinlikler düzenleneceğini ifade ederek “Hafta içinde toplumu bilgilendirmek ve farkındalık yaratmak amacıyla televizyon programı, halka yönelik eğitimler yapılacak. Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile işbirliği içinde ilk ve orta öğretim kurumlarında, tüm öğrencilere ulaşmak adına hazırlanan eğitim programı ilgili öğretmenler tarafından sunulacak, ayrıca kamu – özel tüm İlkokul 1. ve 4. Sınıf öğrencilerinin katılabileceği resim yarışması yapılacak. Ayrıca sağlık personellerine yönelik her konu ile ilgili eğitimler yapılacak. Müftülüğümüz ile işbirliği içinde Tekirdağ’da bulunan tüm camilerde 26 Nisan Cuma günü konu ile ilgili Cuma Hutbesi verilecek. Aile Sağlığı Merkezlerinde bulunan televizyonlarda da halka yönelik eğitim sunusu gösterilecek. Toplum Sağlığı Merkezleri ve Aile Hekimleri tarafından eksik aşılı çocuklar taranarak aşılarının tamamlanması sağlanacak. Hafta boyunca Köy Sağlık Evlerinde görevli ebeler tarafından köylerde yaşayan halka yönelik eğitim yapılacak” bilgisini verdi.
 

Haber / Türker ÖZKAN

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10